Η ελληνική πραγματικότητα πάντα ήταν δύσκολη, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως ακόμα και οι γονείς μας ή οι παππούδες μας πέρασαν δύσκολα .

 Ας θυμηθούμε γεγονότα του αιώνα μας που επηρέασαν τις ζωές τον προγόνων μας  όπως την επίθεση κατά  της  ελληνικής Κύπρου, την περίοδο της λογοκρισίας και του δικτατορικού καθεστώτος 1967-74, τον 2 παγκόσμιο και τον εμφύλιο που ακολούθησε, τον εκδιωγμό και την θανάτωση Ελλήνων από τις περιοχές του Πόντου/Μ.Ασίας/Κωνσταντινούπολης , τον 1 παγκόσμιο, την απελευθέρωση της Β.Ελλάδος....  πρόκειται για μια λίστα πόσο ξεκινάς να σημειώνεις προστίθενται κι άλλα.


Οι πρόγονοί μας ήταν και αυτοί παιδιά ή νέοι , είχαν και αυτοί όνειρα και προφανώς ήθελαν και αυτοί να είχαν ζεστό σπίτι, αυτοκίνητο, smartphone και χαλάρωση σε διακοπές.

Κυρίως ήθελαν να έχουν ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα πιάτο φαγητό... κάτι που εμείς θεωρούμε ότι είναι σίγουρο να έχουμε σήμερα.

Άλλοι από αυτούς έφυγαν στο εξωτερικό ως οικονομικοί μετανάστες... άλλοι έμειναν εδώ να πολεμήσουν για τα ιδανικά της πατρίδος μας ή για να προσπαθήσουν να σταθούν στα πόδια τους στην δύσκολη (και τότε) ελληνική πραγματικότητα.

Είναι γεγονός πως σήμερα μπορούμε κατατάσσουμε τον εαυτό μας στις ανεπτυγμένες χώρες και να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες των άλλων ανεπτυγμένων χωρών και σίγουρα οφείλουμε αρκετά στους αγώνες των προγόνων μας.

Η ερώτησή μου είναι.... πόσους αγωνιστές μπορείτε να ονοματίσετε που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974; Πόσους Έλληνες μπορείτε να ονοματίσετε από τον 1 και 2 παγκόσμιο πόλεμο; Πότε ξεκίνησε ο Μακεδονικός αγώνας και γιατί έγινε; Πότε ελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα και η Κρήτη μας ;

Η απάντηση που θα πάρω θα είναι ... :
https://www.youtube.com/watch?v=CUEGoQaXTWI&t=28s


(To video είναι τυχαίο δείγμα, αλλά μπορείτε να δείτε και άλλα στο youtube)

Αντιθέτως η ελληνική κοινωνία συνταράσσεται με όποια είδηση τα social media ή τα ΜΜΕ κρίνουν ότι πρέπει να είναι σημαντικά.

Δεν είμαι αυτός που θα κρίνει εάν κάτι είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο ή όχι, αλλά όμως αναρρωτήθηκες ποτέ πως εάν αυτά που θεωρείς σημαντικά είναι όντως σημαντικά για σένα;

Ας αναφερθούμε στην "Ψυχολογία των Μαζών" του Λε Μπον.

Ο Λε Μπον αναφέρεται στον όρο η «ψυχή των όχλων», για την οποία θεωρεί ότι εκδηλώνεται με ένα είδος νοητικής, συναισθηματικής ενότητας και προσανατολισμού των ατόμων που απαρτίζουν έναν όχλο. Αυτό το θεωρεί ως ειδοποιό διαφορά που διαχωρίζει τον όχλο από μια απλή συνάθροιση υπευθύνων πολιτών. Ο όχλος κατά τον Λε Μπον κυριαρχείται από ασυνείδητες διαδικασίες, με αποτέλεσμα τα άτομα να λειτουργούν από κοινού αυτόματα κι όχι συνειδητά. Να τελούν υπό κατάσταση εξάλειψης της προσωπικότητας και να είναι υποκινούμενα από «ηγέτες» που έχουν ισχυρή επίδραση πάνω τους και τους οποίους ονομάζει δημαγωγούς. Όταν η ιεραρχική αξία μιας ιδέας, ενός σκοπού ή οράματος παύει να κινείται στο πλαίσιο του φυσιολογικού, διογκώνεται, γίνεται εμμονή και καταλαμβάνει το άτομο που το βιώνει.

Η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός παίρνουν τα σκήπτρα μιας κατάστασης ανεξέλεγκτης και ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο μιας άλλης πληγής που ονομάζεται “προπαγάνδα”. Τα μαζικά άτομα υπό την επήρεια φανατισμού δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά, δεν γνωρίζουν τις αποχρώσεις και δεν ανέχονται τον αντίλογο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα πειράματα "συμμόρφωσης" του Asch, ήταν μία σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του '50, επιδεικνύοντας την δύναμη της συμμόρφωσης στις ομάδες. Γνωστό και ως το "Παράδειγμα του Ας". Στα πειράματα υπό τον Σολομώντα Ας, ζητούνταν από μία ομάδα να πάρει μέρος σε ένα δήθεν "οπτικό τεστ". Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες πλην ενός ήταν συνεργάτες του ερευνητή, και το αντικείμενο της μελέτης ήταν το πως αυτός ο ένας θα αντιδρούσε στην συμπεριφορά των "συννενοημένων" συμμετεχόντων.

Στις παρούσες παραλλαγές γίνεται αναφορά και στο κατά πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά του υποκειμένου από τους παράγοντες της ύπαρξης συνεταίρου ή δυνατότητας ανώνυμης έκφρασης.

https://www.youtube.com/watch?v=P7tVy88FTJE

Σκεπτόμενος ότι στην Ελλάδα του 2017 τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα σε αρκετούς τομείς, θεωρώ πως είναι σημαντικό να εστιάσουμε στα πραγματικά προβλήματα και ως μονάδες να πούμε την άποψή μας για το πως θα κάνουμε αυτόν τον τόπο καλύτερο για εμάς και τους απογόνους μας.

Οι ομάδες και το κοινωνικό σύνολο είναι κάτι που πρέπει να συνυπάρχουμε και όχι να μας κυριεύει , μιας και όταν υπαγόμαστε σε μια ομάδα προσδιορίζουμε τον εαυτό μας πόσο ικανοί είμαστε σύμφωνα με τα πρότυπα της εκάστοτε ομάδας.

Έρχεται χειμώνας και συνάνθρωποι μπορεί να μην έχουν ρούχα για ένδυση, τροφή ή μέρος για διαμονή.

Μην περιμένουμε να έλθει ο εξευτελισμός του συνανθρώπου μας για να τον στηρίξουμε και μην περιμένουμε κάτι να γίνει viral για να του δώσουμε αξία. Μην χωριζόμαστε σε πράσινους και κόκκινους, Βόρειους και Νότιους, νέους και γέρους.... Μην δικαιολογούμε την αποχή μας από την προσπάθεια επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα...Μην λειτουργούμε με την ψυχολογία του όχλου...

Ίσως τότε να αντιληφθούμε πως αυτό το έθνος χτίστηκε με ομαδικό πνεύμα από σπουδαίες μονάδες...

Είναι στο DNA μας να τα καταφέρουμε ... αρκεί να θέλουμε !

Keep Smiling :D