H Barbie είναι μουσουλμάνα, φοράει χιτζάμπ για πρώτη φορά και έτσι το παιχνίδι που έχει μεγαλώσει γενιές κοριτσιών παραδίδει μαθήματα πολιτισμού πέρα από σύμβολα, σύνορα και ιδεολογίες.

Η νέα κούκλα θα κυκλοφορήσει το 2018 και έχει ως έμπνευση και αναφορά την ολυμπιονίκη Ibtihaj Muhammad που έγραψε ιστορία το 2016 ως η πρώτη μουσουλμάνα Αμερικανίδα αθλήτρια που κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην ξιφασκία στους Ολυμπιακούς του φορώντας μαντίλα.

"Σε ευχαριστώ @Mattel που με κάνεις το νέο μέλος της οικογένειας της @Barbie #Shero family! Νιώθω υπερηφάνεια που θα υπάρξουν μικρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο που θα μπορούν να παίξουν με μια Barbie που έχει επιλέξει να φοράει χιτζάμπ! Είναι ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα" έγραψε η Muhammad στο Twitter.

Η εταιρία επιβεβαιώσε την πρωτοβουλία στα πλαίσια της εκδήλωσης Γυναίκες της Χρονιάς του περιοδικού Glamour.

"Η Ibtihaj είναι μια γυναίκα που εμπνέει τα κορίτσια και σπάει τα στερεότυπα" σημείωσε η αντιπρόεδρος του τμήματος marketing της εταιρίας Sejal Shah Miller. "Τιμώντας την ιστορία της θέλουμε να εμπνεύουμε τα κορίτσια ώστε να ξέρουν ότι μπορούν να γίνουν και να κάνουν ό,τι ονειρεύονται" πρόσθεσε.

Η χιτζάμπ είναι παραδοσιακό κεφαλομάντιλο των μουσουλμάνων γυναικών, με το οποίο καλύπτουν τα μαλλιά και τον λαιμό και κάνει δειλά τις εμφανίσεις της στην ποπ κουλτούρα των ημερών μας.

Η μουσουλμάνα Barbie ανήκει στη σειρά της Mattel "Shero". Η σειρά από κούκλες Barbie "Shero" -συντομογραφία των λέξεων "Εκείνη" (#She) και "Ήρωας" (#Ηero) προωθεί τα θετικά γυναικεία πρότυπα ενάντια στα στερεότυπα και θα ξεκινήσει να διατίθεται από την επόμενη χρονιά.

Η πρώτη μαύρη Barbie βαφτίστηκε Christie και βγήκε στην αγορά των παιχνιδιών το 1968. Η εταιρία έγραψε ιστορία πριν λίγο καιρό φέρνοντας κούκλες με διαφρετικούς σωματότυπους για να καλλιεργώντας body-positive μηνύματα.