Δεν ήταν λίγοι οι Πατρινοί που αυτές τις ημέρες "ταξίδεψαν" με την ταινία "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές" η οποία προβάλλεται από τις 9 Νοεμβρίου στις αίθουσες της Odeon Entertainment και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το διάσημο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι έχει τραβήξει το κοινό και ανάμεσα σε αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Κώστας Νταλιάνης ο οποίος για την ταινία γράφει χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

"Μια κραυγή βοήθειας, κάποιες μπερδεμένες γαλλικές λέξεις, βήματα στον διάδρομο… Ο Ηρακλής Πουαρό, καθώς περιποιείται το μουστάκι του, πριν το νυχτερινό ύπνο στην καμπίνα του στο βαγόνι, κάνει μία παύση και αφουγκράζεται. Το φρύδι του ανυψώνεται. Σηκώνεται και κοιτά στον διάδρομο. Ανασηκώνει τους ώμους, καθώς όλα φαίνονται σε τάξη.

Το επόμενο πρωί, αποκαλύπτεται, ότι ο Ράτσετ, ο μισητός αμερικανός εκατομμυριούχος, έχει μαχαιρωθεί στον ύπνο του. Ο Ηρακλης Πουαρό, ο πιο διάσημος ντετέκτιβ του κόσμου, δέχεται να αναλάβει την διαλεύκανση του μυστηρίου, μετά από παράκληση του φίλου του και ιδιοκτήτη του Οριάν Εξπρές, το οποίο ακολουθεί την διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη προς το Καλαί της Γαλλίας και έχει κολλήσει στα χιόνια σε κάποιο σημείο στην Γιουγκοσλαβία.

Η λίστα των υπόπτων περιλαμβάνει όλους τους επιβάτες του τρένου, εκτός του ντετέκτιβ και του ιδιόκτητη (που ερμηνεύεται από τον Τομ Μπέητμαν). Ο δαιμόνιος Πουαρό οργανώνει μια σειρά ανακρίσεων ξεχωριστά για κάθε επιβάτη και  εισδύει βαθιά (κι εμείς μαζί του) σε ένα μυστήριο τόσο λαβυρινθώδη και μπερδεμένο, που μόνο η Άγκαθα Κρίστι θα μπορούσε να δημιουργήσει.

Ο «Φόνος στο Οριάν Εξπρές» είναι μια εξαιρετικά ψυχαγωγική ταινία, που ανήκει σε ένα παλιότερο στυλ κινηματόγραφου, το οποίο δεν συναντάμε πλέον: ένα κλασσικό “whodunit” («ποιος το έκανε»), με όλα τα στοιχεία διεσπαρμένα σε κοινή θέα και ένα μεγάλο καστ αποτελούμενο από σταρ. Ο Κένεθ Μπράνα, που παίζει τον Πουαρό, είναι εντυπωσιακός. Η ερμηνεία του είναι εξαιρετική και διασκεδαστική, προσδίδοντας ειρωνεία και αυτοσαρκασμό στον διάσημο λογοτεχνικό ήρωα.

Έτσι είναι και η ταινία, χωρίς, όμως, το κωμικό στοιχείο να αποσπά από το μυστήριο της ίντριγκας. Εδώ δεν έχουμε ένα θρίλερ, γιατί δεν υπάρχει το αίσθημα του φόβου ή της αγωνίας, παρά της ψυχαγωγίας. Η σκηνή του φόνου δεν είναι αιματοβαμμένη και ρεαλιστική, αλλά έχει μια τελετουργική ποιότητα και η έρευνα του ντετέκτιβ αποτελείται από εξεζητημένες ανακρίσεις. Η κινηματογράφηση της ταινίας από τον ίδιο τον Μπράνα είναι εφευρετική κι επίτηδες σε παλιομοδίτικο στυλ, όπως και οι χαριτωμένες, καρικατουρίστικες ερμηνείες των γνωστών ηθοποιών. Σχηματίζουν ένα ιδιόμορφο σύνολο και φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να μην έχουν τίποτα κοινό.                                      

Ας δούμε τώρα αναλυτικά το λαμπερό διεθνές καστ, που αποτελεί και την λίστα υπόπτων: Η Μισέλ Φάιφερ είναι η διαχυτική αμερικάνα, η Πενέλοπε Κρουζ είναι μία ισπανίδα ιεραπόστολος στην Αφρική, ο Σεργκέι Πολούνιν και η Λούσι Μπόιντον είναι ένα αριστοκρατικό ζευγάρι Ρώσων, ο Μαρουάν Κενζάρι είναι ο ελεγκτής, ο Λέσλι Όντομ Τζούνιορ είναι ο έγχρωμος γιατρός, η Ντέιζι Ρίντλεϊ  είναι το ειδύλλιο του, ο Ντέρεκ Τζακόμπι είναι ο καθώς-πρέπει μπάτλερ του εκατομμυριούχου Ράτσετ, που ερμηνεύεται από τον Τζόνι Ντεπ (κλέβει για άλλη μια φορά την παράσταση), η Τζούντι Ντεντς  είναι η απόμακρη γηραιά ρωσίδα αριστοκράτισσα, η Ολίβια Κόλμαν είναι η σιωπηλή υπηρέτρια της, ο Τζος Γκαντ είναι ο γραμματέας του εκατομμυριούχου, ο  Γουίλεμ Νταφό είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ και, τέλος, ο Μανουέλ Γκαρσία Ρούλφο είναι ένας ισπανικής καταγωγής πωλητής αυτοκινήτων.

Όλοι αυτοί οι ηθοποιοί παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυστήριο και δεν υπάρχουν απλώς για να συμπληρώσουν το καστ. Αυτό βέβαια δημιουργεί αρκετά τεχνικά προβλήματα: όλοι αυτοί οι χαρακτήρες πρέπει να εισαχθούν στην πλοκή και να παραμείνουν στη μνήμη μας, καθώς μια δαιδαλώδης πλοκή θα εκτυλίσσεται παράλληλα, στο στενό πλαίσιο μιας ακινητοποιημένης αμαξοστοιχίας. Ο Μπράνα ξεπερνά τις δυσκολίες με τις εύστοχες σκηνοθετικές του επιλογές.

Αν, λοιπόν, αναζητάτε μια ψυχαγωγική ταινία υψηλού επιπέδου, με λαμπρό καστ και εξαιρετικό διάλογο, αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή. 

Η.Π.Α., 2017

Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα

Σενάριο: Μάικλ Γκριν

Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος

Μοντάζ: Μικ Όντσλεϊ

Μουσική: Πάτρικ Ντόιλ

Πρωταγωνιστούν: Τομ Μπέιτμαν, Λούσι Μπόιντον, Κένεθ Μπράνα, Ολίβια Κόλμαν, Πενέλοπε Κρουζ, Γουίλεμ Νταφό, Τζόνι Ντεπ, Τζούντι Ντεντς, Τζος Γκαντ, Μανουέλ Γκαρσία-Ρούλφο, Ντέρεκ Τζακόμπι, Μαρουάν Κενζάρι, Μισέλ Φάιφερ, Σεργκέι Πολούνιν, Ντέιζι Ρίντλεϊ

Διάρκεια: 114 λεπτά"