Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, συζητά τα τα εξής δύο θέματα:

-Καθορισμός συντελεστών έτους 2018 για: α) τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού καθώς και άλλης δαπάνης από πάγια παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, β) φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και γ) τέλους ακίνητης περιουσίας.

-Τέλη κοινοχρήστων και διαφημίσεων έτους 2018.

Εισηγητής είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προσόδων και Τοπικής Οικονομίας, Παναγιώτης Μελάς.

Η εισήγηση έχει ως εξής: «Επιλέξαμε και φέτος, για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου και για τα ανταποδοτικά του έτους 2018 να πάμε με διαδικασία δημόσιου απολογισμού και συζήτησης στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, για να αναδειχθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες και οι αιτίες που μπλοκάρουν την ικανοποίησή τους.

Στις συνελεύσεις στις γειτονιές πήραν μέρος 55 πολιτιστικοί σύλλογοι, αρκετοί σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Διευθυντές σχολείων, αθλητικά σωματεία, περιβαλλοντικοί σύλλογοι. Επίσης έγιναν συναντήσεις με εργατικά σωματεία ΕΒΕ, σωματεία συνταξιούχων. Το σύνολο των αιτημάτων τους είναι δίκαια και πρέπει να ενταθεί ο αγώνας του λαού μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Ο κρατικός προϋπολογισμού του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων. Ο κρατικός προϋπολογισμός σταθερά αναδιανέμει το σύνολο των εσόδων υπέρ του κεφαλαίου με το «μάρμαρο» να το πληρώνει ο λαός, που του λεηλατούν το εισόδημα διπλά και τριπλά. Ορισμένα στοιχεία:

• Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι προβλέπονται αυξημένοι κατά 1 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με φέτος. Η υπερφορολόγηση που τροφοδοτεί τον κρατικό προϋπολογισμό σήμερα, θα κατευθυνθεί στους τοκογλύφους δανειστές, θα τροφοδοτήσει μεγαλοξενοδόχους, θα γίνουν φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα καταργείται η χορήγηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης κ.ά.

• Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 214 εκατομμύρια, μετά και το περσινό τσεκούρι των 200 εκατομμυρίων! Για τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ο τακτικός προϋπολογισμός μειώνεται κι άλλο, κατά 363 εκατομμύρια σε σχέση με το 2017.

• 9 στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους δεν βλέπουν ούτε με το κιάλι το επίδομα ανεργίας και ο ΟΑΕΔ προϋπολογίζεται να έχει πλεόνασμα 586 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ αυξάνεται η επιδότηση στις επιχειρήσεις, στο όνομα των «ενεργητικών πολιτικών» για την απασχόληση.

• Προωθείται από την κυβέρνηση η ‘’βελτίωση’’ του νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που αφορούν και χρέη από κλήσεις και απλήρωτα δημοτικά τέλη. Αυτό αφορά φυσικά και όσους εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς αν χάνουν μια δόση δεν θα θεωρούνται « συνεργάσιμοι, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας.

Για άλλη μια φορά οι λαϊκές οικογένειες φορολεηλατούνται και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν χρηματοδοτεί και δεν καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό εκφράζεται και στην χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης.

Στον ισολογισμό του 2016 του Δήμου Πατρέων, από κύκλο εργασιών ύψους 89,9 εκατομμύρια ευρώ, μόνο το 34% προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση (αφαιρουμένων των προνοιακών), όπως αποτυπώθηκε. Η κρατική χρηματοδότηση και για το 2017 ανέρχεται σε 22.237.000 ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων.

Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες του Δήμου ανέρχονται σε 26.843.000 ευρώ, υπερβαίνοντας την κρατική χρηματοδότηση κατά 4. 606. 000 ευρώ τις οποίες τις πληρώνει με επιπλέον δημοτικά τέλη και φόρους ο Πατραϊκός λαός. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από αυτές τις δαπάνες: 7.100.000€ για τα τον Πολιτιστικό Οργανισμό, το ΔΗΠΕΘΕ, τον ΚΟΔΗΠ, το Καρναβάλι, 15.000.000€ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, 1.453.000€ για δάνεια παρελθόντων ετών.

