Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ για το 2018, συζητείται αυτή την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων.

Εισηγητής είναι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

«Ο λαός μας συνεχίζει να υφίσταται μια πολιτική η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νερό ως εμπορεύσιμο είδος.

Πρόσφατα ψηφίστηκε και καινούργιος νόμος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα πλαίσια της υλοποίησης των στρατηγικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία το κόστος διαχείρισης του νερού μετατίθεται στα λαϊκά νοικοκυριά τους φτωχούς και μικρούς αγρότες κλπ.
Ενισχύεται παραπέρα η μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για το λαό και πολύ φτηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται το νερό, τα παράγωγά του, τα αποτελέσματα της χρήσης του και επιβαρύνει δραματικά τη λαϊκή κατανάλωση με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση του για τις καθημερινές ανάγκες που είναι η σκληρή πραγματικότητα τις μέρες μας.

Οι ΔΕΥΑ μετατρέπονται πλήρως σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις που το βάρος της συντήρησης, του εκσυγχρονισμού και της όποιας ανάπτυξης νέων δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας το σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού των εργαζομένων.
Επεκτείνεται η δραστηριότητα των ΔΕΥΑ με αντικείμενα την εμφιάλωση και εμπορία νερού, την λειτουργία και εκμετάλλευση των δικτύων φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης καθώς και την αξιοποίηση και εμπορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στην «δίκαιη Ανάπτυξη» με τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών.

Νομοθετήθηκε νέο χαράτσι (περιβαλλοντικό τέλος το ονομάζουν) το οποίο επιβάλλεται αυθαίρετα από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων για δήθεν κατασκευή έργων που απαιτούνται σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης των νερών όταν για δεκαετίες ολόκληρες σχεδόν κανένα έργο δεν κατασκευάστηκε για διαχείριση και ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.

Οι ΔΕΥΑ γίνονται φοροεισπράκτορες που θα καταθέτουν το τέλος στο «Πράσινο Ταμείο» συμπληρώνοντας τη φορολεηλασία του μικρού και μεσαίου εισοδήματος του λαού μας.

Επιβάλλεται υποχρεωτικά το ειδικό τέλος 80% που προβλέπεται από το άρθρο 11 του Ν.1069/80 σε όλα τα τιμολόγια κατανάλωσης νερού, για την κατασκευή έργων όταν η κρατική χρηματοδότηση είναι μηδενική και έργα αυτόνομα ύδρευσης-αποχέτευσης, ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Επιβάλλεται η ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης και η ανάκτηση κόστους κεφαλαίου.
Συνεχίζεται η «επιδότηση» της Ιδιωτικής ΔΕΗ από τις ΔΕΥΑ δηλ. από τις τσέπες λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την τιμολόγηση των καταναλώσεων με το οικιακό τιμολόγιο αντί βιομηχανικό.

Επίσης συνεχίζεται να επιβάλλεται ΦΠΑ στη τιμή του νερού όπως και στα αγαθά πρώτης ανάγκης για το λαό.

Είναι καθαρό ότι και εδώ σ’ αυτό το κρίσιμο για την ζωή των κατοίκων μας ζήτημα συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Μια, η κυρίαρχη, που βλέπει τη λαϊκή ανάγκη για νερό, είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας. Είναι η λογική της ανάπτυξης που προβάλουν σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι η λογική που στηρίζει το σύνολο των αστικών κομμάτων, η Ε.Ε., οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι η ίδια πολιτική που ετοιμάζει πυρετωδώς την τοπική διοίκηση να γίνει μεσάζοντας αυτής της αντιδραστικής πολιτικής.

Αυτό το πλαίσιο φέρνει την όλο και μεγαλύτερη αποδυνάμωση και αποσύνδεση της χρηματοδότησης των φορέων της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος. Η τσέπη του δημότη να πληρώνει και να ξαναπληρώνει για βασικές κοινωνικές ανάγκες όπως είναι και το νερό.

Από την άλλη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό της Ανάπτυξης, την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτή η ανάπτυξη μόνο μπορεί να είναι φιλολαϊκή, μπορεί να απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας μας, να δώσει διέξοδο στην νεολαία από την ανεργία, να είναι το νερό κοινωνικό αγαθό.

Αυτή η γραμμή ανάπτυξης είναι υπόθεση και ευθύνη ενός ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι αυτή η πολιτική που μπορεί να υποχρεώσει και τις Κυβερνήσεις, έστω και ευκαιριακά, προσωρινά, να στρέψουν πόρους σε υποδομές, που αφορούν στην ζωή της Λαϊκής οικογένειας, χωρίς να πληρώνει και να ξεπληρώνει και πάλι απροστάτευτη να μένει.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι συνεπής για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό, μέσα από την κερδοφόρα δράση είτε από ιδιωτικούς πόρους είτε από δημοτικές και μικτές επιχειρήσεις.

Στηρίζουμε την λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγμένο ποιοτικά νερό.
Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας με τον Δήμαρχο Πάτρας στις εγκαταστάσεις του φράγματος, παρουσία πρώην στελέχους του Υπουργείου και επιβλέποντος του έργου, διαπιστώθηκε ότι από το 2014 μέχρι σήμερα, υπάρχει ελάχιστη πρόοδος των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του και κανένας προγραμματισμός για τις υπολειπόμενες εργασίες. Εγκαταστάσεις εκατομμυρίων ευρώ αφήνονται στη φθορά του χρόνου και της ακινησίας.
Η κοινή θέση των φορέων της περιοχής για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του φράγματος, αναπτύχθηκε από τους Δημάρχους Πατρέων, Δυμαίων και Ερυμάνθου και τους προέδρους των ΔΕΥΑ Πάτρας και Δυμαίων, σε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Δέδε, που πραγματοποιήθηκε την 19-7-2016 και σε ανάλογες επιστολές προς τον κ. Υπουργό και τον κ. Δέδε, που απέστειλαν οι παραπάνω φορείς.

Κοινή θέση παραμένει ότι η δημιουργία διαδημοτικού φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα λειτουργεί στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την κατασκευή έργων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση της τιμής του νερού, για τα λαϊκά στρώματα των πόλεων και τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ήδη πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να εξασφαλίζεται σε επάρκεια φθηνό και υγιεινό για όλους.

Η διαχείριση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου πρέπει να γίνεται από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα προβαίνει σε προσλήψεις, θα υλοποιεί τα απαιτούμενα έργα και θα κάνει παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πότων.
Η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης, δημιουργεί ανησυχία για το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου και σοβαρό προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αιτήματος, της διεκδίκησης και ενημέρωσης του Πατραϊκού Λαού.
Ήδη οι Δήμαρχοι Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου και Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, καθώς και οι Πρόεδροι των ΔΕΥΑ Πάτρας, Ανδρέας Παπανικήτας και Δυμαίων Χρήστος Σκάγιας, με επιστολή τους εκ νέου στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, επαναλαμβάνουν τη θέση τους για τη διαχείριση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου να γίνεται από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να προβαίνει σε προσλήψεις και να υλοποιεί τα απαιτούμενα έργα και θα κάνει παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΠ

Εφαρμόζονται πλήρως οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κεφαλαίου ως προς το προσωπικό με αναστολή των προσλήψεων και τις μειώσεις των αποδοχών τους. Από τους εργαζόμενους στην ΔΕΥΑΠ παρά τις μειώσεις σε αριθμό λόγω συνταξιοδότησης γίνεται σημαντική δουλειά σε όλο των επίπεδο των Υπηρεσιών Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Σήμερα δουλεύουν 156 εργαζόμενοι και καλύπτουν τις ανάγκες του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων (από την Ροδινή έως και τα Καμίνια), ενώ το έτος 2009 εργάζονταν 228 άτομα και κάλυπταν μόνο τις ανάγκες του Δήμου Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Προς την κατεύθυνση αυτή η ΔΕΥΑΠ αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για τη στελέχωση των Υπηρεσιών της. Στο προηγούμενο διάστημα έγινε η πρόσληψη 18 εργαζομένων από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009 και προχωράμε στην πρόσληψη 10 εργαζομένων από τους επιλαχόντες του παραπάνω διαγωνισμού.
Αξιοποιήσαμε το σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με την πρόσληψη 5 εργαζομένων ΑΜΕΑ για 3+1 χρόνια .
Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με οχτάμηνη απασχόληση.
Προχωράμε στην επαναπρόσληψη 13 εργαζομένων που απολύθηκαν από τη ΔΕΥΑΠ το 2012.
Συντάσσεται νέος οργανισμός στον οποίο προβλέπονται οργανικές θέσεις για πρόσληψη εργαζομένων όλων των βαθμίδων και προβλέπουμε ανάλογο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2018.

ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ

Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να εξαντλούμε ότι περιθώρια υπάρχουν προκειμένου να παρέχουμε περισσότερες ελαφρύνσεις με μείωση της τιμής του νερού και την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών έργων.
Ήδη η ΔΕΥΑ Πάτρας εφάρμοσε τη Τιμολογιακή Πολιτική για το 2017.

Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς νερό ενισχύσαμε τη πολιτική του διακανονισμού.
Καταργήσαμε στη πράξη τις διακοπές ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού αλλά τις χρησιμοποιήσαμε ως μέσο προσέγγισης με τους καταναλωτές.
Συνεχίζουμε να διευκολύνουμε με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες γιατί αυτές οι οφειλές αφορούν στο σύνολό τους ανέργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους εξαιτίας της ασκούμενης διαχρονικά, αντιλαϊκής πολιτικής.

Διευρύναμε την βάση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου με αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν ή απαλλαγούν 3.675 οικογένειες, με συνολικό όφελος 1.000.000,00€. 
Με τη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε που παράλληλα στοχεύει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλους καταναλωτές είχαμε αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑΠ.

Οι κατηγορίες που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο είναι οι: μακροχρόνια άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α. με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% καθώς και προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% που βαραίνουν τον υπόχρεο, εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων και σιτιζόμενοι από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Πατρέων, Τρίτεκνοι-Πολύτεκνοι και οικογένειες που γειτνιάζουν με το Βιολογικό Καθαρισμό και Ξερόλακκα όπως αναλυτικά αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.

NOIKOKYΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Πλήθος /κατηγορία (Στοιχεία Οκτωβρίου 2017)
Κατηγορία Πλήθος Επίπτωση στα έσοδα
ΠΟΛΥΤΕΚΝΑ 654 147.150,00
ΑΜΕΑ 1.112 366.960,00
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1.261 340.470,00
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ 403 84.630,00
ΞΕΡΟΛΑΚΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ 245 58.800,00
ΣΥΝΟΛΑ 3.675 998.010,00
Πλήθος νοικοκυριών 2015 2.535
Πλήθος νοικοκυριών 2016 2.772
Πλήθος νοικοκυριών 2017 3.675

