Σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς της αναπαραγωγικής επιστήμης παγκοσμίως, ο καιρός που οι διεμφυλικές γυναίκες θα μπορούν να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας δεν είναι μακριά.

Ο Dr Richard Paulson, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, δήλωσε στην «Telegraph» πως θα μπορούσε μια μήτρα από δότη να περιληφθεί στην επέμβαση αλλαγής φύλου, καταλήγοντας έτσι σε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

«Θα μπορούσες να το κάνεις αύριο», είπε χαρακτηριστικά ο Paulson στην εφημερίδα, «θα υπάρξουν βέβαια πρόσθετες προκλήσεις, αλλά δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα που θα το απέκλειε. Προσωπικά υποπτεύομαι πως υπάρχουν διεμφυλικές γυναίκες που θα θελήσουν να αποκτήσουν μήτρα και θα πάρουν έτσι το μόσχευμα».

Ο γιατρός συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχουν ανατομικοί λόγοι που εμποδίζουν την προσαρμογή μιας μήτρας σε ένα σώμα που γεννήθηκε αντρικό, παρά τις διαφοροποιήσεις στο σχήμα των αντρικών και γυναικείων λεκανών.

Κι άλλοι ειδικοί έχουν μιλήσει βεβαίως για μια τέτοια πιθανότητα, παραθέτοντας απλώς ως εμπόδιο μόνο ηθικούς και δεοντολογικούς λόγους. Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας παραμένουν για την ώρα εξαιρετικά περίπλοκες εγχειρίσεις, γι’ αυτό και έχουν αποπειραθεί σε έναν πολύ μικρό αριθμό γυναικών.

Όπως μας λέει όμως η «Telegraph», πέντε υγιή μωρά έχουν γεννηθεί στη Σουηδία από γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας…