Πότε σας είπε ψέματα τελευταία φορά το στεφάνι σας; Είστε απολύτως σίγουρες;

Κι αν οι άντρες λένε τέσσερα ψέματα τη βδομάδα, εκεί που οι γυναίκες αποκρύβουν την αλήθεια μόλις τρεις φορές, όπως μας έλεγε παλαιότερη έρευνα, οι κυρίες είναι σίγουρα καλύτερες στο να κρύβονται.

Τα περισσότερα από αυτά είναι βέβαια αθώα «λευκά» ψεματάκια, όπως εκείνος ο πονοκέφαλος που έχει προκληθεί από τις τόσες χθεσινοβραδινές μπίρες, μόνο που το ψέμα ως συμπεριφορά μπορεί να γενικευτεί και να καθιερωθεί τελικά.

Κι όμως, οι επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά του ψεύτη έκαναν πρόσφατα μια μεγάλη ανακάλυψη. Τα ψέματα των αντρών τα προδίδουν οι πράξεις τους, μας λένε, ενώ των γυναικών τα λόγια τους, αν και αυτό δεν είναι όλο.

Δυο μάγοι της εξαπάτησης μίλησαν στην «Daily Mail» για το πώς μπορείς να διακρίνεις το ψέμα των αντρών. Από τον τόνο της φωνής τους και τη θέση των ποδιών τους μέχρι και τη μύτη τους που μεγαλώνει. Έτσι μας λένε, πως η μύτη των αντρών όντως μεγαλώνει, σαν του Πινόκιο!

Δεν μακραίνει βέβαια όπως του ξύλινου αγοριού, δείχνει ωστόσο μεγαλύτερη χάρη σε μια περιοχή στη βάση της μύτης, που οι έρευνες δείχνουν ότι συσπάται όταν ψεύδεται ο άντρας, κάνοντας τα ρουθούνια να αναψοκοκκινίζουν και τη μύτη να φαίνεται έτσι μεγαλύτερη! Αυτή η περιοχή είναι πιο ανεπτυγμένη στον άντρα, περιέχοντας περισσότερα αιμοφόρα αγγεία. Τα οποία ερεθίζονται περισσότερο σε στρεσογόνες καταστάσεις, προκαλώντας αυτό το «τρικ» του Πινόκιο.

«Το άγχος του ψέματος μπορεί να διαστείλει τα αιμοφόρα αυτά αγγεία, προκαλώντας φαγούρα στη μύτη», εξηγεί χαρακτηριστικά η ειδική στη γλώσσα του σώματος, Judi James, «το πιάσιμο της μύτης ή του προσώπου είναι μια προσπάθεια να κόψει το βλέμμα του άλλου, σαν ασπίδα, με το χέρι να κρύβει τις εκφράσεις του προσώπου».

Από τα άλλα σημάδια που προδίδουν όσο τίποτα το αντρικό ψέμα ξεχωρίζει το γεγονός ότι κοιτά την πόρτα την ώρα που μιλά (ψάχνοντας ασυνείδητα έξοδο διαφυγής). Αλλά και το γρήγορο ανοιγοκλείσιμο των ματιών, όπως μας ενημερώνει η Renee Ellory, ο ξαφνικά τσιριχτός τόνος της φωνής του, όπως και όλα τα γνώριμα σημάδια άγχους και αμηχανίας (στεγνό στόμα, καθάρισμα φωνής, συνεχής κατάποση σάλιου, αρρυθμίες στην αναπνοή κ.λπ.).

Αλλά και τα πόδια του, αν δείχνουν σημάδια φυγής, τότε η ιστορία του έχει τα ψεγάδια της. Αν επιλέγει να μην κάθεται ακριβώς απέναντί της αλλά σε γωνία, τότε έχει κάτι να κρύψει. Αν μάλιστα τα πόδια του δείχνουν προς την πόρτα, τότε ψάχνει άμεσα διέξοδο, κι έτσι ψεύδεται στα σίγουρα…