Μεμονωμένα είναι τα περιστατικά σχολικών εκφοβισμών και bullying στα σχολεία της Πάτρας, σύμφωνα με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Η πρόεδρος της Ένωσης, Φωτεινή Συριώτη Κυπραίου, μιλώντας για το ζήτημα στο patrasevents.gr, τονίζει ότι μέσα από τις επαφές και τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα μέλη των συλλόγων των γονέων, δεν υπάρχουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και αυτά που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς είναι μεμονωμένα.

«Παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ, εμείς στις επαφές που έχουμε κάνει με τα σχολεία της Πάτρας, τους γονείς και τους μαθητές τους, δεν έχουμε εισπράξει κάτι τέτοιο. Το bullying και ο σχολικός εκφοβισμός υπάρχει σε μικρό βαθμό  στα σχολεία της Πάτρας και σίγουρα όχι στο μέτρο που προβάλλεται κατά καιρούς στα ΜΜΕ.

Το αν ένα παιδί τσακωθεί με ένα άλλο ή πάνω στο παιχνίδι υπάρξουν τα ανάλογα πειράγματα, αυτά ενδεχομένως να συμβαίνουν, όμως από την άλλη θεωρούμε ότι τέτοια συμβάντα δεν έχουν να κάνουν με το bullying. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα άλλο πράγμα και έχει μία βίαιη και άγρια μορφή σε κάθε εκδοχή του».

Ωστόσο, οι γονείς στα σχολεία της Πάτρας είναι σε επιφυλακή και βρίσκονται κοντά στο σχολικό περιβάλλον των παιδιών τους για να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα. «Ως Ένωση παρακολουθούμε από κοντά τα συμβαίνοντα στις σχολικές κοινότητες και έχουμε πάντα μία επαφή με τους μαθητές και τους δασκάλους τους» τονίζει η κ. Φωτεινή Συριώτη Κυπραίου. «Θεωρούμε ότι τόσο οι γονείς, όσο και οι εκπαιδευτικοί έχουν πλέον ενημέρωση και γνώση για το θέμα του bullying και είναι σε θέση να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Όσο για το αν τα σχολεία και γενικότερα οι σχολικές κοινότητες συγκαλύπτουν τέτοια ζητήματα για να αποφύγουν το… σκάνδαλο; «Δεν έχουμε καταλάβει κάτι τέτοιο και δεν νομίζουμε ότι ισχύει. Ο τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών από τους εκπαιδευτικούς δεν έχει να κάνει με την συγκάλυψη, αλλά κυρίως με την διαχείριση του κάθε περιστατικού.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά, για μία ιδιαίτερη ευαίσθητη ηλικία και κατά συνέπεια χρειάζεται μία λεπτή αντιμετώπιση όταν προκύπτει ένα τέτοιο ζήτημα».