Ένα από τα ιδιαίτερα χωριά του Δήμου Ερυμάνθου είναι τα Λακκώματα, κτισμένο σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλος και μία πλούσια βλάστηση.

Τα Λακκώματα είναι φτιαγμένα στην ιστορική περιοχή των Νεζερών, η ονομασία της οποίας προέρχεται από την Σλάβικη φυλή των Εζεριτών, του φύλου εκείνου που στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην βυζαντινή εξουσία.

Το χωριό βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Ερυμάνθου, μέσα στην κοιλάδα του Πείρου, κοντά στις πηγές του ποταμού και είναι περιτριγυρισμένο από απότομους βράχους που σε συνδυασμό με την βλάστηση που υπάρχει, του δίνει μία άγρια ομορφιά.

Πίσω από τα απότομα και επιβλητικά βράχια υπάρχουν αρκετά κρυφά σπήλαια που σίγουρα δεν έχουν εξερευνηθεί και σίγουρα θα μάγευαν τους σπηλαιολόγους. Το όνομα του το χωριό το πήρε από την θέση στην οποία βρίσκεται και τις μικρές κοιλάδες που διαμορφώνονται στο έδαφος της περιοχής.

Ο οικισμός του, έχει δεκάδες παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, διάσπαρτες πέτρινες βρύσες και μία πλατεία, κοντά στην είσοδο του, που κερδίζει τον επισκέπτη. Το κτίριο που ξεχωρίζει μέσα στο χωριό είναι σίγουρα η κεντρική του εκκλησία που είναι αφιερωμένη στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες.


Η εκκλησία αποτελεί διατηρητέο μνημείο, ενώ γύρω από την περιοχή υπάρχουν δεκάδες ξωκκλήσια, αλλά και το εγκαταλειμμένο γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Καλογραιών, του οποίου σήμερα διασώζεται αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου ναός, γνωστή πλέον σήμερα ως Παναγία Λειτουργός.

Το χωριό αποτελεί την έδρα της ομώνυμης κοινότητας στην οποία συμπεριλαμβάνονται ως οικισμοί η Τσαπουρνιά με το πανέμορφο δάσος της γεμάτο από έλατα και η Ρίκαβα, ένας υπέροχος τόπος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. 

Γύρω από τα Λακκώματα υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν σε διάφορές θέσεις στις πλαγιές του Ερυμάνθου, όπως στο Κομπηγάδι, την Βαλμαντούρα και την Χιονότρυπα. Τα Λακκώματα είναι σίγουρα ένα μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο βουνό του Ερυμάνθου, όλες τις εποχές του χρόνου.