Λίγες μόνο ώρες απέμειναν για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών που θα αναδείξουν τους νέους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας!

Με την προεκλογική μάχη των υποψηφίων στο Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών να κορυφώνεται μιλήσαμε με τον κ. Τάσο Ι. Σπηλιόπουλο ο οποίος αν και νέος σε ηλικία έθεσε τον εαυτό του υποψήφιο εκπροσωπώντας φυσικά τη νέα "γενιά των μνημονίων", όπως επεσήμανε που μάχεται καθημερινά στα δικαστήρια.

Να σημειώσουμε πως σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες. Μία για τους μία για τους υποψηφίους Προέδρους και μία για τους υποψηφίους Συμβούλους. Οι φάκελοι και τα ψηφοδέλτια θα είναι μπλε για τους Προέδρους και λευκά για τους Συμβούλους. Το σύστημα είναι πολυσταυρία.


Με στόχο την επαναπροσέγγιση του κλάδου με την κοινωνία και την αποκατάσταση των σχέσεωνμε αυτή

Ποιος είναι ο Τάσος Σπηλιόπουλος;

Τ.Σ. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα. Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και ασκώ μάχιμη δικηγορία από το 2008 στο Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών. Είμαι συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις και διαχειριστής της νομικής ιστοσελίδας www.ethemis.gr. Με την ιδιότητα αυτή συμμετέχω ενεργά στα νομικά δρώμενα της χώρας τα τελευταία 10 χρόνια, είτε ως ομιλητής είτε ως διοργανωτής σε  δεκάδες συνέδρια, ημερίδες , νομικά φόρουμ. Είμαι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Μαρία Κρίθη και έχουμε ένα γιο 3 χρονών»

Θέτετε τον εαυτό σας υποψήφιο για ποιόν λόγο; Είναι η πρώτη φορά;

Τ.Σ. «Είναι η πρώτη φορά που κατέρχομαι ως υποψήφιος στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Στόχος μου και σκοπός μου είναι να ενισχύσω με τις δυνάμεις μου τις δράσεις του, με προσανατολισμό, την βελτίωση της καθημερινότητας των συναδέλφων, τη διάνοιξη των οριζόντων μας που επιβάλλεται  από τις σύγχρονες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και τέλος την επαναπροσέγγιση του κλάδου μας με την κοινωνία και την αποκατάσταση των σχέσεων μας με αυτή, σχέσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν διαρραγεί.»


Ανάγκη για αναζωογόνηση του συλλόγου

Υπάρχει ενδιαφέρον για τις αρχαιρεσίες; Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί πριν τις κάλπες από τις δικές σας επαφές;

Τ.Σ. «Οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών γίνονται παραδοσιακά σε κλίμα συναίνεσης και ευγενούς άμιλλας. Γι αυτό και άλλωστε υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο υποψηφίων συμβούλων και δεν υπάρχουν παρατάξεις. Από εκεί και πέρα, στις συζητήσεις μου με τους συναδέλφους, επικρατεί η θέληση και η ανάγκη για αναζωογόνηση του συλλόγου, την συμμετοχή στο συμβούλιο και νέων συναδέλφων με φρέσκιες ιδέες και ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά.»

Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ενός "κλειστού" δικηγορικού συλλόγου που δυστυχώς τον θυμόμαστε μόνο σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί; Θα μπορούσαν να υπάρξουν δραστηριότητες εξωστρέφειας του επιστημονικού αυτού κλάδου που σε πραγματικό χρόνο θα έδινε λύσεις σε διάφορα κοινωνικά -και όχι μόνο- θέματα;

Τ.Σ. «Είναι κοινά αποδεκτό τελευταία στους νομικούς κύκλους, ότι μια από τις αιτίες της αναποτελεσματικής διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου μας, είναι οι κακές σχέσεις μας με την υπόλοιπη κοινωνία.

Γι αυτό και η κοινωνία δεν στάθηκε στο πλευρό μας όταν την χρειαστήκαμε.  Θεωρώ πρώτιστο καθήκον του συλλόγου και του κλάδου μας, το άνοιγμα στην κοινωνία. Οφείλει ο σύλλογος που εκ των πραγμάτων έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να πρωτοστατεί στην ενημέρωση και προστασία των κοινωνικών ομάδων σχετικά με όλα τα θέματα που τις απασχολούν είτε προέρχονται από νομοθετικές παρεμβάσεις είτε από τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις. Σημαντική επίσης θεωρώ τη συνεργασία του συλλόγου και με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς της πόλης στα πλαίσια της ενημέρωσης και της αντιμετώπισης προβλημάτων. Είναι αναγκαίο και για όλο το κοινωνικό σύνολο ο δικηγόρος να ξαναγίνει «ο δικηγόρος της κοινωνίας.»