Βαρεθήκατε να πληρώνετε λογαριασμούς, για νερό, ΔΕΗ, ΟΤΕ, δημοτικά τέλη και όλα τα σχετικά; Μην ανησυχείτε! Από το νέο έτος θα έχετε ένα ακόμα τέλος για να πληρώσετε.

Μιλάμε για το ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων που θα σας έρχεται μαζί με τους υπόλοιπους λογαριασμούς, πιθανότατα μαζί με αυτόν της ΔΕΥΑΠ, ανάλογα με το που το κράτος θα αποδώσει το νέο αυτό «χαράτσι» που έρχεται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και με αυτά που θέλει να περάσει, για κάθε τόνο που δεν θα περνά από την διαδικασία επεξεργασίας απορριμμάτων οι Δήμοι θα επιβαρύνονται με 35 ευρώ.

Αυτό, σε ότι έχει να κάνει με την Πάτρα, σημαίνει ότι οι δημότες της θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα μέτρο πίεσης από το κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Όμως το πιο κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το έργο της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του Φλόκα που θα εφάρμοζε τα σχέδια διαχείρισης για τα σκουπίδια αργεί ακόμα, παρόλο που τα χρήματα για την χρηματοδότηση του έργου, ήδη υπάρχουν στα δημόσια ταμεία.

Άρα το κράτος καλεί να πληρώσει την τοπική αυτοδιοίκηση (και τον Δήμο της Πάτρας) για κάτι που δεν ευθύνεται τόσο η ίδια, όσο αυτό. Το θέμα έτσι και αλλιώς έχει ένα αποτέλεσμα. Για τουλάχιστον μία πενταετία - μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το έργο- από την στιγμή που δεν υπάρχει τέτοιο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή, ο Δήμος της Πάτρας και οι υπόλοιποι Δήμοι της Αχαΐας, θα πληρώνουν για τα σκουπίδια τους.

Σε αυτή την χώρα λοιπόν που ζούμε ακόμα και τα σκουπίδια έχουν μία αξία…