«Πάτο» ακούμπησε η αγορά τον Νοέμβριο και αυτό είναι μία κοινή διαπίστωση που ομολογούν όλοι οι επαγγελματίες και οι παράγοντες της πραγματικής οικονομίας της Πάτρας.

Οι μικρομεσαίοι, δηλαδή, επιχειρηματίες και έμποροι, ανεξάρτητα από την δραστηριότητα τους και το είδος που εμπορεύονται. Ο παρανομαστής ήταν κοινός για όλους τον μήνα Νοέμβριο. Ίσως για μερικούς να ήταν και ο χειρότερος μήνας του έτους. Το ταμείο μπήκε μέσα σε όλους, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο. 

Ούτε η Μαύρη Παρασκευή, ούτε η… άσπρη Δευτέρα δεν τους γλίτωσε. Όλοι τους έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην περίοδο των γιορτών, πιστεύοντας ότι θα κινηθούν κάπως λόγω των Χριστουγέννων και του γενικότερου εορταστικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά. 

Θέλουν να πιστεύουν, δηλαδή, ότι παρά την κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων νοικοκυριών, τους μισθούς και τις συντάξεις που συνεχώς κόβονται από μήνα σε μήνα, ο κόσμος θα βγει αυτή τη φορά στην αγορά και θα ψωνίσει, έστω και περιορισμένα.

Που στηρίζουν τις ελπίδες τους; Στο μέρισμα που αναμένεται να πάρουν δεκάδες σπίτια και νοικοκυριά, στις επιστροφές που ήρθαν σε ορισμένους συνταξιούχους, αλλά κυρίως το στηρίζουν στην ψυχολογία του κόσμου.

Ο κόσμος έχει ανάγκη μόνο και μόνο για να τονωθεί κάπως ηθικά να βγει και να ψωνίσει κάτι, είτε για τον ίδιο, είτε για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Γι' αυτό άλλωστε, και τα καταστήματα του κέντρου της Πάτρας έχουν βάλει τα γιορτινά τους εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Εξάλλου, τα περισσότερα από αυτά συνεχίζουν τις προσφορές τους σε διάφορα είδη και γενικότερα ενεργούν έτσι, δείχνοντας ότι προσπαθούν να βγάλουν από την αγορά την μιζέρια και το γκρίζο χρώμα που τα τελευταία 8 περίπου χρόνια, την διακρίνει.