Πάνω από 12.000 άτομα αναμένεται να τρέξουν μέσα στο επόμενο διάστημα για να πάρουν τα τρόφιμα που τους προσφέρει το πρόγραμμα «Επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής» (ΤΕΒΑ).

12.000 άτομα αντιστοιχούν σε περισσότερες από 5.500 οικογένειες της Πάτρας που πλέον δεν έχουν τα στοιχειώδη, μένοντας άνεργοι, χωρίς χρήματα για να δώσουν τα απαραίτητα για την σίτιση και την φροντίδα του νοικοκυριού τους.

Πρόκειται για το 2/3 των δικαιούχων του προγράμματος σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αφού με βάση το ΤΕΒΑ τρόφιμα πρόκειται να μοιράσουν και οι υπόλοιποι Δήμοι που έχουν στους καταλόγους τους, την λίστα με τους απόρους και τους φτωχούς δημότες τους.

Η διανομή των τροφίμων ξεκίνησε την Τετάρτη και θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και πιθανότατα έως και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με χιλιάδες εκατοντάδες ανθρώπους να σχηματίζουν και φέτος «ουρές», έξω από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Την διανομή την κάνει ο Δήμος Πατρέων και ο Κοινωνικός Οργανισμός, όμως την ευθύνη για τα προϊόντα που μοιράζονται την έχει αρχικά το υπουργείο και στη συνέχεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η διανομή, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρος Τουλγαρίδης γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, όχι μόνο για τον Δήμο Πατρέων, αλλά για όλους τους δήμους της επικράτειας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.

"Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το πρόγραμμα αφορούσε την προηγούμενη διετία. Τα τρόφιμα ήταν να διανέμονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα περίπου κάθε δίμηνο, όμως λόγω της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί, μοιράζονται μία φορά τον χρόνο στην ουσία. Για αυτό και φαίνονται πολλά, ενώ επί της ουσίας δεν είναι".

Ελέγχονται από ειδική επιτροπή

Τα προϊόντα διανέμονται με αρκετή καθυστέρηση, όμως για να αποφευχθεί η κάθε πιθανότητα να έχουν χαλάσει ή να έχουν λήξει, κάθε μέρα, κατά την διάρκεια της διανομής θα ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή που έχει ορίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο Δήμος έχει ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, χωρίζοντας σε ομάδες τους δικαιούχους (ανά αλφαβητική σειρά), έτσι ώστε να μην υπάρξει  αυτός ο συνωστισμός που είχε παρατηρηθεί πέρυσι, ενώ έχει στείλει και μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του καθενός υπενθυμίζοντας του την μέρα που θα μπορεί να πάρει αυτά που δικαιούται.