Για τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, το κράτος χρηματοδοτεί με 22.237.000 ευρώ (39%). Τα υπόλοιπα που απαιτούνται και είναι 34.500.000 ευρώ (61%), με βάση τους αστικούς του νόμους, χρεώνονται στον τσακισμένο από τις πολιτικές τους Πατραϊκό λαό και αποτελούν τα Ίδια Έσοδα του Δήμου.

Μέσω των ανταποδοτικών τελών για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, εισπράττουμε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ 22. 835. 000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα καλύπτουμε τις αμοιβές προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες, κόστος που ανέρχεται σε 11.000.000 €, βασικά έργα που αφορούν τον ΦΟΔΣΔΑ 1.000.000 €, 3.800.000 € για ηλεκτρικό ρεύμα 1.200.000 για καύσιμα.

Μέσω ανταποδοτικών τελών προστέθηκαν ή θα προστεθούν στη δύναμη του Μηχανολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας 17 νέα απορριμματοφόρα, ενώ προχωρήσαμε σε επισκευές τεσσάρων παλαιότερων, 2 νέα Σάρωθρα και επισκευάστηκαν 2 παλιότερα. Προμηθευτήκαμε επίσης 4 νέα Φορτηγά, 3 Jcb και 1 μεγάλο φορτωτή.

Πέρα από τα παραπάνω εισπράττουμε από κρατικό προϋπολογισμό μέσω της λεγόμενης Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) για έργα 2. 321.000 ευρώ ενώ μας παρακρατούν από το κονδύλι αυτό 790.000 ευρώ για παλιό δάνειο. Δηλαδή στο ταμείο μπαίνουν μόνο 1. 431.000 ευρώ.

Ούτε σταγόνα στον ωκεανό δεν είναι για να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες σε έργα στις γειτονιές. Πολύ περισσότερο για έργα υποδομής όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης κλπ. Το ποσό της αντιπυρικής προστασίας των 130.000 ευρώ που παίρνουμε είναι ελάχιστα για τη δασοπροστασία και αντιπυρική προστασία.

Εισπράττουμε ακόμα από τη ΣΑΤΑ Σχολείων το ποσό των 455.000 ευρώ για έργα στα 257 σχολικά συγκροτήματα, που είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες συντήρησης των σχολείων. Για το 2017 χρηματοδοτήσαμε με επί πλέον 800. 000 ευρώ δηλαδή διπλάσια του ποσού που δίνει η κυβέρνηση, για τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής σχολείων, που ήταν εγκαταλειμμένα για αρκετά χρόνια.

Πέρα από αυτά, ετοιμάζονται και νέα τέλη από κυβέρνηση, ΕΕ.

Ενεργοποιώντας την οδηγία 2000/60/ΕΚ επιβάλλεται νέο χαράτσι στο νερό το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος. Νέο στοιχείο αποτελεί και η Κυβερνητική «απειλή» για επιβολή προστίμων ταφής απορριμμάτων 35 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που δεν περνούν από διαδικασία επεξεργασίας, τέλος που θα επιβαρύνει το λαό της Πάτρας με περίπου 3,5 εκατ.ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» δεν έχουμε καθίσει με σταυρωμένα χέρια, πήραμε μέτρα για να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια.

Καλέσαμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, το λαό και το κίνημα να κάνει υπόθεσή του τον αγώνα για Δουλειά γι όλους δουλειά με δικαιώματα, τον αγώνα ενάντια στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα των ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ των κυβερνήσεων, των ΑΣΤΙΚΩΝ κομμάτων.

Μετά τη πορεία Πάτρα Αθήνα πήραμε νέα αγωνιστική πρωτοβουλία στις 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Πορευτήκαμε για να ακουστεί δυνατά η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, των εργαζομένων με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, με τρίμηνα, δίμηνα, ωρομίσθιοι.

Να ακουστεί δυνατά η φωνή των επαγγελματιών που καταστρέφονται, των αγροτών που ξεκληρίζονται. Όταν πραγματοποιούσαμε την πορεία μας, όψιμοι και παλιοί τιμητές του συστήματος, μας λοιδορούσαν. Αναρωτιόντουσαν τάχα για τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας.

Αν τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθάνε σε κάτι … Είναι το βλέμμα του χορτάτου που δεν βλέπει και δεν ακούει την βουή των ανέργων , των τσακισμένων της πολίτικης που στηρίζουν και με τα δυο τους χέρια.

Είναι η ‘’ρεαλιστική’’ ματιά του επιχειρηματία που βλέπει την διόγκωση της ανεργίας ως νέα ευκαιρία κερδών και επενδύσεων, του αστού πολιτικού που προβάλλει ως πολιτική κατά της ανεργίας τα λεγόμενα προγράμματα της ενεργούς εργασίας που παραδίδουν τον άνεργο φτηνό εργατικό δυναμικό στην εργοδοσία, είναι η πολιτική της αριστερής διαχείρισης που στο πλαίσιο του 4 ου μνημονίου τα κονδύλια και τα επιδόματα που καταργεί είναι αυτά για τους νέους ανέργους, για τα παιδιά των τσακισμένων οικογενειών.

Στην ίδια προκλητική κοροϊδία, εντάσσεται και το παραμύθι της «κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας» και τα δήθεν οφέλη της. ΕΕ, κυβέρνηση, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σειρά πρωτοβουλιών τους, επιχειρούν με ένα σμπάρο, να πετύχουν πολλά τρυγόνια. Βαφτίζουν κάμποσους ανέργους «επιχειρηματίες», υπονομεύοντας την διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Πήραμε μέτρα για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας στην πολιτική δημοτικών τελών .
ü Μειώσαμε τον οικιακό συντελεστή στο 80% των νοικοκυριών από 1,95€/μ2 στο 1,70€/μ2.

ü Με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια απαλλάχθηκαν από τα δημοτικά τέλη1.975 το 2015, 1.703 οικογένειες το 2016 και 2.906 οικογένειες το 2017. Απαλλάχθηκαν 500 οικογένειες γύρω από την Ξερόλακκα και τον Βιολογικό Καθαρισμό.

ü Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες μειώσαμε το συντελεστή από 3,6 €/μ2 σε 3,4 €/μ2 , προχωρήσαμε σε μείωση 10% για τα τραπεζοκαθίσματα. Μειώσαμε τις τιμές στην κατάληψη των περιπτέρων και για τα μισθώματα προχωρήσαμε σε μείωση των ενοικίων κατά 20%.

ü Η δυνατότητα να γίνουν οι παραπάνω μειώσεις και απαλλαγές προήλθε και από τον αυξημένο συντελεστή 4,5€/μ2που βάλαμε στη μεγάλη επιχειρηματική ιδιοκτησία.

Νέες Δράσεις που υλοποιούμε:
ü Καθιερώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο στο οποίο συμμετείχαν 400 παιδιά για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017.

ü Λειτουργήσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ τα τρία τελευταία χρόνια ωφελήθηκαν 2.250 παιδιά. Προχωρά η κατασκευή της κατασκήνωσης στα Ροΐτικα.

ü Κατασκευάσαμε και διαμορφώσαμε νέους χώρους όπως τα κτίρια στην Πλαζ και τον περιβάλλοντα χώρο, το Νότιο Πάρκο , το Πλατανόδασος, το Ριγανόκαμπο, τον Κόκκινο Μύλο με την συνδρομή των εργαζομένων του Δήμου.

ü Αναπτύσσουμε πολιτιστική δραστηριότητα, τόσο με τις κεντρικές παραγωγές, όσο και με δραστηριότητα στις γειτονιές.

ü Σχεδιάζουμε την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών μας της Ξερόλακκα σε νέο χώρο.

Για τους εργαζόμενους στο Δήμο

Όσον αφορά το προσωπικό στην τοπική διοίκηση ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης λέει ότι για 2017-2021 οι αποχωρήσεις υπαλλήλων θα ανέλθουν σε 8.243 και οι προσλήψεις σε 4.352 προσλήψεις.

