Αν αγαπάς το stand up σίγουρα θα έχεις δει τον Χριστόφορο Ζαραλίκο στην σκηνή.

Έχει γυρίσει τα θέατρα και τις σκηνές όλης της Ελλάδας ενώ έχει αστεία που έχουν αποτυπωθεί στην μνήμη μας...

Εντάξει, εντάξει δεν λέμε άλλα καλά λόγια θα πούμε μόνο πως έχει πολύ χιούμορ και ετοιμόλογος είχε διάθεση να απαντήσει στις δικές μας ερωτήσεις.

Ο Χριστόφορος χρόνια στο κουρμπέτι που λέγεται stand up μας μίλησε για αυτό το είδος της θεατρικής παράστασης για την Πάτρα και το κοινό της για το οποίο μάλιστα έχει πολύ καλή γνώμη ενώ διαχώρισε την πολιτική σάτιρα από το παίρνω θέση και καθοδηγώ για το οποίο έχει κατηγορηθεί ο Λάκης Λαζόπουλος.

ΑΕΚτζης, που θεωρεί την εκκλησία ένα φριχτό θέμα για σάτιρα και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο χυδαίο άτομο, υποστηρίζει πως θα έπρεπε η επιστήμη να παρεμβαίνει στο DNA μας για να γεννιόμαστε ΠΑΣΟΚ ενώ θυμάται πότε την φορά που αποκάλεσε μ@λ@κα θεατή που βρέθηκε στο κοινό μιας παράστασης στα Εξάρχεια!


"Άλλο να έχεις θέση και άλλο να προσπαθείς να κατευθύνεις κόσμο προς τα κάπου...Η σάτιρα του Λαζόπουλου ήταν στοχευμένη"

P.E.  Η δική μου αίσθηση λέει πως πριν το 2009 η πολιτική σάτιρα είχε ατονήσει και γνώρισε έξαρση μέχρι το 2014…Σήμερα;

Χ.Ζ. «Αν επικεντρωθούμε στο stand up, νομίζω πως δεν ασχολούνται πάρα πολύ με την πολιτική σάτιρα ακόμα και τώρα... Οι πιο πολύ συνάδελφοι προτιμάνε άλλα θέματα...»

P.E. Παρ΄ όλα αυτά συνάδελφοι σου όπως για παράδειγμα ο Λάκης Λαζόπουλος χρησιμοποίησε την κρίση και την αριστερά για να σατιρίσει και να προκαλέσει γέλιο στους θεατές.

Χ.Ζ. «O Λαζόπουλος σε ότι αφορά τις εκπομπές του τις τηλεοπτικές δηλαδή το al Τσαντίρι πριν από τρία χρόνια, η αλήθεια είναι χωρίς να είναι κάποιος μπροστά και να μπορεί να τον κατηγορήσει ότι η σάτιρα του ήταν στοχευμένη προς την εξουσία όχι ακριβώς όπως πρέπει να κάνει ο άνθρωπος που ασχολείται με την σάτιρα, δηλαδή να χτυπάει την εξουσία. Αυτή είναι η δουλειά μας και όχι κάτι άλλο, αλλά νομίζω ότι το έκανε για να ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα δεν ξέρω αν αυτό ωφέλησε τον εαυτό του.

Ποτέ δεν μπορείς άλλωστε να είσαι βέβαιος για τα κίνητρα του άλλου εκτός αν είναι κολλητός σου φίλος και ξέρεις τα πάντα γι αυτόν και εγώ έχω ακούσει διάφορα  αλλά δεν μπορώ να πιστέψω κάτι το οποίο δεν μπορώ να διασταυρώσω.

Άλλο να έχεις θέση και άλλο να προσπαθείς να κατευθύνεις κόσμο προς τα κάπου. Αυτό δεν έχει θέση στην σάτιρα. Η σάτιρα πρέπει να είναι από πάνω και να κοπανάει όλο τον κόσμο και κάθε εξουσία. Από  εκεί και πέρα το κοινό αν θέλει αφενός να γελάσει και να προβληματιστεί δεν αφορά τον καλλιτέχνη αλλά τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.»


