Τιμητική εκδήλωση για τη μεγάλη συμμετοχή των σχολείων της Πάτρας στο σχολικό πρόγραμμα ανακύκλωσης βιβλίων. 

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 17.30 μ.μ στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σας καλούμε για την δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος και το ΙΤΥΕ Διόφαντος, με σκοπό να βραβευθούν τα σχολεία της Πάτρας, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα, καθώς και οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι ανακύκλωσης.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Όταν τα σχολεία μεγαλουργούν και «χτίζουν» τους πολίτες του μέλλοντος.

ΟΙ μαθητές της Πάτρας δεν καταστρέφουν τα βιβλία τους και επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης του Υπουργείου Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων και του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΟΣ «Το Χαρτί του Μέλλοντος μας –Ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία», που πραγματοποιήθηκε στις σχολικές μονάδες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Η συμμετοχή των σχολείων ήταν εντυπωσιακή. Η Αχαϊκή πρωτεύουσα και η νέα γενιά της αρίστευσαν καθώς αγκάλιασαν το πρόγραμμα σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδού τα αποτελέσματα :

Στο πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή 85 σχολεία και συνολικά συγκεντρώθηκαν 122 σάκοι , που αντιστοιχούν σε 24.370 kg (σ.σ για αναλυτική ενημέρωσή σας ο κατάλογος των σχολείων της Πάτρας, υπάρχει καταχωρημένος στον ιστότοπο Myfuturemypaper.gr)

Το ποσό που εξασφαλίσαμε ανέρχεται στα 2.680,7 ευρώ. Τα έσοδα από την πώληση του ανακυκλώσιμου χαρτιού θα διατίθενται για την κάλυψη γραφικής ύλης των σχολικών μονάδων της Πάτρας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η διανομή φωτοτυπικού χαρτιού στα σχολεία .

Το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής των σχολείων της Πάτρας στην ανακύκλωση βιβλίων και χαρτιού πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει κίνητρο για τα ίδια τα σχολεία να συμμετάσχουν εκ νέου στο πρόγραμμα ενώ θα συμβάλλει και στην προθυμία περισσότερων σχολικών μονάδων να λάβουν μέρος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς .

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές - αυριανοί πολίτες - να λάβουν μέσα από το σχολείο ένα επιπλέον μάθημα ζωής, να αναπτύξουν οικολογική ευαισθησία αλλά και υπευθυνότητα, αγάπη για το βιβλίο καθώς και τη χαρά της προσφοράς προς τη σχολική κοινότητα . Και φυσικά να σταματήσει πλέον το θλιβερό φαινόμενο της καταστροφής (κάψιμο, σκίσιμο, πέταμα) των σχολικών βιβλίων από τα παιδιά, γιατί τα βιβλία δεν είναι σκουπίδια. Έτσι το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ , με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας, όφειλαν να κινηθούν πρώτοι προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα αυτό έχει ανταποδοτικό οικονομικό όφελος για τα σχολεία αλλά κυρίως συντελεί στη διαμόρφωση συνειδήσεων σε σχέση με την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας .

Τι κάνουν οι μαθητές;

H διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Τα παιδιά φέρνουν από τα σπίτια τους με την συνδρομή των γονιών τους:

1. Βιβλία (σχολικά και μη ) τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί

2. Αφαιρούν τα πλαστικά ντύματα των εξωφύλλων των βιβλίων και τα πλαστικά εξώφυλλα των τετραδίων.

3. Δεν διαλύουν τα βιβλία και το τετράδια.

4. Αφαιρούν συνδετήρες από το φωτοτυπικό χαρτί

Το χαρτί που συγκεντρώνεται πωλείται και τα έσοδα καλύπτουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων σε γραφική ύλη .

ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Η ανακύκλωση ως διαδικασία προκύπτει από την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

Η συνειδητοποίηση πως το περιβάλλον δεν αποτελεί μια ανεξάντλητη πρώτη ύλη και πως επηρεάζεται από τη στάση και τον τρόπο ζωής μας οδηγεί στην οργάνωση όλο και περισσότερων δράσεων ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση πρώτων υλών και συγκεκριμένα του χαρτιού, περιορίζει τον όγκο των απορριμμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και παράλληλα αυξάνουν την ανάγκη να εξευρεθούν και περισσότεροι χώροι διαχείρισής τους.

Όσον αφορά το χαρτί, η εξοικονόμηση πρώτης ύλης μέσω της ανακύκλωσης συνιστά σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος καθώς περιορίζει το κόψιμο των δέντρων που θα γίνονταν χαρτί. Η ανακύκλωση βοηθά στην παραγωγή και επαναχρησιμοποίηση χαρτιού και προστατεύει τα δάση, που αποτελούν σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου και δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον, η ανακύκλωση συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης με τη χρησιμοποίηση μικρότερης ποσότητας νερού και χημικών ουσιών που απαιτούνται για την παραγωγή του χαρτιού. Στατιστικά, ένας τόνος ανακυκλώσιμου χαρτιού ισοδυναμεί με τον χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα, ενώ για την ανακύκλωσή του απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο.