Μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ που συνέβη πριν τρεις μήνες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα στο Σαρωνικό.

Από το συγκεκριμένο ναυάγιο έχουν μολυνθεί θαλάσσιοι οργανισμοί αλλά και το θαλάσσιο οικοσύστημα σε τέτοιο βαθμό που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όπως αναφέρει η  περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς στο συμπληρωματικό υπόμνημα στη μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα από το συγκεκριμένο περιστατικό που γέμισε τις παραλίες του Σαρωνικού με μαζούτ, θα έχει επιπτώσεις στον πληθυσμό των ψαριών του Σαρωνικού ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ρύπανση εγκλωβίζεται στο βυθό της θάλασσας σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης. 

όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF «Πιστοί στην απαίτησή μας για απόδοση δικαιοσύνης για το ναυάγιο που προκάλεσε την πρωτοφανή ρύπανση των ακτών της πρωτεύουσας της χώρας και χωρίς καμία έκπτωση στην πάγια διεκδίκηση περιβαλλοντικής διαφάνειας, δίνουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε μέχρι στιγμής και ήδη προσκομίσαμε στις αρμόδιες αρχές για το περιβαλλοντικό έγκλημα της 10ης Σεπτεμβρίου».

Το συμπληρωματικό υπόμνημα περιλαμβάνει τη χαρτογραφική αποτύπωση της ρύπανσης κατά τις πρώτες μέρες μετά από το ναυάγιο,στοιχεία για την οικολογική κατάσταση του Σαρωνικού, καθώς και κάθε διαθέσιμο δεδομένο για τις οικολογικές επιπτώσεις και την αντιμετώπιση σημαντικών ατυχημάτων πετρελαιοκηλίδας παγκοσμίως.