Έτοιμη είναι η μελέτη για τα έργα που θα γίνουν στα σχολεία της Πάτρας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης.

Πρόκειται για σχολεία που ανήκουν στον χώρο της Πρωτοβάθμιας, αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα οποία θα αντικατασταθούν οι λέβητες πετρελαίου, εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα θερμαίνονται και θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, εξοικονομώντας ενέργεια και έχοντας ένα φιλικό χαρακτήρα προς το περιβάλλον. 

Τα σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό και θα αναβαθμιστούν ενεργειακά είναι σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το 5ο, το 14ο, το 24ο, το 15ο, το 47ο, το 8ο και το 9ο, αλλά και τα νηπιαγωγεία 37ο, 10ο και 12ο. Πρόκειται για ένα έργο το κόστους του οποίου, σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, έχει εκπονηθεί στα 2.900.000 ευρώ.

Σε ότι έχει να κάνει με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί τα εξής σχολικά συγκροτήματα: Πειραματικό Γυμνάσιο, Λύκειο Λάγγουρα, 2ο Εσπερινό Λύκειο, 7ο Γυμνάσιο - Εσπερινό Γενικό Λύκειο, 11ο - 6ο Λύκειο, 4ο -5ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο, σε ένα έργο που θα κοστίσει 4.800.000 ευρώ.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων αυτών θα δώσει σημαντικές λύσεις στο πρόβλημα της θέρμανσης, απαλλάσσοντας τα από το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος του πετρελαίου, ενώ θα ζεστάνει τις αίθουσες και τους μαθητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων «τουρτουρίζουν» από το κρύο τους τελευταίους χειμώνες της κρίσης.

Το θέμα βέβαια είναι πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες από την στιγμή που τα χρήματα υπάρχουν, αλλά και από που θα προμηθευτούν τα σχολεία αυτά το «φθηνό» φυσικό αέριο.