Δηλαδή για το σύνολο του εν λόγο διαστήματος (2017-2021) δυο φεύγουν και ένας έρχεται και για δε τα έτη 2018 και 2019 προβλέπονται συνολικά 4.352 αποχωρήσεις και μηδέν προσλήψεις …Και όπως η κυβέρνηση δηλώνει στην αιτιολογική έκθεση της το προσωπικό που θα έρθει αφορά κύρια κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ και σε αποτελέσματα του ΑΣΕΠ από το 2009 .

Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και ψεύδεται όταν μοιράζει υποσχέσεις για μονιμοποίηση τάχα εργαζομένων που δουλεύουν για χρόνια σε προγράμματα όπως πχ το βοήθεια στο Σπίτι , στους Παιδικούς , οι καθαρίστριες στα Σχολεία και από την άλλη επιβεβαιώνει με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της και την πολιτική της ότι οι συμβασιούχοι και οι λογής φορείς της κοινωνικής οικονομίας που φτιάχνονται στο όνομα τους θα παραμείνουν , θα ανακυκλώνονται , θα διαιωνίζεται η εκμετάλλευση τους, και σειρά από κρίσιμες υπηρεσίες για την λαϊκή οικογένεια, θα συρρικνώνονται , θα εμπορευματοποιούνται, θα υποβαθμίζονται ποιοτικά και θα λειτουργούν «ως λαχείο φτωχιάς» για τους τσακισμένους από την πολιτική του κεφαλαίου εργαζομένους, φτωχούς και τσακισμένους επαγγελματίες και αγρότες , συνταξιούχους, νέους.

Η Δημοτική Αρχή βρέθηκε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου μας και στήριξε την πάλη για τα δίκαια αιτήματά τους. Σταθήκαμε εμπόδιο στις απολύσεις τους μη δίνοντας στοιχεία για τον έλεγχο της μετατροπής σε ΙΔΑΧ των συμβάσεων τους καθώς και σε κάθε αντεργατικό νόμο των αστικών κυβερνήσεων που είχε στόχο τα συμφέροντα τους.

Από το 2014 έως το 2017 πληρώσαμε δικαστικές αποφάσεις εργαζομένων 1ΕΚ 400ΧΙΛ € σε 419 εργαζόμενους και το σύνολο των απαιτήσεων από δικαστικές αποφάσεις ανέρχεται σε 12ΕΚ € .Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Κοινωφελή Προγράμματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, των παρατασιούχων στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες παρά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που έβαζαν εμπόδια στην πληρωμή τους, προχωρώντας άμεσα για την πληρωμή τους και την υπογραφή νέας σύμβασης.

Καλύψαμε χωρίς κρατική χρηματοδότηση την μείωση των αποδοχών κατά 10% και αυξήσαμε το μειωμένο ωράριο των σχολικών καθαριστριών σε πλήρες ωράριο. Το κόστος πληρώθηκε από Ίδια Έσοδα του Δήμου και είναι 280ΧΙΛ €.

Επίσης με το ν. 4483/16 η κυβέρνηση κάνει δεκτό το αίτημα των σχολικών καθαριστριών αμειβόμενων ανά αίθουσα για χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και γάλα που δεν δικαιούνταν. Πρόκειται για 170 καθαρίστριες που εργάζονται μέσω των σχολικών επιτροπών και το κόστος που είναι 72.000 ευρώ το στέλνει στον Δήμαρχο δηλαδή να το πληρώσει ο δήμος από ίδια έσοδα.

