Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, συζητά αυτή την ώρα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων για το 2018. Εισηγητές του θέματος, είναι οι Αντιδήμαρχοι, Πολεοδομικού Σχεδιασμού - Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής, Παύλος Στάμος και Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Χρήστος Κορδάς. Η εισήγηση έχει ως εξής:

«Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2018, προβλέπεται χειροτέρευση των συνθηκών ζωής της λαϊκής οικογένειας. Και αυτό εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αποσκοπούν στην δημιουργία προϋποθέσεων για νέα πεδία κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση, με την παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας με το όνομα ‘’δίκαιη ανάπτυξη’’, όπως και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις με τα δήθεν ‘’οράματά’’ τους, προσπαθεί να απονευρώσει τις αντιδράσεις και όσο μπορεί να παρασύρει στην πολιτική της το λαό του οποίου πολτοποιεί τη ζωή. Οι άνεργοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι της πόλης μας έχουν πεταχτεί στον Καιάδα της φτώχειας και των αδιεξόδων.

Η Τοπική Διοίκηση εξακολουθεί να ‘’υποσιτίζεται’’ από κρατικά κονδύλια, με τάση μείωσης και το 2018, ενώ τα προβλήματα της Πάτρας πολλαπλασιάζονται. Αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέες σύγχρονες υποδομές, για συντήρηση των υπαρχόντων. Χρειαζόμαστε νέα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό, νέα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, φωτισμό, ελεύθερους χώρους, συγκοινωνίες κ.λπ.

Και αυτό ενώ παραμένει στην ανεργία ικανό και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό εργατών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, παιδαγωγών, κάθε ειδικότητας εργαζομένων που μπορούν να τα υλοποιήσουν.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση, όχι τις ανάγκες, αλλά το καπιταλιστικό κέρδος, το οποίο «ξεχειλίζει» στις διεθνείς τράπεζες, στα χρηματιστήρια, τα ομόλογα, τις off shore με δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σαν Δημοτική Αρχή, έχοντας διαλέξει να είμαστε με τους απλούς ανθρώπους της δουλειάς, τη νεολαία, τους πρόσφυγες - μετανάστες, τους απόμαχους του μόχθου και φέτος αντιστοιχίζουμε τα έργα και τις δράσεις του Δήμου στην κατεύθυνση να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση στα προβλήματά τους.

Κοιτώντας το τι έγινε στο Δήμο και το 2017, θέλουμε να αναδείξουμε και πάλι, σαν πρωταγωνιστές του σημαντικού έργου, την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δήμο μας. Παρά τη διαρκή μείωση τους, έχουμε να παρουσιάσουμε αρκετά βελτιωμένα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς των έργων και των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα είναι ορατή η βελτίωση με τη βοήθεια των «οκταμηνιτών», στους τομείς της αυτεπιστασίας, της καθαριότητας, του πρασίνου. Επίσης, ολοκληρώνονται οι προμήθειες σε μηχανολογικό εξοπλισμό (οχήματα, μηχανήματα) και εφ όσον προσληφθούν οι οδηγοί – χειριστές κλπ θα επιλύσουν αποφασιστικά τα εξ’ ίσου ορατά προβλήματα με τα κλαδιά που παραμένουν καιρό σε σωρούς, τα κλαδέματα, την έλλειψη σε κάδους και το πιο συχνό πλύσιμό τους.

Επίσης με την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα επιλυθούν σημαντικά ζητήματα οργάνωσης και ελέγχου του στόλου των οχημάτων, του συνεργείου, της πεζής σάρωσης, των υγρών καυσίμων.

Χαρακτηριστικά θα έχουν προστεθεί μέχρι τις αρχές του προσεχούς έτους, δέκα επτά (17) νέα απορριμματοφόρα, τέσσερα (4 ) σάρωθρα, έξι (6) φορτηγά, τρία (3 ) JCB, τρεις (3) φορτωτές, ένας (1) τράκτορας μεγάλος, 3.000 κάδοι, επτά (7) μεγάλα απορριμματοκιβώτια κλπ όπως φαίνεται και σε ξεχωριστή έκθεση.  Χωρίς ένα ευρώ δάνεια και με χρήματα κυρίως του Δήμου αλλά και μέσω Πράσινου Ταμείου, ΕΣΠΑ, Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπογραμμίζουμε την ειλικρινή προσπάθεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, από τον εργάτη μέχρι τον Διευθυντή, που έχουν συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή πάρα πολλών έργων (Ριγανόκαμπος, Πλατανόδασος, Κόκκινος Μύλος, Παραλία, δρόμοι, ποτάμια, δάση ελεύθεροι χώροι κλπ) που χωρίς αυτούς απλά δεν θα είχαν γίνει.

