Εντολή για άμεση συλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων της πρώην Αμιαντίτ, στο Δρέπανο της Πάτρας, έδωσε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Νίκος Παπαθεοδώρου.

Η εντολή που δόθηκε απευθύνεται στους συνιδιοκτήτες του ακινήτου, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και στην Κτηματική Α.Κ.Ε. Ήδη ο κ. Παπαθεοδώρου έχει ενημερώσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Πατρέων για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο ζήτημα.

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΠΕ&Ι για την «Έγκριση εργασιών συλλογής, απομάκρυνσης επικινδύνων αποβλήτων και εξυγίανσης - αποκατάστασης του ακινήτου των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Αμιαντίτ».

Πάντως, οι ιδιοκτήτες του χώρου όφειλαν να έχουν εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες, τις οποίες όμως δεν πραγματοποίησαν και για αυτό τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ανέρχονται περίπου στις 280.000 ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να πληρωθούν εντός του 2017.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας οι ιδιοκτήτες της πρώην Αμιαντίτ υποχρεούνται, όχι μόνο να καθαρίσουν τον χώρο, αλλά και να παρέμβουν άμεσα για να αποκατασταθεί το περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές έχουν ενημερωθεί για την πρόσφατη νομική εξέλιξη, όπως και οι κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής που εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα για να απομακρυνθεί το επικίνδυνο υλικό από το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ στο Δρέπανο της Πάτρας.