Η ιστορία της Ανζέλ Κουρτιάν, όπως αυτή καταγράφηκε στο συγκινητικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό οδοιπορικό της, ζωντανεύει στη σκηνή από την ηθοποιό Χριστίνα Αλεξανιάν.Ένα οδοιπορικό που ξεκινάει από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και φτάνει μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης. Προύσσα, Αφιόν Καραχισάρ, Σμύρνη, Μυτιλήνη, Κρήτη και Πειραιάς είναι οι στάσεις της περιπλάνησής της.

Τη θεατρική διασκευή αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης, που έχει τίτλο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», έχει κάνει η ίδια η ηθοποιός.Στο θεατρικό μονόλογο η αφήγηση της ιστορίας αρχίζει από τη μητέρα της, ενώ μετά τη σκυτάλη παίρνει η ίδια η Ανζέλ. Ουσιαστικά είναι ο πόλεμος ιδωμένος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.  Το κείμενο είναι καλοδουλεμένο, πλούσιο και συγχρόνως λιτό, ισορροπώντας θαυμαστά ανάμεσα στο τραγικό και το ανάλαφρο. Η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών εντυπωσιάζουν, αλλά αποτελούν το μέσο και όχι το σκοπό, καθώς εδώ δεν έχουμε μια δημοσιογραφική καταγραφή γεγονότων. Ακούμε και μαθαίνουμε πράγματα για να κατανοήσουμε καλύτερα τα ενδότερα της προσωπικότητας της ηρωίδας.

Η σκηνοθεσία της παράστασης από την Χριστίνα Αλεξανιάν είναι ευρηματική και διαθέτει έναν άψογο ρυθμό, ώστε να μη βαριέσαι ούτε ένα λεπτό. Είναι εμφανές ότι έχει δουλέψει με πολύ προσοχή τον λόγο, την εκφορά του και την εκφραστική απεικόνιση του.Οι κινήσεις συμβάδιζαν άψογα με τις ψυχικές καταστάσεις του χαρακτήρα και ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με τους φωτισμούς. Το λιτό σκηνικό ήταν ταιριαστό και παρείχε το κατάλληλο υπόβαθρο για την αφήγηση. Εξαιρετική και μέσα στο ύφος του έργου η μουσική της παράστασης ερμηνευμένη από τον καταξιωμένο μουσικό Χάιγκ Γιαζιτζιάν που βρίσκεται επί σκηνής καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης.

Η Χριστίνα Αλεξανιάν καταφέρνει να φτιάξει ένα μοναδικό κόσμο αφήγησης και υποκριτικής. Ερμηνεύει χωρίς υπερβολές μια ηρωίδα ταπεινή και καθημερινή, εξωτερικεύοντας αριστοτεχνικά τις πιο μύχιες σκέψεις της, ισορροπώντας με ντελικάτη άνεση μεταξύ του τραγικού και του κωμικού, κρατώντας ταυτόχρονα το μέτρο του ρεαλισμού σε τέτοιο σημείο, που πιστεύεις, ότι μια φίλη, απλά, σου διηγείται τη ζωή της, δημιουργώντας, έτσι, μια οικεία και άμεση σχέση με το κοινό, που παρακολουθεί αφοσιωμένα την ηθοποιό με την αισθαντική φωνή, την άψογη άρθρωση και το θερμό, σπινθηροβόλο βλέμμα.

Συγχρόνως, επιβάλλει την παρουσία της στο θεατρικό χώρο, ξετυλίγοντας τα κινησιολογικά και τα εκφραστικά της μέσα σε όλο τους το εύρος κι ερμηνεύοντας με κέφι, μπρίο και λεπτές κωμικές αποχρώσεις την ταραχώδη ζωή της Ανζέλ. Αεικίνητη σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, βαθιά ανθρώπινη, ξεκαρδιστική, ευαίσθητη, με απίστευτες εναλλαγές εκφράσεων, τόνων και διαθέσεων, η Αλεξανιάν πλάθει ένα χαρακτήρα αλησμόνητο σε όσους είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν.

Στο τέλος της παράστασης, έχεις την αίσθηση, ότι γνώρισες έναν πραγματικό άνθρωπο, με τον οποίο γέλασες, έκλαψες, απελπίστηκες μαζί του και πραγματικά νοιάστηκες, κρατώντας τον για πάντα μέσα σου.

του Κώστα Νταλιάνη, 26/11/2017


Συντελεστές παράστασης:

Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου - Σκηνοθεσία: Χριστίνα Αλεξανιάν

Φωνή-Ούτι: Haig Yazdjian

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Καρασαββίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη

Μοδίστρα: Πέννυ Τσομπανάκη

Φωτογραφία: Δημήτρης Καλογερής

Ερμηνεύει η Χριστίνα Αλεξανιάν

 

Η τελευταία παράσταση απόψε 26/11 στις 20:00

στο RoyalPatras(Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα)

Πληροφορίες: 2610 310120