Μπορεί οι Αμερικάνοι να στολίζουν με αυτά τα χριστουγεννιάτικα δένδρα τους και να τα προσθέτουν σε γλυκά αλλά και στη ζεστή σοκολάτα τους, αλλά περιέργως τα candy canes δεν έχουν τις ρίζες τους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Richard και της AnnaKate Harte, Candy Bites: The Science of Sweets, τα συγκεκριμένα χριστουγεννιάτικα γλυκάκια δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στη Γερμανία περί το 1670. Στην αρχαία πόλη της Κολωνίας, λέγεται ότι ένας χορωδός της εκκλησίας έδινε στα παιδιά της χορωδίας μακριές ράβδους σκληρής καραμέλας προκειμένου να τα κρατήσει ήσυχα κατά τη διάρκεια των διαφόρων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Το σχήμα της καραμέλας λέγεται ότι έχει εμπνευστεί από τη γκλίτσα των βοσκών, προς τιμήν των παιδιών των βοσκών που επισκέφτηκαν τον μικρό Ιησού στη φάτνη.


Στο βιβλίο Ιστορίες πίσω από τις Μεγάλες Παραδόσεις των Χριστουγέννων ο Ace Collins υποστηρίζει ότι οι χαρακτηριστικές κόκκινες ρίγες πρωτοεμφανίστηκαν εκατοντάδες χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του 1920, όταν ένας κατασκευαστής καραμελών από τη Γεωργία βρήκε πώς να στρίβει με τα χέρια τις καραμέλες, ώστε να αναμιγνύει τα χρώματα των candy canes. Η καραμέλα, σύμφωνα με το βιβλίο, αντιπροσωπεύει την Αγία Τριάδα: λευκό της αγνότητας, κόκκινο του λυτρωτικού αίματος του Ιησού και σχήμα που αντιπροσωπεύει τους βοσκούς, όπως προείπαμε.


Πλέον βέβαια, τα διάφορα εργαστήρια χρησιμοποιούν μηχανήματα για να αναμείξουν την κόκκινη με τη λευκή καραμέλα, προκειμένου να παράγουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.

ΠΗΓΗ: Olivemagazine.gr


Candy Canes | How It's Made