Διαχείριση των απορριμμάτων

Προχωράμε στην επικαιροποίηση έργων και δράσεων, σύμφωνα με το Τοπικό και Περιφερειακό σχέδιο. Σαν νέο στοιχείο αναφέρουμε ότι ολοκληρώθηκε σχεδόν η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης της μεγάλης μονάδας επεξεργασίας στου Φλόκα που προβλέπεται να ολοκληρωθεί αρχές της Άνοιξης.

Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης για την επέκταση του ΧΥΤΥ Φλόκα καθώς και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τονίζουμε ότι υπάρχει η κυβερνητική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση της κατασκευή των έργων από κρατικούς ή άλλους πόρους.

Επίσης έχουμε ανάδοχο για την κατασκευή του τοιχίου αντιστήριξης στην Ξερόλακκα που θα εξασφαλίζει από πιθανή κατολίσθηση τον ΧΥΤΑ, αλλά και για το χώρο για εναπόθεση σκουπιδιών.

Υπογραμμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η κατάσταση εκεί παραμένει ακραία και το κλείσιμο της Ξερόλακκας δεν μπορεί να καθυστερήσει πέραν του απαραίτητου χρονικού διαστήματος για την κατασκευή των έργων στου Φλόκα.

Πέρα των ανωτέρω και για να μη ζήσουμε στην πόλη μας μια υγειονομική και περιβαλλοντική κόλαση, για λόγους ανωτέρας βίας και λόγους δημοσίου συμφέροντος και υγείας, με αγορά και τοποθέτηση μεμβρανών, διαμορφώνεται μικρός χώρος εναπόθεσης στην Ξερόλακκα, σύμφωνα με όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε στη σύνταξη νέας περιβαλλοντολογικής μελέτης όπου θα ζητείται παράταση λειτουργίας για 3 χρόνια και θα συμπεριλάβει και ορισμένα νέα δεδομένα που προέκυψαν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Κατευθύνσεις του Τεχνικού προγράμματος

Υπογραμμίζεται ότι συνεχίζεται και το 2018 η ίδια πολιτική που έχουμε εξ αρχής χαράξει, δηλαδή να δίνεται προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς ,τις κατασκηνώσεις τους ελεύθερους χώρους, τις λαϊκές γειτονιές , τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, βιολογικό καθαρισμό και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο Δήμο.

(Σε σχετικές εκθέσεις – πίνακες μπορεί να δει κανείς ακριβώς την εικόνα προγραμματισμού και υλοποίησής της). Δεν θέλουμε να κρύψουμε τις ελλείψεις και τα χάλια στις υποδομές της πόλης όσον αφορά τα οδοστρώματα, τα ασυντήρητα σχολεία, δημοτικά κτίρια, το πρώην εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, τα μεγάλα κενά σε αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά έργα, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, την κατασκευή νέων- σύγχρονων σχολείων, τα έργα αντισεισμικής προστασίας, τους ελεύθερους χώρους , τους παιδικούς σταθμούς και πολιτιστικές υποδομές κλπ.

Συντήρηση των υποδομών

Δίνεται καθημερινά μάχη από τις υπηρεσίες αυτεπιστασίας και από τους μηχανικούς του Δήμου για την συντήρηση των υποδομών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την προσπάθεια που καταβάλλεται από ομάδες της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και των υπηρεσιών ΗΜ έργου προκειμένου να είναι ασφαλή τα κτίρια (ρελέ διαφυγής, φωτιστικά ασφαλείας, αλεξικέραυνα κλπ.) και οι εγκαταστάσεις γενικότερα.

Και εδώ αναδεικνύεται η τεράστια κυβερνητική ευθύνη στην μη παροχή επαρκών κονδυλίων αλλά και στην απαγόρευση επάνδρωσης των υπηρεσιών μας με το κατάλληλο νέο επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό, μέσω προσλήψεων, για νέες μελέτες, επαρκή σχεδιασμό, επίβλεψη και υλοποίηση ενός τεράστιας ποσότητας έργου, αναγκαίο για το λαό της Πόλης μας.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες οι τεχνικές υπηρεσίες μας υλοποιούν προμήθειες, μελέτες και επιβλέπουν έργα πρωτοφανούς ύψους στο Δήμο μας, ενώ καλούνται να υλοποιήσουν ακόμα περισσότερα για να καλυφθούν μέρος των αναγκών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των στελεχών για την ξεχωριστή προσπάθεια που καταβάλλουν.

Επίσης ευχαριστούμε τους οκταμηνίτες εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ που παρά τις άθλιες απολαβές και την απειρία των υπηρεσιών μας στην οργάνωση της δουλειάς τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, συνέβαλλαν αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας όσον αφορά την καθαριότητα, τα έργα, την αυτεπιστασία, τις μελέτες σ’ όλες τις δράσεις του Δήμου μας.

