Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη για να αποτυπώσει, αφ’ ενός τον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του Διαβήτη και αφ’ ετέρου για να υπενθυμίζει πώς για να ανακοπεί η εξάπλωσή του θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα!

Ο μήνας Νοέμβριος έχει καθιερωθεί σαν ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στο τεράστιο κυριολεκτικά πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στη «γλυκιά» Γυναίκα και το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στο Κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο συνολικός αριθμός των γυναικών με Σακχαρώδη Διαβήτη σε Παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι αγγίζει τα 200 εκατομμύρια!

Επίσης το 2040, εκτιμάται, σε παγκόσμιο επίπεδο θα νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη 640 εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων τα 313 εκατομμύρια θα είναι γυναίκες.

Στη χώρα μας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών!


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη, ο σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, διοργάνωσε 2ημερο δράσεων για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου μέσα από έναν περίπατο , πέρασε το μήνυμα ότι η άσκηση είναι πολύ σημαντική για το διαβήτη και φυσικά στον τερματισμό οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν έλεγχο διαβητικού ποδιού και οι μικροί μας γλυκοί φίλοι να ξεφύγουν λίγο από το άγχος της καθημερινότητας, παίζοντας παιχνίδια και κάνοντας facepainting.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Ε.Α.Πατρών αφιέρωσε τον πρώτο αγώνα εντός έδρας της ομάδας βόλεϊ γυναικών, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη και στο σύλλογό μας, όπου βρισκόμασταν εκεί ενημερώνοντας για το Διαβήτη.

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου το απόγευμα στην Αγορά Αργύρη, η ημερίδα με θέμα: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ & ΑΓΓΕΙΑ –ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς, οι αξιόλογοι γιατροί του ΠΓΝΠατρών και του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλυσαν την σημασία της πρόληψης για την αποφυγή των επιπλοκών.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ», είναι και θα είναι δίπλα στους συμπολίτες μας με Σακχαρώδη Διαβήτη, με μοναδικό στόχο την έγκαιρη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και στήριξή τους .