«Δεν θα κουραστώ να κρατώ ζωντανό το θέμα της απόκτησης ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ για τις ανάγκες των διαδίκων της Περιφέρειας μας», δήλωσε ο Ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, επαναφέροντας μέσω του ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ το ανικανοποίητο αίτημα της «Μεταστέγασης των Δικαστηρίων της Πάτρας».

«Πριν από περίπου μια δεκαετία είχε αναχθεί σε σημαντικό τοπικό θέμα το αίτημα της πόλης, τα δικαστήρια να μεταφερθούν σε έναν άλλο χώρο από το ιστορικό κτίριο της Γούναρη, όπου λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Η παλαιότητα του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο σεισμός του 2008 το είχε πληγώσει βαριά, έκανε επιτακτική ανάγκη τη μεταφορά των δικαστηρίων.

Όμως, όταν χάθηκε στο «παρά πέντε» η ευκαιρία να αποκτήσουμε μέσω ΣΔΙΤ νέο δικαστικό μέγαρο στην περιοχή του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ, αρκεστήκαμε στην αποκατάσταση του εν λόγω κτιρίου.

Σήμερα ουδείς επίσημα γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με την μεταστέγαση των Δικαστηρίων της Πάτρας.

Κατόπιν τούτων έθεσα τα εξής ερωτήματα:

«Μετά τις μέχρι τώρα αποκαταστάσεις του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου, είναι πλήρως διασφαλισμένη η στατική επάρκεια και η καταλληλότητά του;

Έχετε την βούληση κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Πάτρα και τέλος αποτελεί για την Κυβέρνηση θέμα η μεταστέγαση στο στρατόπεδο του ΚΕΤΧ;»

Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι με την Υπουργική Απόφαση 1012/14.04.2003 ανατέθηκε στη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ «Η μελέτη, δημοπράτηση της κατασκευής, επίβλεψη και παραλαβή του έργου: ¨Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών¨. Το έργο αυτό μαζί με το έργο κατασκευής Νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο Κρήτης εντάχθηκαν με διυπουργική απόφαση σε ΣΔΙΤ.

Επίσης, με την Υπουργική Απόφαση 730/1.10.1999 είχε ανατεθεί στη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, η επισκευή και συντήρηση του παλαιού κτιρίου.

Το εξωφρενικό είναι ότι ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην απάντηση που μας έδωσε (Α.Π. 298) κλείνοντας, υπογραμμίζει: «ότι στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Υπουργείου μας δεν εκκρεμεί κάποιο αίτημα συντήρησης».

Και το χειρότερο βρίσκεται στον επίλογο:

«Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας ενημερώσει επί των ζητημάτων που τίθενται, είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο και αποστέλλεται φωτοαντίγραφο της Ερώτησης».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο ρόλο του Αρχιερέα Καϊάφα και ο Υπουργός Υποδομών απαντά (Α.Π. Β-1778) ως ο άλλος Αρχιερεύς ο Άννας: « παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κύριο Βουλευτή ότι επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. Π195/21-07-2017 σχετικό έγγραφο των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ, για ενημέρωση».

Τι απαντά η Πρόεδρος των ΚΤΥΠ Α.Ε. κ. Ιωάννα Κοντούλη; Ότι με απόφαση Υπουργού Χαρδούβελη (Α.Π. Δ..Π 0016233) και επειδή έχει εκπνεύσει και η προθεσμία της παράτασης της παραχώρησης που δόθηκε με την υπ. Αρ. 1038535/2272/Α0010/01.04.2008 Απόφαση, δεν έχει εκπληρωθεί ο σκοπός της παραχώρησης (ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Πατρών) εντός των οριζόμενων προθεσμιών (διαλυτική αίρεση).

Η παρούσα απόφαση αποτελεί τίτλο κυριότητας που μεταγράφεται.

Η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας παρακαλείται να μεριμνήσει για την παραλαβή του εν λόγω ακινήτου και να λάβει όλα τα προβλεπόμενα, από την ισχύουσα νομοθεσία, μέτρα προστασίας (προληπτικά και κατασταλτικά) για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

Και αφού χάσαμε το ΚΕΤΧ, εμείς μήπως προτείναμε κάποιον άλλο χώρο; Μήπως κάποια κτίρια της «πάλαι ποτέ» διαλαμψάσης ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ-ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ που αγοράστηκαν από τον οργανισμό Λιμένος Πατρών, ή μήπως… μήπως… τόσα άλλα που χάσκουν ως βιομηχανικά νεκροταφεία;

Μήπως δεν έχουμε πια ανάγκη για ένα νέο ΜΕΓΑΡΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ;

Όχι… Όχι…

Εμείς είχαμε Φούρα, που έβαλε βόμβα στη θεμελίωση του ΝΕΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ!

Και… Κατσιφάρα, που όντας υφυπουργός Δικαιοσύνης επί ΓΑΠ, έβλεπε ο καψερούλης τα τραίνα να περνούν μπροστά του και όχι ως θυρωρός, αλλά ως σταθμάρχης, σφύριζε ΤΡΙΤΑΪΤΙΚΑ και ανύποπτα. Αλλά τι λέω; Μήπως προχώρησε το ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ που είχε βάλει μπροστά ο Καββαδάς;

Να’ ναι όλα καλά… Καλά περάσανε… Ο λαός περνά χειρότερα

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ… Ο ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ!!!