Μάγεψαν οι ταινίες του κορυφαίου και εμβληματικού σκηνοθέτη του σοβιετικού και παγκόσμιου κινηματογράφου Σεργκέι Αϊζενστάιν στην πρώτη μέρα του τριήμερου αφιερώματος στο σοβιετικό σινεμά, που πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων στο Πάνθεον με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Την πρώτη βραδιά του αφιερώματος παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς, Δημήτρης Πελεκούδας και Ανδρέας Αθανασόπουλος και αρκετοί κινηματογραφόφιλοι.


Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος τόνισε τη συμβολή του σοβιετικού κινηματογράφου στην ιστορία και την εξέλιξη της έβδομης τέχνης, αφού ουσιαστικά οι ταινίες εκείνης της περιόδου πρώτες προώθησαν την τέχνη από την απλή αποτύπωση κινούμενων εικόνων. Επίσης υπογράμμισε την προσφορά και την επιρροή των πρωτοπόρων σοβιετικών κινηματογραφιστών σε τεχνικό και θεματολογικό επίπεδο στο παγκόσμιο σινεμά.

Στη συνέχεια η προβολή των ταινιών «Οκτώβρης» και «Απεργία» πρόσφεραν στο κοινό μια συναρπαστική και αντιπροσωπευτική εικόνα του κορυφαίου πρωτοπόρου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν που με τις καινοτόμες ιδέες του και το παραδειγματικό μοντάζ που εισήγαγε άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.


Η ταινία «Οκτώβρης» σε μορφή ντοκυμαντέρ παρουσίασε το χρονικό της Οκτωβριανής Επανάστασης μεταφέροντάς μας στο Φεβρουάριο του 1917 στην Αγία Πετρούπολη με τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν την κάθοδο του τσάρου Νικόλαου Β' και την εγκαθίδρυση της προσωρινής κυβέρνησης από τον πρίγκιπα Λβοφ. Η κατάσταση στη Ρωσία δεν άλλαξε και ο ηγέτης των Μπολσεβίκων Βλαντιμίρ Λένιν επέστρεψε στη Ρωσία καταδικάζοντας την καπιταλιστική κυβέρνηση κηρύττοντας τη νίκη της κοινωνικής επανάστασης. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αλέξανδρος Κέρενσκι του οποίου η πολιτική επίσης απέτυχε, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί ο στρατιωτικός διοικητής της Πετρούπολης Κορνίλοφ και να προσπαθήσει να επιβάλει δικτατορία. Ο Λένιν και πολλοί από τους Μπολσεβίκους ήταν καταζητούμενοι και αναγκάστηκαν να κρυφτούν. Το πραξικόπημα κατεπνίγη λόγω της συμβολής των οπλισμένων εργατικών μαζών. Τον Οκτώβριο του 1917 ο Λένιν έφτασε κρυφά στην Αγία Πετρούπολη για να αναλάβει τη διεύθυνση της ένοπλης εξέγερσης. Και την 24η Οκτωβρίου ξέσπασε η μεγάλη επανάσταση η οποία επρόκειτο να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας.

Στην «Απεργία» ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, σε ηλικία μόλις 26 ετών, δημιούργησε μια ταινία γεμάτη συμβολισμούς και αντιθέσεις. Το φιλμ, αφηγείται τη διενέργεια και καταστολή μιας απεργίας κάνοντας χρήση του μεταφορικού μοντάζ, δημιουργώντας εντυπώσεις μέσα από τη διαδοχική διαλεκτική σύγκρουση των εικόνων. Με στόχο τον προβληματισμό του θεατή και τη δημιουργία της σύνθεσης, παρέλασαν από τη μεγάλη οθόνη σκηνές με συναρπαστικό μοντάζ, κινηματογραφική καινοτομία και σουρεαλιστικά πλάνα, που απεικόνισαν την επική μάχη ανάμεσα στο προλεταριάτο και τους καπιταλιστές.


Το αφιέρωμα συνεχίζεται την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/12/2017

-18:00-20:00

«Ενθουσιασμός-Η Συμφωνία του Ντονμπάς» (1931) του Τζίγκα Βερτόφ - 67΄

«Η Δεσποινίς και ο Αλήτης» (1918) των Ευγένι Σλαβίνσκι και Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι  - 44΄

-20:00-22:00

«Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή» (1929) του Τζίγκα Βερτόφ- 68΄

«Kino Pravda no.21» του Τζίγκα Βερτόφ - 29΄

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/12/2017

-18:00-20:00

«Παιδαγωγικό Ποίημα» (1955) των Μ.Μαγιέβσκαγια - Α. Μασλιουκόβι - 111΄  -Έγχρωμη

-20:00-22:00

«Ευτυχία» (1934) του Αλεξάντρ Μεντβέντκιν - 65΄ - Α/Μ

«Ο Λένιν ζει» (1958) του Μιχαήλ Ρομ - 27΄

*Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.