Μια ειδική σήμανση στο διαβατήριο των παιδόφιλων προωθεί η Αμερική ώστε να αναγνωρίζονται ως τέτοιοι όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας πως ανακαλούνται άμεσα τα εν ενεργεία διαβατήρια των παιδόφιλων ώστε να αναγκαστούν να βγάλουν καινούρια που θα φέρουν σε ευδιάκριτο σημείο τη φράση «ο κάτοχος έχει καταδικαστεί για σεξουαλικό έγκλημα κατά ανηλίκου».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι υπεύθυνο για τα διαβατήρια, επιμένει πως η αλλαγή αυτή στη νομοθεσία δεν θα αποτρέψει τους παιδόφιλους από το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και δεν θα επηρεάσει το καθεστώς των διαβατηρίων τους.

Τα μητρώα των καταδικασμένων παιδόφιλων (ονόματα, διευθύνσεις και φωτογραφίες) είναι εξάλλου δημόσια στις ΗΠΑ ήδη από το 1994, αν και τώρα υιοθετούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα κατά των σεξουαλικών δραστών ανηλίκων. Ακόμα και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα διατίθεται στην Αμερική για τον εντοπισμό των παιδόφιλων της περιοχής.

Κι ενώ οι ΗΠΑ δεν απαγορεύουν στους παιδόφιλους να ταξιδεύουν, άλλες χώρες δεν επιτρέπουν την είσοδό τους στα εδάφη τους, όπως ο Καναδάς.