Κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει το νέο νομοσχέδιο του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση τα νοσοκομεία και την δημόσια υγεία.

Αυτή είναι η κατηγορηματική θέση που παίρνουν οι ιατροί της Πάτρας και ο ιατρικός τους σύλλογος, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις διοικήσεις των δύο μεγάλων νοσοκομείων της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μεγάλα κενά στην πλήρωση των θέσεων ειδικευμένων γιατρών, αφού εξαιτίας του μεγάλου κύματος της ιατρικής μετανάστευσης στις χώρες του εξωτερικού, τα νοσοκομεία αδειάζουν.

Τα κενά συνολικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στον Γενικό Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα φτάνουν τα 148. Πιο αναλυτικά 56 κενές θέσεις παρατηρούνται στο Γενικό νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και 92 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Μιλάμε για νοσοκομεία πρώτης γραμμής που η έλλειψη 148 θέσεων σε νέο ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό αποδυναμώνει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των τμημάτων και των κλινικών τους.

Όπως υποστηρίζουν το νέο νομοσχέδιο του ΕΣΥ έρχεται για να συνεχίσει την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς  μέσα από αυτό δεν υπάρχουν στοιχεία που να αναδεικνύουν την προοπτική αναζωογόνησης, αλλά και την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.

Η τάση επιδείνωσης του φαινομένου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μεγάλο εργασιακό φορτίο που επιμερίζεται στους υπηρετούντες ιατρούς και το τεράστιο κενό που δημιουργείται από τη συνταξιοδότηση έμπειρων ιατρών χωρίς την ταυτόχρονη εκπαίδευση των νεώτερων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη χρονιά αναμένεται η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού ιατρών με νοσοκομειακή εμπειρία 35-40 ετών.Τα κενά λοιπόν αυτά θα γίνουν ακόμα περισσότερα παρά θα μειωθούν, αφού ο κρίκος της διάδοχης γενιάς με την μετανάστευση των γιατρών ήδη έχει χαθεί.

«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το νέο ωράριο εργασίας των ιατρών έρχεται να αυξήσει το εργασιακό φορτίο των υπηρετούντων και να μειώσει τις απολαβές τους. Απορίας άξιον, από που πηγάζει η αισιοδοξία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος.