Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα των Χριστουγέννων, αυτό των καλάντων την παραμονή της μεγάλης γιορτής, στήνεται για δύο ξεχωριστές βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 21 & 22 Δεκεμβρίου, μέσα από κάλαντα από όλη την Ελλάδα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παραμύθια.


Μερικοί από τους πιο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, συνεργάζονται σε δύο ανεπανάληπτες συναυλίες, όπου ο Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει κάλαντα από όλη την Ελλάδα, η Ξένια Καλογεροπούλου αφηγείται παραμύθια, η Χορωδία των Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών τραγουδά σε συνεργασία με τους μουσικούς της Παλίντονου Αρμονίας, ενώ οι ηθοποιοί Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας, ως ξεχωριστοί βοηθοί του Αη Βασίλη, σχολιάζουν τα δρώμενα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Λευτέρης Γιοβανίδης.

Μια μοναδική συνεργασία με σκοπό την ανάδειξη του πνεύματος των Χριστουγέννων στην Ελλάδα, που όλοι εμείς οι γονείς γνωρίσαμε και τώρα θα θέλαμε να δείξουμε στα παιδιά μας.

Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου - 18:00
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα Κάλαντα
Πρώτη παρουσίαση

Διήγηση παραμυθιών Ξένια Καλογεροπούλου
Παιδική Χορωδία Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί»
Διδασκαλία Χριστίνα Μιχαλάκη
Καλλιτεχνική διεύθυνση Καλλιόπη Γερμανού
Μουσικό Σύνολο Παλίντονος Αρμονία

Στους ρόλους των Βοηθών του Άγιου Βασίλη
Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας

Σκηνοθεσία Λευτέρης Γιοβανίδης

Συμπαραγωγή
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - ΦΟΡΜΙΓΞ

«ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ» και ο Γιάννης Μαρκόπουλος

«[…] Η σχέση μου με τα κάλαντα είναι ισχυρή. Από τα παιδικά μου χρόνια τα τραγουδούσα μαζί με τους συμμαθητές μου συνοδεύοντάς τα με βιολί, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, διάφορα τυμπανάκια, τριγωνάκια και φλογέρες. Πηγαίναμε από γειτονιά σε γειτονιά και από σπίτι σε σπίτι. Κρατούσαμε ένα καραβάκι στολισμένο και ένα καλαθάκι. […]
Δωδεκαετής έφτιαξα μια μελωδία θέλοντας να κάνω και δικά μου κάλαντα. Το 1971-72 τη χρησιμοποίησα για το τραγούδι-χορικό «Μαλαματένια λόγια» στο μουσικό μου έργο Θητεία σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Η θητεία μου στα κάλαντα είναι λοιπόν μακρόχρονη […].
Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε με πρόταση της κόρης μου για τα ελληνικά κάλαντα, που έγινε τελικά μια μουσική παράσταση. Την αφιερώνω στα εγγόνια μου και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, υπενθυμίζοντας κάτι που είχα πει παλαιότερα: τα παιδιά, πριν διαμορφωθούν, είναι οι πνευματικοί μας άρχοντες.»

Τιμές εισιτηρίων
9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι)
14 € – 8 € (παιδικά, μαθητικά)
22 € – 13 € (παιδικά, μαθητικά)
28 € – 17 € (παιδικά, μαθητικά)
36 € – 21 € (παιδικά, μαθητικά)
42 € – 25 € (παιδικά, μαθητικά)
50 € (διακεκριμένη ζώνη) – 30 € (παιδικά, μαθητικά)

Πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr