Πλήθος Πατρινών έχουν περάσει από το βράδυ της Δευτέρας και μετά, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στον ομώνυμο ναό που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας.

Ο Άι Νικόλας, ο Προστάτης των θαλασσών και του Πολεμικού Ναυτικού γιορτάζει και ο ναός πανηγυρίζει, με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα από το πρωί της Τρίτης.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για την ημέρα του Αγίου Νικολάου ξεκίνησαν από το πρωί και στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι φορέων, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.

Δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, υπάρχει ναΐσκος του Αγίου Παϊσίου, από τον οποίο έχουν περάσει επίσης δεκάδες Πατρινοί μέχρι ώρας για να ανάψουν ένα κερί. Ο ναός του Αγίου Νικολάου, θεωρείται ένας από τους πιο ιστορικούς ναούς της Πάτρας, είναι δίπλα από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου και πέρα από το θρησκευτικό του ενδιαφέρον, παρουσιάζει και έντονο ιστορικό.


Το ιστορικό του ναού

Ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου έχει συνεχή ιστορική παρουσία στην Πάτρα τουλάχιστον από το 1329 μ.Χ, έχοντας παρουσία στο κέντρο της πόλης από τους Βυζαντινούς ακόμη χρόνους. Στο ναό του Αγίου Νικολάου οι Πατρινοί ορκίστηκαν πίστη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το 1430, λίγο πριν στεφτεί τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας. 

Στις ιστορικές πηγές μνημονεύεται άλλοτε ως Ιερά Μονή με κελιά και κοιμητήριο, ακόμα και νοσοκομείο, που έφθανε μέχρι τον Ναό των Εισοδίων, και άλλοτε ως ενοριακός ή και Μητροπολιτικός Ναός.   

Ο σημερινός ναός είναι κτίσμα του 1885, από τότε έχει υποστεί τρεις σημαντικές ανακαινίσεις, ενώ μετά τον σεισμό του 1993 ανασκευάστηκε το κωδωνοστάσιο και έχει ενισχυθεί στατικά ολόκληρο το κτίριο.