Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετείχε στην 15μελή αντιπροσωπεία εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ, της ακαδημαϊκής, ιατρικής, φαρμακευτικής κοινότητας, των καταναλωτών και ασθενών, που επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το φλέγον ζήτημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων, τις συντονισμένες δράσεις που έχουν αναλάβει οι φορείς στα πλαίσια της συνεργασίας τους για το θέμα αυτό.

Κατά την συνάντηση, η Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένη Αλευρίτου, τόνισε την ανάγκη μόνιμης και συστηματικής ενημέρωσης των καταναλωτών για το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα, ώστε να κατανοήσουν το θέμα και να συμμετέχουν στην μάχη κατά της ανθεκτικότητας των μικροβίων. Αναφέρθηκε στις πανευρωπαϊκές δράσεις των ενώσεων καταναλωτών για τον περιορισμό της χρήσης τους στα ζώα για μη θεραπευτικούς σκοπούς και στην βράβευση της Ευρωπαϊκής μας Ομοσπονδίας (BEUC) από την Ε. Επιτροπή τον περασμένο χρόνο για την σχετική καμπάνια της. Τέλος, σημείωσε ότι το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων και οι εξ'αιτίας της θάνατοι 3.000 ατόμων κάθε χρόνο στην χώρα μας, δεν λύνεται με την συνεχή αναζήτηση νέων αντιβιοτικών, αφού,αν συνεχίσουμε την ίδια πρακτική, αυτά θα εξουδετερώνονται διαρκώς.

Επιπλέον σημείωσε ότι ενδέχεται, η τιμή των νέων αντιβιοτικών να είναι απρόσιτη και η χρήση τους να είναι απαγορευτική,όχι μόνο για τα άτομα αλλά και για τα συστήματα υγείας, με δεδομένη την πρακτική των φαρμακοβιομηχανιών να τιμολογούν αυθαίρετα και με αδιαφάνεια τα φάρμακα που παράγουν.