Είναι αποκαλυπτικά τα παραπάνω στοιχεία που αναδεικνύουν την κοινωνική πολιτική της ΔΕΥΑΠ και ταυτόχρονα τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που ασκούν οι Κυβερνήσεις διαχρονικά.
Η ΔΕΥΑ συνεχίζει να ενισχύει τις δράσεις που αναπτύσσει ο Δήμος Πατρέων όπως: Το «Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης» που για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του προγράμματος διέθεσε για το 2016 το ποσό των 20.000,00€ και για το 2017 το ποσό των 30.000,00€.
Με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε και που παράλληλα στοχεύει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλους καταναλωτές προβλέπεται αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑΠ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις των φορέων της πόλης αλλά και των πολιτών και κυρίως την οικονομική κρίση τις συνέπειες τις οποίες βιώνει ο Ελληνικός Λαός και με μεγαλύτερη ένταση η λαϊκή οικογένεια καταλήξαμε στην Τιμολογιακή Πολιτική για το έτος 2018.
Με την παρούσα τιμολογιακή πολιτική διατηρούνται οι στοχευμένες παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται με την τιμολογιακή πολιτική του 2017 για την περαιτέρω ανακούφιση των οικογενειών που πλήττονται από την άδικη αντιλαϊκή πολιτική (με δυνατότητα υπαγωγής σε αυτές περισσοτέρων δικαιούχων) και ειδικότερα:

1. Η μείωση του παγίου για πολύτεκνους - τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες από 11,8 και 6,0 €/δίμηνο σε 1,0 €/δίμηνο για όλες τις περιοχές.
2. Η μείωση του παγίου για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων από 11,8 και 6,0 €/δίμηνο σε 1,0 €/δίμηνο για όλες τις περιοχές.
3. Η μείωση του παγίου για μακροχρόνια ανέργους από 11,8 και 6,0 €/δίμηνο σε 1,0 €/δίμηνο για όλες τις περιοχές, με αύξηση των τετραγωνικών μέτρων κατοικίας από 100 σε 120 και του ετήσιου εισοδήματος από 6.000,00€ σε 7.000,00 €.
4. Η νέα κατηγορία για κατοικίες οι οποίες βρίσκονται α) πέριξ των ΕΕΛΠ και β) πέριξ του χώρου υγειονομικής ταφής της Ξερόλακκας σύμφωνα με την αρ.720/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , με πάγιο τέλος 1,0€/δίμηνο και τετραμηνιαία κατανάλωση έως 120 κ.μ ατελώς.
5. Η μείωση κατά 20% στις κλίμακες στα τέλη σύνδεσης ύδρευσης για κατοικίες (Γ.1) και περαιτέρω μείωση α) 40% για πολύτεκνους - τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, β) 60% για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, γ) ατελώς για τους εγγεγραμμένους στην τράπεζα τροφίμων, δ) 50% για μακροχρόνια ανέργους και ε) ατελώς για κατοικίες πέριξ ΕΕΛΠ και της Ξερόλακκας.
6. Η μείωση κατά 30% στις κλίμακες στα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης για κατοικίες (Δ.1) και περαιτέρω μείωση α) 40% για πολύτεκνους - τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, β) 60% για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, γ) ατελώς για τους εγγεγραμμένους στην τράπεζα τροφίμων, δ) 50% για μακροχρόνια ανέργους και ε) ατελώς για κατοικίες πέριξ ΕΕΛΠ και της Ξερόλακκας.
7. Η μείωση των ποσοστών συμμετοχής στις δαπάνες επέκτασης - μετατόπισης δικτύου ύδρευσης α) ΣΤ.2.1 από 10% σε 8% β) ΣΤ.2.2 από 15% σε 10% και γ) ΣΤ.2.3 από 25% σε 15%.
8. Η μείωση των ποσοστών συμμετοχής στις δαπάνες επέκτασης δικτύου αποχέτευσης α) Ζ.2.1 από 10% σε 6% β) Ζ.2.2 από 15% σε 10% και γ) Ζ.2.3 από 25% σε 15%.
9. Η μείωση της τιμολόγησης για εξωτερικές διακλαδώσεις α) Ζ.1.1 από 90, €/ μ.μ σε 70,0 € / μ.μ και Ζ.1.2 από 144, €/ τεμ σε 100,0 €/ τεμ.
10. Η μείωση της τιμολόγησης για μετατόπιση του δικτύου αποχέτευσης α) Ζ.4.1.1 απο 195,0 €/μ.μ σε 150,0 €/μ.μ, β)Ζ.4.1.2 απο 215, €/ μ.μ σε 170,0 €/ μ.μ , γ) Ζ.4.2.1 απο 250,0 €/ μ.μ σε 200,0 €/μ.μ και δ) Ζ.4.2.2 απο 340,0 €/μ.μ σε 250,0 €/μ.μ .
11. Η μείωση των χρεώσεων για τις ευπαθείς ομάδες για το βυτίο νερού και το βυτίο λυμάτων κατά 10% και η θέσπιση έκπτωσης 50% στην χρέωση του βυτίου λυμάτων για τις κατοικίες πέριξ των ΕΕΛΠ και της Ξερόλακας.
12. Η μείωση του τέλους επανασύνδεσης (διακοπή λόγω οφειλής) σε οικιακούς καταναλωτές από 12,0 € σε 4,03 €.
13. Η μείωση των κλιμάκων 6,7 και 8 του τιμολογίου Α6 κατά 20%.
14. Η νέα κατηγορία για τα τέλη χρήσης αποχέτευσης, για βιομηχανίες που χρησιμοποιούν και άλλες πηγές υδροδότησης νόμιμα αδειοδοτημένες με χρέωση 0,80 € / κυβικό λυμάτων.

Στη Τιμολογιακή Πολιτική του 2018 προβλέπεται:

Η περαιτέρω μείωση στην ενιαία τιμή χρέωσης από 0,40€/κ.μ. σε 0,20€/κ.μ. για το Δήμο Πατρέων και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου-Σχολεία κλπ. ώστε να αντισταθμιστεί η έμμεση επιβάρυνση των πολιτών από την υποχρεωτική επιβολή του τέλους 80% στις καταναλώσεις του νερού.
Μειώνονται τα τέλη σύνδεσης επαγγελματικών χώρων κατά 20% και μετατόπισης παροχών ύδρευσης κατά 40%.
Αναπροσαρμόζεται η δαπάνη ελέγχου μετά από αίτηση δημοτών στο συμβολικό ποσό των 5,00€
Δημιουργείται νέα κατηγορία για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) με μείωση 40% στις κλίμακες κατανάλωσης που ισχύουν κατά περιοχή και μέχρι την κατανάλωση 180 κ.μ./τετράμηνο.
Καλείται η Κυβέρνηση να δείξει την ευαισθησία της για τους εξαθλιωμένους της πολιτικής της και να επιδοτήσει τις ΔΕΥΑ, όπως επιδοτεί την ιδιωτική ΔΕΗ για την απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης των δικαιούχων του Κ.Ε.Α.
Με το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2018 συνεχίζουμε τη βελτίωση της υδροδότησης όλων των περιοχών του Δήμου, την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, τη βελτίωση-εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής
προστασίας στις περιοχές του κέντρου και των νοτιοανατολικών περιοχών της Πάτρας που γειτνιάζουν με τους ποταμούς Γλαύκο και Διακονιάρη.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2017

- Ολοκληρώθηκε το έργο «Εφαρμογή προηγμένων μεθόδων του δικτύου ύδρευσης» στην περιοχή του πρώην Δήμου Πατρέων κατασκευάζοντας ένα πρωτοποριακό σύστημα για τον έλεγχο των παροχών και πιέσεων και γενικά της διαχείρισης του νερού.
- Ολοκληρώνεται το έργο αξιοποίησης των πηγών στη περιοχή της Πιτίτσας για υδροδότηση της περιοχής Ρίου-Αγ. Βασιλείου το οποίο καθυστερεί μετά την παρέμβαση του δασαρχείου ζητώντας την σύνταξη σχετικής μελέτης, ενώ πρόκειται για αντικατάσταση υφιστάμενου δικτύου.
- Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για αντικατάσταση 45 χιλιομέτρων προβληματικών δικτύων με συχνές βλάβες λόγω παλαιότητας και λόγω ακατάλληλου ή αμφιβόλου ποιότητας υλικού (δίκτυα από αμιαντοσωλήνες και σιδηροσωλήνες).
- Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για μετατόπιση υδρομέτρων εκτός ιδιοκτησιών.
- Δημοπρατείται το έργο «Εφαρμογή προηγμένων μεθόδων του δικτύου ύδρευσης» στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους το οποίος έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.350.000,00€ -Δημοπρατήθηκε στις 21-11-2017.
- Εχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Β΄φάση) το έργο «Αντικατάσταση δικτύων νοτιοανατολικών περιοχών Δήμου Πάτρας» συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 3.500.000,00€.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκαν μελέτες και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα κατασκευής δικτύων λυμάτων συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 46.665.000,00€
Συγκεκριμένα:
1) "Έργα αποχέτευσης υποζωνών Α2.2 και Α2.3", προϋπολογισμού 3.400.000,00 € πρό ΦΠΑ, στη Παραλία Προαστείου Πατρών, μεταξύ Χαράδρου και οδού Ευήνου, κάτω από την Ν.Ε.Ο. Πατρών Κορίνθου. Περιλαμβάνει δίκτυα λυμάτων συνολικού μήκους 7.820 μέτρων, δημοπρατήθηκε 10-10-2017.
2)" Αποχέτευση λυμάτων οικισμών Γ΄ προτεραιότητας", προϋπολογισμού 15.000.000,00 € προ ΦΠΑ, στις περιοχές Βραχναίϊκα, Μονοδένδρι, Ροίτικα, Μιντιλόγλι, Παραλία, Οβρυά, Σαραβάλι. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 58.050 μέτρων και 4 αντλιοστάσια λυμάτων.
3) "Επέκταση ΕΕΛ Πάτρας", προϋπολογισμού 9.915.000,00 € προ ΦΠΑ, για δυναμικότητα 30.000 ισοδύναμων κατοίκων.
4) "Βασικά έργα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών υποζωνών Α6 - Α7 πόλεως Πατρών και συναφείς εργασίες", προϋπολογισμού 8.300.000,00 € προ ΦΠΑ, περιοχής Παραλιακής ζώνης Ακτής Δυμαίων από Παπαφλέσσα μέχρι Γλαύκο. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 7.201 μέτρων και 2 αντλιοστάσια λυμάτων.
5) "Αποχέτευση λυμάτων υποζώνης Α2.5", προϋπολογισμού 3.450.000,00 € πρό ΦΠΑ, περιοχής Aγ. Παντελεήμονα, πλάζ, μεταξύ των οδών Κανελλοπούλου και Ευήνου, κάτω από την οδό Αυστραλίας. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 6.185 μέτρων και 1 αντλιοστάσιο λυμάτων.
6) "Βασικά έργα Αποχέτευσης υποζωνών Α3α και Α3β", προϋπολογισμού 6.600.000,00 € πρό ΦΠΑ, περιοχής Έξω Αγυιά και Βορείως Έξω Αγυιά, στην περιοχή μεταξύ χειμάρρου Μειλίχου και οδού Κανελλοπούλου, κάτω από την οδό Αυστραλίας. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 10.169 μέτρων και 2 αντλιοστάσια λυμάτων.
Με την κατασκευή των παραπάνω δικτύων προβλέπεται η σύνδεση χιλιάδων ιδιοκτησιών με το σύστημα αποχέτευσης και ως εκ τούτο η απαλλαγή τους από τους βόθρους και της διαχρονικής επιβάρυνσης για την αποκομιδή των βοθρολυμάτων.
Η σύνδεση των περιοχών Ρίου - Αγ. Βασιλείου – Οβρυάς – Μιντιλογλίου – Ροϊτίκων – Μονοδενδρίου και Βραχνεϊκων προϋποθέτει την κατασκευή της επέκτασης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, έργο το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ δεν μπορεί μέχρι σήμερα να δημοπρατηθεί με ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών επειδή δεν έχει αποφασιστεί η δημιουργία μητρώου για την δημοπράτηση και την υπογραφή σύμβασης για έργα που κατασκευάζονται με το σύστημα μελέτη – κατασκευή.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η ΔΕΥΑΠ επανειλημμένως έχει επισημάνει τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο την έλλειψη δικτύων ομβρίων και αντιπλημμυρικών έργων σε πολλές περιοχές του Δήμου και κυρίως των πρώην Καποδιστριακών Δήμων καθώς και τις συνέπειες σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων.
Χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και τις αδιαφορίας των Κυβερνήσεων και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών είναι το γεγονός ότι η κάλυψη του Διακονιάρη μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ως συγκοινωνιακό έργο και όχι αντιπλημμυρικό και δεν ολοκληρώθηκαν ούτε οι ελάχιστες παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν ώστε περιοχές που γειτνιάζουν με το Διακονιάρη να κινδυνεύουν σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.
Τα έργα που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική προστασία και σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΥΑΠ έχουν προϋπολογιστεί στο ποσό των 100.000.000 ευρώ περίπου.
Εργα τα οποία δεν θεωρούνται επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό και Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η ΔΕΥΑΠ με το ελάχιστο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει εκπονεί μελέτες για την κατασκευή συλλεκτήρων στις πιο ευάλωτες περιοχές.
Στο προηγούμενο διάστημα προχώρησε στην αντικατάσταση αγωγών ομβρίων στην περιοχή του κέντρου της Πάτρας και συνεχίζει με ανάλογες παρεμβάσεις σε όλο το μήκος από Αγ. Νικολάου έως Γούναρη.
Για το 2018 προβλέπεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα η κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων σε περιοχές που γειτνιάζουν με τους ποταμούς Γλαύκο και Διακονιάρη.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

