Δεν τους φτάνει το ένα πτυχίο, ούτε και το μεταπτυχιακό που ενδεχομένως να έχουν κρεμασμένο στον τοίχο τους. Οι δεκάδες πτυχιούχοι νέοι άνεργοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από την όλη κατάσταση, τουλάχιστον μορφώνονται περισσότερο από πριν.

Γνωρίζοντας ότι έτσι και αλλιώς δύσκολα θα βρουν δουλειά και έχοντας ελεύθερο χρόνο για να κάνουν ότι θέλουν, επιλέγουν να δώσουν εξετάσεις, θέλοντας να περάσουν σε κάποια άλλη σχολή της αρέσκειας τους, πέρα από αυτή που έχουν τελειώσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις που έγιναν για να δηλώσουν συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά την διάρκεια της διαστήματος που είχαν δικαίωμα (από την 1η Νοεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου) ήταν δεκάδες και ίσως περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Το τηλέφωνο των γραμματειών σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών δεν σταμάτησε να χτυπά από ενδιαφερόμενους που ήθελαν να ενημερωθούν για τις κατατακτήριες εξετάσεις, ενώ στα τμήματα που έγιναν καταλήψεις δόθηκε η ανάλογη προθεσμία.

Βασικό κίνητρο για τους υποψηφίους είναι η ελπίδα ότι με ένα πτυχίο ακόμα θα βρεθεί επιτέλους μία δουλειά. Οι περισσότεροι μάλιστα επιλέγουν να δώσουν σε μία σχολή που είναι παρόμοια με αυτή που έχουν τελειώσει, ενώ άλλοι έχοντας απογοητευθεί από την κατεύθυνση που είχαν πάρει, αλλάζουν εντελώς επιστημονικό πεδίο. Να επισημάνουμε ότι οι κατατακτήριες θα δοθούν για τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, αρχές με μέσα Δεκεμβρίου.