Ο 'Ελβις Κοστέλο, η Λάνα Ντελ Ρέι, η Κόρτνεϊ Λοβ, η καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια της indie pop Φάιστ και αναρίμητοι άλλοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν τα πιο εμβληματικά τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν στη συναυλία που δόθηκε στη γενέτειρα του, το Μόντρεαλ, προς τιμήν του συνθέτη που πέθανε πριν από ένα χρόνο.

Ο Στινγκ άνοιξε τη συναυλία με το τραγούδι "Dance Me to the End of Love" σε μια αίθουσα γεμάτη από συγκίνηση, όπου 15.000 θεατές σιγοτραγουδούσαν τις μελωδίες. Ένα μεγάλο πορτρέτο του Κοέν δέσποζε στη σκηνή.

Πάνω στη σκηνή, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η σύζυγός του Σοφί Γκρεγκουάρ συμμετείχαν και αυτοί στο θέαμα απαγγέλλοντας, με τη σειρά τους, τους στίχους του τραγουδιού "I'm your man". Ένα τραγούδι, που όπως είπαν, χόρεψαν τη βραδιά του γάμου τους.

Ο Πιέρ 'Ελιοτ Τριντό, ο πατέρας του Τζάστιν Τριντό, ήταν φίλος του Κοέν. Ο καλλιτέχνης ήταν ένας από αυτούς που μετέφεραν το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά κατά τη διάρκεια της ταφής του. "Μου αρέσει να τους θυμάμαι, οι δυο τους είναι κάπου μαζί τώρα, έχουν χαμόγελο στα χείλη τους", δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό.

Ο έχων το γενικό πρόσταγμα των εκδηλώσεων 'Ανταμ Κοέν ερμήνευσε το τραγούδι "So Long Marianne", τη μπαλάντα που ο πατέρας του είχε γράψει για τη μούσα του και μεγάλη του αγάπη, τη Μαριάν 'Ιλεν που γνώρισε στην 'Υδρα τη δεκαετία του 1960.

"Ο πατέρας μου μού άφησε μια λίστα με οδηγίες πριν φύγει: Να με βάλεις σε ένα κουτί από πευκόξυλο, κοντά στη μητέρα μου και τον πατέρα μου. Αν θες μια δημόσια εκδήλωση, κάνε την στο Μόντρεαλ", δήλωσε κατά την έναρξη της συναυλίας.

"Με κάθε ειλικρίνεια, νομίζω ότι είναι προτιμότερο που δεν είναι εδώ για την εκδήλωση", υπογράμμισε ο γιος του διάσημου ποιητή και μουσικού που πέθανε σε ηλικία 82 ετών στις 7 Νοεμβρίου 2016 στο Λος Αντζελες και η ταφή του έγινε στο εβραϊκό νεκροταφείο του Μόντρεαλ, στους πρόποδες του όρους Μον-Ρουαγιάλ.

"Ένα από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του ήταν η ταπεινοφροσύνη του και νομίζω ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να μείνει στο περιθώριο μιας τέτοιας εκδήλωσης και θα προσπαθούσε να μας αποθαρρύνει να κάνουμε κάτι τόσο αξιοπρόσεκτο", πρόσθεσε.

Από ευκατάστατη εβραϊκή οικογένεια του Μόντρεαλ, ο Λέοναρντ Κοέν αφοσιώθηκε στην ποίηση δημοσιεύοντας μερικές συλλογές ποιημάτων πριν αρχίσει να ερμηνεύει δικά του τραγούδια. 'Όπως ο πατέρας του, ο 'Ανταμ θεωρείται τυπικός Καναδός "της διασποράς του Μόντρεαλ", όπου όσοι γεννιούνται εκεί όλο και περισσότερο προσκολλώνται στην πόλη αυτή του Κεμπέκ μόλις φεύγουν από αυτήν.

"Το Μόντρεαλ έχει κάτι το μυθικό για μας και είμαστε πρεσβευτές της πόλης αυτής σε όποιο μέρος και να πάμε", υπογράμμισε ο 'Ανταμ Κοέν, μουσικός και παραγωγός του τελευταίου και 14ου δίσκου του πατέρα του, "You Want It Darker", που κυκλοφόρησε μερικές εβδομάδες πριν από τον θάνατό του.

Πέντε ακόμη συναυλίες θα δοθούν σε ένα πεντάμηνο όπου καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια των πέντε δίσκων του Λέοναρντ Κοέν, με τη σειρά που γράφτηκαν τα τραγούδια και με σεβασμό στην αρχική πρόθεση του συνθέτη, σύμφωνα με τον διοργανωτή Pop Montreal.

Το αφιέρωμα στον αείμνηστο Κοέν εγκαινιάστηκε χθες, θα διαρκέσει μια εβδομάδα και σηματοδοτήθηκε από τα αποκαλυπτήρια δύο τεράστιων τοιχογραφιών στο κέντρο του Μόντρεαλ που απεικονίζουν τον καλλιτέχνη. Διοργανώνονται επίσης βραδιές ποίησης και θεάματα εικονικής πραγματικότητας στην πόλη.

Από σήμερα, έκθεση για τον Κοέν παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονων Τεχνών του Μόντρεαλ (MAC) πριν αρχίσει την παγκόσμια περιοδεία της το 2018.

Ο 'Ανταμ Κοέν δήλωσε ότι θέλει "πράγματι να δείξει το μέγεθος της επιρροής" του πατέρα του, δίνοντας παράλληλα στο κοινό "κυρίως στην πόλη του Μόντρεαλ" την ευκαιρία να τιμήσει τη μνήμη του.

πηγή:cnn.gr