"Η εκκλησία είναι ένα φριχτό θέμα για σάτιρα"

P.E. H εκκλησία είναι θέμα για σάτιρα;

Χ.Ζ. «Η εκκλησία είναι ένα φριχτό θέμα για σάτιρα. Εγώ ασχολούμαι με την εκκλησία και με τους πιστούς. Έχω ένα ιδιαίτερο κομμάτι με τους ανθρώπους που δηλώνουν άθεοι (εννοείται βαπτισμένοι).»

P.E. Και ο Άνθιμος θέμα για σάτιρα;

Χ.Z. «Στην πραγματικότητα σε ότι αφορά τα πρόσωπα η διάθεση μου δεν είναι να κάνω σάτιρα αλλά να βρίζω όποτε το αποφεύγω. ΔΕΝ αποφεύγω το πρόσωπο απλά έχω τόσο κακή γνώμη απέναντι σε ένα τέτοιο άτομο (το θεωρώ πολύ χυδαίο άτομο) που δεν θέλω. Μπορεί να πω ένα αστείο αλλά θα μείνω μέχρι εκεί δεν πάει παρακάτω γιατί το παρακάτω είναι να βρίσω να επιτεθώ κανονικά. Ξεφεύγω από τα προσωπικά μου όρια γιατί η σάτιρα δεν έχει όρια.»


"Χαίρομαι για την εξέλιξη του stand up στην Ελλάδα γιατί μας ταιριάζει"

P.E. Ήσουν από τους πρώτους που έκανε stand up. Νιώθεις δικαιωμένος που έχει γίνει πια ένας πιο mainstreamτρόπος διασκέδασης;

Χ.Ζ. «Δικαιωμένος όχι ακριβώς. Περισσότερο με μένα που επέλεξα αυτή τη δουλειά. Μου αρέσει, είμαι ανεξάρτητος και χαρούμενος που μαζί με κάποιους άλλους ήμασταν από τους πρώτους. Χαίρομαι για την εξέλιξη στην Ελλάδα γιατί μας ταιριάζει. Είναι μια πολύ ωραία δουλειά για κάποιον που έχει να πει κάτι στους ανθρώπους και μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμος στην κοινωνία και όχι μόνο επειδή κάνεις τους άλλους να γελάνε που τους ερεθίζεις και τους πειράζεις λίγο στην καθημερινότητα τους για κάποιος λάθος που κάνουν και που οι ίδιοι φταίνε αλλά και γιατί έχει αρχίσει να μπαίνει στις δραματικές σχολές.»

P.E. Bλέπεις ξένους κωμικούς;

Χ.Ζ. «Όχι πολύ συχνά. Από σπάνια έως καθόλου. Αυτό το έκανα συνειδητά τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, γιατί δεν ήθελα να παρασυρθώ από το στυλ κάποιου... Προτιμούσα να βασανιστώ μόνος μου για να βρω το προσωπικό μου στυλ. Τα τελευταία χρόνια που έχω πιστεύω όχι έχω ένα προσωπικό στυλ παρακολουθώ πολύ ευχάριστα και όταν έχω χρόνο μπορώ να δω και δύο ή τρία επεισόδια απανωτά.

P.E. O αγαπημένος σου;

Χ.Ζ. Μου αρέσει ο  John Oliver...

P.E. O επίκαιρος (λόγω των σκανδάλων περί σεξουαλικής παρενόχλησης) LuisC.K.;

Χ.Ζ. «O Luis ck δεν είμαι σίγουρος αν όλα αυτά που λέει, λέγονται, γράφονται γι αυτόν έχουν συμβεί ή απλώς είναι ένας τύπος που ψοφάει να ασχολούνται με αυτόν. Δεν το έχω πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου. Παρόλο που είναι πολύ της μόδας ο Luis ck εγώ βαριέμαι ... Όχι ότι δεν είναι καλός. Είναι εξαιρετικός απλά δεν μπορώ την θεματολογία του. θέλω να πω πως είναι σίγουρα καλύτερος από τον Oliver στο πως τα λέει αλλά εγώ προτιμώ αυτή την φόρμα...»


"Τόσα παίρνω. Εσύ γιατί κάνεις τον μ@λ@κα τζάμπα;"

P.E. Έχει υπάρξει θεατής που να σε έχει φέρει σε δύσκολη θέση;

Χ.Ζ. «Προσπάθησε κάποιος να με φέρει αλλά δεν τα κατάφερε… Αυτό να φανταστείς πολύ παλιά τον 2ο ή τον 3ο χρόνο που ξεκίνησα... Ήταν ένας τύπος μαζί με μια παρέα που δεν ξέρω αν  το έκανε να εντυπωσιάσει την παρέα του, αν ήταν αυτός ο εξυπνάκιας  που θέλει όλοι να γυρίσουν να τον κοιτάξουν ή αν απλώς ήταν μ@λ@κ@ς.

Παίζαμε σε έναν πολύ μικρό χώρο στα Εξάρχεια και ήταν αυτός και μίλαγε συνέχεια δυνατά. Σχολίαζε τους κωμικούς και εμένα (ήμασταν άλλα τέσσερα άτομα)  αλλά το έκανε επιδεικτικά να τον ακούνε όλοι. Κάποια στιγμή σταμάτησα την παράσταση και γυρνάω και του λέω "Να σου ρε πω φίλε, πόσα λεφτά νομίζεις ότι παίρνω;", μου είπε ένα ποσό όποτε γυρνάω και του λέω "Τόσα παίρνω. Εσύ γιατί κάνεις τον μ@λ@κ@ τζάμπα;". Το άσχημο ήταν ότι γέλασε πολύ η παρέα του. Άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Κάθισε βεβαία μέχρι το τέλος της παράστασης.

Περνώντας τα χρόνια τόσο για εμένα όσο και άλλους συναδέλφους  ο επαγγελματισμός μας,  μας έχει κάνει να αποφεύγουμε τέτοια πράγματα γιατί και εμείς ξέρουμε πως να σταθούμε και ο κόσμος ξέρει  γιατί έρχεται. Δεν είναι καταλαθος.»


Θα ήταν ευλογία να γεννηθείς ΠΑΣΟΚ

P.E. Η ΑΕΚ θα πάρει το πρωτάθλημα;

Χ.Ζ. «Η ΑΕΚ είναι  το πρώτο φαβορί. Δεν ξέρω βέβαια αν το πάρει.»

P.E. Χιμένεθ η Μπάγιεβιτς;

X.Z. «Δεν ξέρω ποιος είναι ο Μπάγιεβιτς»

P.E. Δεν θα ψήφιζες δηλαδή το κόμμα στο οποίο θα έμπαινε επικρατείας..

Χ.Ζ. «Όχι θα τον ψήφιζα σε ριάλιτι παιχνίδι για να αποχωρήσει.»

P.E. ΠΑΣΟΚ γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Χ.Ζ. «ΠΑΣΟΚ γίνεσαι... Θα ήταν ευλογία να γεννηθείς ΠΑΣΟΚ. Αν υπήρχε η επιστήμη θα έπρεπε να παρέμβαινε στο ανθρώπινο dna και να γεννιέσαι ΠΑΣΟΚ.

Φαντάσου έναν πλανήτη μόνο μπουζούκια και πούρα. Σε ένα αστείο μου έλεγα πως ο α άνθρωπος αποτελείται από 70% νερό σε όλο τον πλανήτη εκτός από την Ελλάδα. Εδώ το σώμα μας αποτελείται από 70% ΠΑΣΟΚ.»

"Στην Πάτρα υπάρχει η αίσθηση πως είναι παράσταση και όχι 5ημερη που είμαστε "κ@υλ...μένοι" έφηβοι που απλώς χαχανίζουμε"

 P.E. Είναι γ@μ@το το Πατρινό κοινό όπως θέλουμε να νομίζουμε;

Χ.Ζ. «Το κοινό της Πάτρας είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί έχει θεατρική παιδεία. Είναι ένα κοινό που έχει τον εξής συνδυασμό. Ενώ είναι ξεμπούρδελα γουστάρει δηλαδή το χοντρό σκληρό άγριο χιούμορ ταυτόχρονα οι θεατές ξέρουν πως να συμπεριφέρονται σε έναν θεατρικό χώρο. 

Έχουν την αίσθηση πως είναι παράσταση και όχι 5ημερη που είμαστε "κ@υλ...μένοι" έφηβοι που απλώς χαχανίζουμε. Στην Πάτρα το συναντάς»