Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρώτος Αιγύπτιος πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όπου έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Μεγαλονήσου, Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή υπουργών από τις δύο χώρες και θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης σε διάφορους τομείς.

«Σήμερα, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας», έγραψε σε σχόλιό του στο Twitter ο Κύπριος πρόεδρος.

Σε δεύτερο μήνυμά του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε: «Τιμή και χαρά μου που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι. Η εδώ παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών μας».

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αλ Σίσι έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα στο προεδρικό μέγαρο. Κατά την υποδοχή του παιάνιζε η φιλαρμονική της Αστυνομίας, ενώ τιμές απέδιδε διακλαδικό άγημα της Εθνικής Φρουράς, αποτελούμενο από άνδρες των Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ο Αιγύπτιους πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αλ Σίσι έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με ιδιωτικό αεροσκάφος, στις 09:30, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η κυπριακή Αστυνομία έχει ενεργοποιήσει το κέντρο χειρισμού κρίσης με την επιστράτευση μιας από τις δυο δορυφορικές μονάδες, που έχει στη διάθεση της για να λαμβάνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Πάνω από το προεδρικό μέγαρο πετούσε ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, ότι ο Πρόεδρος Σίσι δεν θα παραλάβει το αιγυπτιακό αγγείο, που χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ., στα χρόνια του Φαραώ Ραμσή Β΄ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με το αγγείο, αποφάσισε να αναβληθεί η παράδοση του αγγείου, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Λευκωσία. Ο επαναπατρισμός του αρχαίου αιγυπτιακού αγγείου θα πραγματοποιηθεί με τις συνήθεις διαδικασίες για επιστροφή αρχαίων αντικειμένων.

Η αναβολή της επίσημης παράδοσης ήταν απότοκο του θορύβου, που εντάθηκε, μετά και τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, όπου προβλήθηκαν ισχυρισμοί ότι το αιγυπτιακό αγγείο ενδεχομένως να προήλθε από παράνομη ανασκαφή στην Κύπρο. Η δημόσια διάσταση, που δόθηκε στο θέμα, οδήγησε την Αιγυπτιακή πλευρά στην απόφαση να μην δώσει υπέρμετρη επισημότητα στο ζήτημα κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλ Σίσι στη Λευκωσία.