Τα Φιλιατρά θέλουν να γίνουν Παρίσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. 

Μπορεί να είναι γνωστό ότι στα Φιλιατρά υπάρχει ένα μίνι αντίγραφο του Πύργου του Αϊφελ, ωστόσο δεν είναι ευρέως γνωστό ότι οι Μεσσήνιοι δεν ζήλεψαν μόνο αυτό το έμβλημα του Παρισιού.

Ζήλεψαν και τη λάμψη της Disneyland και για αυτό σε κοντινή απόσταση από το χωριό δεσπόζει ένας πύργος που μπορεί να μην μοιάζει, ωστόσο σίγουρα φιλοδοξούσε να μοιάσει στους παραμυθένιους πύργους του μεγάλου παραμυθένιου πάρκου στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Τα Φιλιατρά είναι κτισμένα στο δυτικό άκρο του Ν. Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, σε υψόμετρο 70 μ. και με πληθυσμό 9.334 κατοίκους. Είναι τοπικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο, βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια , σύκα και εσπεριδοειδή και στη βόρεια είσοδο της πόλης βρίσκεται ένα πιστό αντίγραφο του παρισινού μνημείου.


Κάστρο Παραμυθιών, Αγρίλης Μεσσηνίας / Castle of Fairy tale , Agrilis Messinias , Greece

Το κάστρο των παραμυθιών

Κατασκευάστηκε περίπου την ίδια εποχή με το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, λίγο έξω από τα Φιλιατρά, στην παραλία παραλία του Αγρίλη. Δωρεά και αυτό του γιατρού Χαρ. Φουρναράκη. Το κάστρο μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιες άλλες εποχές, συνδυάζοντας αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορίες, όπως συχνά συμβαίνει “στα παραμύθια της γιαγιάς”. 

Ένα μεσαιωνικό κάστρο και δίπλα του ένα τεράστιο άλογο της ομηρικής εποχής (ο Δούρειος Ίππος), πλαισιώνονται από επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και μαζί τους οι ιππότες και οι ήρωες της Επανάστασης του 1821. Στην κυριολεξία ένα περίεργο παραμυθένιο σύμπλεγμα.

Φτιάχτηκε «για να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με τη θωριά του, τα παραμύθια που γλυκά μας έλεγε η γιαγιά μας»“Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του”.

Έτσι έλεγε, αλλά και έτσι έκανε ο Χαράλαμπος Φουρναράκης, προσπαθώντας σε κάθε περίπτωση να χαρίσει ευτυχία στους συνανθρώπους του.