Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου και του Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για το ποιος ευθύνεται για την «χρεωκοπία» της χώρας, με αφορμή τις πλημμύρες στη Μάνδρα.

Ο Καλαβρύτων είναι κατηγορηματικός απευθυνόμενος στον Υπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Έχετε καταστρέψει την Ελλάδα!». Λέει όμως και το άλλο: «Εξ αιτίας της αφροσύνης σας, λοιπόν, ο Θεός σήμερα παρέχει φυσικές καταστροφές, για να φανεί η δική σας αθλιότητα! Καταστρέφει την Ελλάδα, για να δώσει σε όλους μας ευκαιρίες για μετάνοια και επιστροφή στο δρόμο Του! Περιμένει να ξεσηκωθεί ο Ελληνικός Λαός και να σας στείλει εκεί απ' όπου ήλθατε! Δηλ. σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή!»

Αυτά και άλλα πολλά, παρόμοια, λέει σήμερα ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Ας ξαναθυμηθούμε, όμως, τις ενθουσιώδεις κορώνες του Σεβ. Αμβροσίου για την Κυβέρνηση Τσίπρα, τις οποίες έγραψε και υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2015.  Όχι πολύ παλιά δηλαδή. Ιδού τα Αμβροσιανά …μαργαριτάρια (η ορθογραφία και η στίξη του κειμένου είναι του Σεβασμιωτάτου, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο): 

«Από τις πρώτες κι' όλας στιγμές της αναλήψεως των ευθυνών διακυβερνήσεως της πολύπαθης Χώρας μας ο νέος Πρωθυπουργός και οι Συνεργάτες του εφαρμόζουν μια πολιτική, που αποπνέει ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ! Φαίνεται πως πέρασε πιά η εποχή των μεγάλων και δουλικών ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ σε ΟΛΑ! Περάσαμε στην εποχή της αντιστάσεως! Στην μανία των Ευρωπαίων κατακτητών μας, λέγε με Τρόϊκα κλπ, αντιτάσσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια! Η στάση του κ. Τσίπρα μας γεμίζει τα στήθη με υπερηφάνεια! Ἀλλωστε είναι σε όλους γνωστόν, ὀτι οι μεγάλες νίκες στην πορεία του Έθνους μας ποτέ δεν κατακτήθηκαν από τά Μεγάλα ΝΑΙ, αλλά από τα μεγάλα ΟΧΙ! Αθάνατο παραμένει στη μνήμη μας και στην καρδιά μας το "Μολών λαβέ" του Λεωνίδα και το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά! 

Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, διότι με Πρωθυπουργό τον ακάματο κ. Τσίπρα οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας μαθαίνουν τώρα, ότι ΔΕΝ ΕΙΜΕΘΑ ΔΟΥΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΤΑΙΡΟΙ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως! Για πρώτη φορά ακούσθηκε η διαμαρτυρία: "Κύριοι, στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη, γιατί δεν μας ερωτήσατε;" Δεν είμαστε παρείες, είμαστε ισότιμα Μέλη της Ενώσεως! 

Η τακτική, λοιπόν, του κ. Τσίπρα γεμίζει τα στήθη μας με εθνική υπερηφάνεια! Βεβαίως το παιγνίδι Τσίπρα είναι πολύ επικίνδυνο! Μπορεί να εξοργίσει τους Ευρωπαίους δανειστές-δολοφόνους μας, αλλά είναι καλύτερα μια έντιμη πενία από μια ευτελιστική και ταπεινωτική ευπορία! 

Εμείς πιστεύουμε, ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει την μάχη, θα ανατρέψει τα δεδομένα. Τα άκρως ευτελιστικά, αν μή εξουθενωτικά, Μνημόνια θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων! Μια νέα εποχή, που θα ανακουφίσει τον Έλληνα, πρόκειται να ανατείλει! Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης νίκης Αλέξη Τσίπρα, της νίκης των Ελλήνων, άρχισαν να φαίνωνται ήδη στον ορίζοντα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του να μας συνδράμη! Η σκληρή και άκαρδη κα Μέρκελ, θορυβημένη, σπεύδει στη Ουάσιγκτον! Η Ρωσία επίσης εξέφρασε την συμπάθειά της! Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν χάσει τον ύπνο τους! Η Ευρώπη άρχισε να μας υπολογίζει! Κάποιοι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης ακούουν πιά όχι μόνο με προσοχή, αλλά και με στοχαστική διάθεση τις ελληνικές θέσεις και απόψεις! 

Θα το επαναλάβουμε, λοιπόν, επειδή εμείς καί πιστεύουμε στον αληθινό Θεό καί προσευχόμεθα για τους Ηγέτες της Χώρας μας, θα επαναλάβουμε τα λόγια: "Δόξα Σοι, ο Θεός ημών". Η καρδιά μας γεμίζει πια με εθνική υπερηφάνεια! Η Ελλάδα μας γίνεται και πάλι αξιοσέβαστη! 

Γειά σου, Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα λεβέντη! Βάλε πια μια τελεία και παύλα, στις μονομερείς και εθνοκτόνες υποχωρήσεις μας! Ο Χριστός μαζί Σου! Η Παναγιά μας στο πλευρό Σου! Καλή επιτυχία για το καλό της Ελλάδος! 

Αίγιον, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 

 + ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΊΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ»

Έτσι, ο Καλαβρύτων αρχικώς είχε καταφερθεί με πάθος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τις Αριστεράς για διάφορα θέματα και κυρίως για εκείνο του πολιτικού όρκου του Πρωθυπουργού. Σε μακροσκελές κείμενο του, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ο Αμβρόσιος είχε αναφέρει πως «η άλλοτε χριστιανική Ελλάδα και επισήμως πλέον αποβάλλει την χριστιανικήν της ταυτότητα, αποχριστιανίζεται».

Δέκα μέρες μετά έγραψε το παραπάνω εγκώμιο και τώρα πλέον ξαναθυμήθηκε τον παλιό αντι – ΣΥΡΙΖΑΙΟ εαυτό του.

Πώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την παλιμβουλία του Καλαβρύτων; Σίγουρα πάντως δεν προδίδει …ωριμότητα.