Κάθε μήνα χτυπούν την πόρτα του ΚΕΘΙ, 15 έως 20 νέες περιπτώσεις γυναικών, ζητώντας την βοήθεια των ειδικών του Συμβουλευτικού Κέντρου Ισότητας που στεγάζεται στο κτίριο της Κανακάρη.

Πρόκειται για γυναίκες που έχουν υποστεί μία μορφή βίας από το οικογενειακό ή το εργασιακό τους περιβάλλον, κρίνοντας πλέον ότι δεν μπορούν μόνες να διαχειριστούν την κατάσταση.

Το γεγονός ότι υπάρχει τα πέντε χρόνια που τρέχει το πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Κέντρου Ισότητας (από το 2012), μία σταθερά αυξητική τάση της βίας κατά των γυναικών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Δείχνει με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) την κατάσταση που υπάρχει πλέον στα σπίτια μας, μια κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό την πληρώνουν οι γυναίκες.

Οι δράστες στην πλειοψηφία τους είναι σύζυγοι ή σύντροφοι

Η Κοινωνική Λειτουργός του προγράμματος, Σίσυ Φλωροπούλου, μιλώντας στο patrasevents.gr για το ζήτημα τονίζει: «Πρόκειται για γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας μέσα στο κοντινό τους περιβάλλον. Η βία αυτή μπορεί να έχει την μορφή σωματικής κακοποίησης με έκδηλα τα σημάδια στο σώμα τους ή το πρόσωπο τους, την μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο εργασιακό τους χώρου συνήθως, της ψυχολογικής βίας αρκετά συχνά ή ακόμα και της οικονομικής βίας».

Οι περιπτώσεις, σύμφωνα με την κ. Φλωροπούλου, ποικίλουν, ενώ δεν υπάρχουν κοινωνικές ή ταξικές διακρίσεις στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας. «Έρχονται γυναίκες για να μας ζητήσουν βοήθεια από τα όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι περισσότερες από αυτές έχουν υποστεί συζυγική ή συντροφική βία, ενώ υπάρχουν και ορισμένες ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα από τα ενήλικα παιδιά τους».

Είναι χαρακτηριστικό μόνο το 2016-2017 η γραμμή SOS του Συμβουλευτικού Κέντρου (15900),  δέχτηκε περισσότερες από 5.041 κλήσεις από γυναίκες που ζητούσαν ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη.


Οι γυναίκες πλέον ξέρουν και αναδεικνύουν το πρόβλημα

Κατά πόσο όμως έχει παίξει ρόλο η κρίση στην διαφαινόμενη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας; «Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους» τονίζει πάνω στο θέμα η κ. Φλωροπούλου, «όμως το θετικό είναι ότι οι γυναίκες πλέον δεν διστάζουν να αναδείξουν το πρόβλημα τους και να ζητήσουν βοήθεια, έχοντας ξεπεράσει τα ταμπού και τα στερεότυπα που υπήρχαν κάποτε. 

Η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων γυναικών που έρχονται σε μας, θεωρούν ότι πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν από μόνες τους μία κατάσταση και ότι η ζωή τους σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται σε κίνδυνο».

Σημειώνουμε ότι στο Συμβουλευτικό Κέντρο εργάζονται μία σύμβουλος υποδοχής, δύο κοινωνικοί λειτουργοί, δύο σύμβουλοι νομικής στήριξης, ψυχολόγος και  εργασιακός σύμβουλος, ενώ το πρόγραμμα που τρέχει από το ΚΕΘΙ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων.