Στο υψηλότερο επίπεδο αύξησαν τον συναγερμό στο Μπαλί οι αρχές της Ινδονησίας, επεκτείνοντας παράλληλα και τη ζώνη εκκένωσης γύρω από το ηφαίστειο Αγκούνγκ, λόγω φόβων για επικείμενη άμεσα μεγάλη έκρηξή του.

Το αεροδρόμιο του νησιού έχει κλείσει, όπως μεταδίδει το BBC, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να εγκλωβιστούν στο τουριστικό θέρετρο.

Πυκνός μαύρος καπνός φτάνει σε ύψος 3.400 μέτρων πάνω από την κορυφή του ηφαιστείου, από όπου εκτοξεύεται και στάχτη.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν μακριά από «ρυάκια» πέτρας και φερτών υλικών, που έχουν εντοπιστεί να κυλούν από το ηφαίστειο προς τα κάτω.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων ανέβασε τον συναγερμό στο επίπεδο 4 στις 6 το πρωί, τοπική ώρα, λόγω της «πιθανότητας και άμεσου κινδύνου για καταστροφή».

Οι εκρήξεις του ηφαιστείου ακούγονται σε απόσταση έως και 12 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Τίνγκεϊ, γεωλόγο από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, το ηφαίστειο φαίνεται να περνά στην επόμενη φάση της δραστηριότητάς του, με μαγματική έκρηξη και τη λάμψη της λάβας να είναι ορατή από τον κρατήρα του. Πρόσθεσε ωστόσο πως, καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι εκρήξεις, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Οι αρχές επέκτειναν τη ζώνη εκκένωσης γύρω από το ηφαίστειο σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων και έδωσαν εντολή όλοι οι πολίτες από τις περιοχές αυτές να απομακρυνθούν. Τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα Kuta και Seminyak βρίσκονται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων, πολύ μακριά από την αποκλεισμένη ζώνη.

Περίπου 25.000 άνθρωποι πιστεύεται πως παραμένουν σε προσωρινά καταφύγια ενώ ακόμα 140.000 εγκατέλειψαν την περιοχή τους τελευταίους μήνες.