Έργα χρηματοδοτούμενα από προγράμματα

Ενημερώνουμε ότι έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση κυρίως από προγράμματα και προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης των εξής έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 70 εκ € .

1. Αρσάκειο

2. Παιδικός σταθμός Μανιακίου

3. Αποθήκες ΑΣΟ

4. 3ο Γυμνάσιο

5. Αναπλάσεις του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Άνω – Κάτω Πόλη, Ζαρουχλέϊκα, Γούβα, Απόλλων, Πλαζ, ποδηλατόδρομος, έργα αποχέτευσης, ύδρευσης κλπ.

6. Δρόμος προς μυκηναϊκό νεκροταφείο

7. Σήμανση οδών της πόλης

8. Παλαιά Σφαγεία

Έχουμε έτοιμες μελέτες και διεκδικούμε από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για :

1. Παλιό Νοσοκομείο 11 εκ €,

2. 12ο Δημοτικό Σχολείο 8 εκ €,

3. Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων 6 εκ €,

4. Εργοστάσιο Τέχνης Λαδόπουλου 1,2 εκ €

5. Πλατεία Αγίου Αλεξίου 0,77εκ. €

Ο Πατραϊκός λαός, ο Δήμος, πέραν των ανωτέρω, δικαιούται την παραχώρηση και την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, από το Κολυμβητήριο μέχρι το Διακονιάρη, που υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Την παραχώρηση και την ανάπλαση του Ριγανόκαμπου, (θέμα για το οποίο η κυβέρνηση σιωπά απαράδεκτα), την σκοποβολή στην Αρόη, χώρους στο ΚΕΤΧ.

Ύψος Τεχνικού Προγράμματος 2018

Το ύψος του Τεχνικού προγράμματος 2018 ανέρχεται σε 27,7 εκ ευρώ ενώ τα έργα και οι πηγές χρηματοδότησης τους αναφέρονται στους σχετικούς πίνακες.

Αναλυτικότερα τα εγκεκριμένα έργα από πόρους ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 5,2 εκ ευρώ, από Π.Δ.Ε προγράμματα δημοσίων επενδύσεων 4,0 εκ. ευρώ, από ίδιους πόρους 8,9 εκ. ευρώ και λοιπούς πόρους (ΣΑΤΑ, ΣΑΤΑ Σχολείων, Πράσινο ταμείο, ΥΠΠΟ κ.λπ.) 9,6 εκ ευρώ . Σημειωτέον ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 δεν μπορούν να αναγραφούν έργα προϋπολογισμού ύψους 20 εκ. ευρώ περίπου από ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ κλπ αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκρίσεις τους σε κωδικούς (π.χ. Β.Α.Α.)

Σημειώνουμε ότι είναι καίριας σημασίας το να γίνουν επειγόντως και οπωσδήποτε, προσλήψεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες ιδιαίτερα δεκάδων μηχανικών και λοιπού επιστημονικού προσωπικού για το σχεδιασμό την μελέτη την επίβλεψη νέων έργων καθώς και για την λειτουργία των παλαιότερων υποδομών.

Πολύ σημαντικό έργο θα επιδιωχθεί να γίνει μέσω των νέων εργαζομένων οκταμηνιτών μέσω ΟΑΕΔ, με ανάπλαση δεκάδων σχολικών κτιρίων, ελεύθερων χώρων, πεζοδρομίων και γενικά κάθε υποδομής του Δήμου μας.

Επίσης, λόγω της προβληματικής κατάστασης δεκάδων χιλιομέτρων οδών της Πόλης, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 δίνεται ξεχωριστό βάρος στη μελέτη και δημοπράτηση νέων έργων συντήρησης και ανακατασκευής τους ,ύψους 3 εκ. ευρώ περίπου.

Ολοκληρώνοντας, πιστεύουμε ότι η αποτελεσματικότητα στο να επιτύχει ο Δήμος την χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση τόσο πολλών έργων, πέραν των πρωτοβουλιών και της οργανωτικής μας ικανότητας, καθορίζεται από την γενικότερη αγωνιστική μας στάση και την δυνατότητα κινητοποίησης του λαού στο να διεκδικεί τα δίκια του.

Θεωρούμε ότι καθήκον μας είναι το να συμβάλλουμε στην ανύψωση του λαϊκού σθένους του επιπέδου του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας που παρέχεται στο λαό μας. Το σύνθημα «μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους» διαπερνά τη νεολαία, όλους τους εργαζόμενους, που πρέπει γρήγορα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για μια άλλη κοινωνικοοικονομική συγκρότηση της χώρας μας».