Εμείς με έγγραφο μας στο λογιστήριο εγγράφουμε το ποσό αυτό στον προϋπολογισμό του 2018 για να τα χορηγήσουμε και παράλληλα με επιστολή μας στον Υπουργό παιδείας ‘’ καταγγέλλουμε’’ την κυβερνητική τακτική και ζητούμε την καταβολή του ποσού από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι σχολικοί φύλακες έχουν πάει στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν για ασφαλιστικές εισφορές των ετών 2001-2006 που δεν τους κατέβαλαν τότε (είχαν μόνο ιατροφαρμακευτική) και το ποσό που βγάζουν τα δικαστήρια για να πληρώσει ο εργοδότης μαζί με το πρόστιμο ανέρχεται στις 50 με 55.000€ για τον καθένα, δηλαδή περίπου 5.000.000 ευρώ. Ήδη το ΙΚΑ έχει αποστείλει έγγραφο στο Δήμο, ζητώντας να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα.

Επομένως το ποσό των περίπου 12. 000.000 ευρώ που διεκδικούν οι εργαζόμενοι δικαστικά, ανέρχεται περίπου τώρα στα 17.000.000 ευρώ. Τον Ιούνη που μας πέρασε και για 11 μέρες δόθηκε ένας αγώνας με επίκεντρο την μη απόλυση των συμβασιούχων που απασχολούνται κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, τη διεκδίκηση σταθερής δουλειάς για όλους. Ο Δήμος μας στήριξε ολόπλευρα αυτόν τον αγώνα και συνεχίζει να κρατά για δουλειά αυτούς τους εργαζόμενους, διεκδικώντας παράλληλα την μονιμοποίησή τους.

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπεγράφη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, για το σύνολο των μισθολογικών και άλλων εργασιακών ζητημάτων των ηθοποιών. Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα, της ανακούφισης όσο είναι δυνατό των λαϊκών οικογενειών από τα βάρη και τους φόρους που τους φορτώνουν οι πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης, του κεφαλαίου:

Διατηρούμε και δεν αυξάνουμε τους υπάρχοντες συντελεστές. Όχι μόνο παραμένουν οι κατηγορίες που είχαμε εντάξει το 2017 για μειώσεις και απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη, αλλά αντίθετα για το 2018 τις διευρύνουμε. Συγκεκριμένα προτείνουμε την μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Διεκδικούμε παράλληλα από την κυβέρνηση το ποσό που προκύπτει από τη μείωση να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εντάσσουμε επίσης στον συντελεστή του 0,90 τους πολιτιστικούς – εκπολιτιστικούς συλλόγους.

Μειώνουμε τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων σε όλο τον αιγιαλό από 20 – 22 € που ήταν ανά τ.μ. ετησίως σε 5€ ανα τ.μ..

Μειώνουμε τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων κατά 10%.

Μειώνουμε τα Τέλη Κατάληψης Κ.Χ. στα περίπτερα κατά 50%.

Διεκδικούμε:

1. Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για την λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους , την κοινωνική πολιτική, την ενίσχυση και στήριξη της λαϊκής οικογένειας , για διευρυμένες και στελεχωμένες κοινωνικές δομές. δωρεάν δομές πολιτισμού και άθλησης , καθαριότητα , πράσινο, ελεύθερους χώρους κλπ.

2. Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί αλλιώς σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού όπως και γίνεται σήμερα , πράγμα που το ζούμε σήμερα με ένταση με τα σχολειά, τους παιδικούς σταθμούς κλπ

3. Απαιτούμε και παλεύουμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, και ανταπόδοση και θα δράσουμε με όρους ανυπακοής στο φορολογικό κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών που μας σπρώχνει η πολιτική της κυβέρνησης.

4. Θα εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

5. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας τους υπαλλήλους του Δήμου μας, για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας , το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

6. Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

7. Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό μνημονιακό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Γνωρίζουμε ότι αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο στόχων για να καρποφορήσει απαιτεί σύγκρουση και ανατροπή με την αντιλαϊκή πολίτικη σε κεντρικό επίπεδο. Απαιτεί λαϊκές δυνάμεις στην πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα , αγώνα για αλλαγή εξουσίας. Δρόμος δύσκολος άλλα και ο ρεαλιστικά ελπιδοφόρος για να οργανώσουμε την ζωή του λαού μας στο ύψος και των ονείρων μας αλλά και των δυνατοτήτων της εποχής και του τόπου μας.