- Συντήρηση δεξαμενών αερισμού για πρώτη φορά από τη λειτουργία του.
- Βελτίωση απόσμησης δεξαμενής εξόδου και φρεατίων με αεροστεγή κατασκευή GRP.
- Εργα βελτίωσης της λειτουργίας της Εγκατάστασης.
Είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν γίνουν όλα τα έργα που προγραμματίζονται, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την ζοφερή κατάσταση που βρίσκεται ο λαός μας, που η ζωή του συντρίβεται από την γενικότερη πολιτική που ασκείται από Ε.Ε., Κυβέρνηση και τελικά το μεγάλο Κεφάλαιο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τις απαιτήσεις, αντίθετα δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να οργανώσει ο λαός την πάλη του, να αποσπάσει ό, τι περισσότερο μπορεί σε αυτές τις συνθήκες πολέμου που ζει, να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω τέτοιων έργων και κοινωνικών προγραμμάτων που αφορούν ιδιαίτερα στην νεολαία, στον Πολιτισμό, στους ανέργους, την φτώχεια .
Περισσότερο από όλα πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητά της αγωνιστικής μας στάσης, των πρωτοβουλιών μας , που στόχο έχουν να ανυψώσουν το λαϊκό σθένος, ότι μπορεί να αλλάξει ρότα σε αυτό τον τόπο, όπως η μεγαλειώδης πορεία στην Αθήνα ενάντια στην ΑΝΕΡΓΙΑ, που έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης, καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής, αναδείχνοντας ότι στον άνεργο δεν μπορεί να δώσει ζωή και αξιοπρέπεια η σακούλα του κοινωνικού παντοπωλείου, των «εθελοντών» .Το αίτημα «μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους» απαιτεί ανάπτυξη για τον λαό και είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει πραγματικότητα.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

1. Την αποπεράτωση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και τη διαχείρισή του από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτων.
2. Την άμεση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
4. Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί Δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.
5. Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
6. Τη τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.
7. Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
8. Την άμεση υδροδότηση της Πάτρας από το Ταμιευτήρα της Βαλμαδούρας.