Είναι μερικές φορές που βλέποντας νεαρούς ανθρώπους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στο συλλογικό καλό, σου έρχεται αυτόματα η σκέψη, όσο απογοητευμένος και να είσαι από αυτόν τον τόπο, ότι δεν μπορεί υπάρχει κάπου ελπίδα.

Αυτή την σκέψη μας γέννησε η συνάντηση που είχαμε στα γραφεία του patrasevents.gr με την Νίνα Μαλλιαράκη και την Μύριαμ Πατρού, τα δύο νεαρά κορίτσια που κρύβονται πίσω από την δράση που ανέλαβαν οι φοιτητές του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για τον καθαρισμό της Πλαζ από τα πλαστικά.

Η δράση έχει τον έξυπνο τίτλο «Σε συνάντησα στην Πλαζ» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 4 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι σε συνεργασία με την διδάκτωρ Σταυρούλα Κορδέλλα. Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλους τους πολίτες, ενώ τα δύο κορίτσια μας εξηγούν το σκεπτικό που είχαν για να προωθήσουν την όλη ιδέα και να αναλάβουν αυτές και οι συμφοιτητές τους μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε ίσως να είχαν κάνει οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία.

Όταν όμως περιμένεις από τους άλλους, χωρίς εσύ από μόνος σου να κάνεις κάτι για αυτό, τότε σίγουρα ο κόσμος είναι δύσκολο να αλλάξει και η ελπίδα που αναζητάς να μην έρχεται από πουθενά.

«Η ιδέα αυτή μας ήρθε λίγο μετά την διαρροή του πετρελαίου στην Σαλαμίνα και την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στην περιοχή» μας εξηγεί η Νίνα Μαλλιαράκη. «Το είδαμε και θελήσαμε να κάνουμε κάτι, να δράσουμε εθελοντικά για το περιβάλλον. Μιλήσαμε μαζί με όλα τα παιδιά και σκεφτήκαμε να καθαρίσουμε μία ακτή».

Η φίλη της, Μύριαμ Πατρού τονίζει από την πλευρά της: «Με μια δράση σίγουρα δεν θα εξαφανιστούν τα σκουπίδια αλλά μας αρκεί να δει ο κόσμος ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί για να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας και να βελτιώσουμε το γύρω μας περιβάλλον».

Προσθέτει μάλιστα: «Ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί και για να γίνει αυτό χρειάζεται να του δοθούν τα ανάλογα κίνητρα», ενώ η Νίνα συμπληρώνει: «Αν δει ο κόσμος από κοντά πόσο σοβαρό έχει γίνει το όλο ζήτημα, τότε ίσως να μπει στην διαδικασία να μειώσει το πλαστικό».


Η ενημερωτική - επιστημονική πτυχή της δράσης

Η δράση πέρα από τον εθελοντισμό που ασφαλώς και αναδεικνύει θα έχει και την ενημερωτική – επιστημονική της πτυχή.

Η Μύριαμ Πατρού τονίζει: «Αρχικά θα προσφέρουμε σακούλες με γάντια και κάποια φυλλάδια. Στη συνέχεια θα γίνει καταγραφή των πλαστικών που θα συλλέξουμε. Μαζί μας θα είναι και ένας ειδικός από το τμήμα της γεωλογίας που θα καλύψει το επιστημονικό κομμάτι που έχει να κάνει με την καταγραφή.

Θα δούμε πόσα πλαστικά μαζέψαμε, θα αναλύσουμε τι είναι αυτά και από πού μπορεί να προέρχονται, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί και να ελαττωθεί το πρόβλημα».

Το συγκεκριμένο μέρος επιλέχθηκε από τους φοιτητές γιατί είναι αρκετά βρώμικο, έχει μπόλικα πλαστικά και βρίσκεται κοντά στην πόλη. Οι Πατρινοί, όπως λένε τα κορίτσια, δεν ξέρουν πολλά από την ανακύκλωση, όμως το θέμα δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με την πόλη.


Δεν υπάρχει παιδεία και ενημέρωση για την ανακύκλωση

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε την παιδεία της ανακύκλωσης» τονίζει η Νίνα από την πλευρά της. «Πρέπει να γίνουν δράσεις και να παρθούν πρωτοβουλίες από τους φορείς και τους αρμοδίους.

Να τοποθετηθούν περισσότεροι κάδοι, να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και να μάθουμε να διαχωρίζουμε αυτά που είναι για σκουπίδια και αυτά που είναι για ανακύκλωση».

Η Μύριαμ, συμφωνεί με την φίλη της. «Οι πολίτες είναι ανενημέρωτοι με την ανακύκλωση» τονίζει. «Δεν υπάρχει ενημέρωση για παράδειγμα για το πως πρέπει να γίνει η ανακύκλωση και δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να πλένονται τα απορρίμματα πριν μπουν στον κάδο.

Δεν φταίνε οι πολίτες βέβαια, αλλά δεν υπάρχει κάποιος να τα μάθει στους ανθρώπους αυτούς, ενώ δεν υπάρχει επίσης η σχετική αγωγή στα σχολεία ή ανάλογη προβολή στα μέσα ενημέρωσης».

Ραντεβού στην Πλαζ για τον καθαρισμό της

Είναι σίγουρο πάντως ότι αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος τα σκουπίδια θα συσσωρεύονται, θα γίνονται ολοένα και περισσότερα και η ποιότητα ζωής του κόσμου θα χειροτερεύει.

Ραντεβού λοιπόν όλοι στην Πλαζ για την δράση που αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται με την υποστήριξη του προγράμματος LIFE DEBAG που συντονίζει το Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών. 

Αν η δράση πάει καλά, όπως λένε τα κορίτσια, η ομάδα των φοιτητών του τμήματος Γεωλογίας θα την καθιερώσει και σε άλλες περιοχές στην πόλη. Και αυτό είναι από μόνο του ένα κίνητρο για να είμαστε εκεί και να συμβάλλουμε στο να γίνει μία τέτοια πρωτοβουλία θεσμός για την Πάτρα.