Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στο Πολεμικό Ναυτικό όταν στις 06.15 η φρεγάτα «Κανάρης» προσάραξε σε αβαθή κοντά στην Ψυτάλλεια.

Στο πλοίο, το οποίο θεωρείται ένα από τα πλέον μάχιμα του ελληνικού στόλου βρισκόταν πλήρωμα από 170 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, επαγγελματίες οπλίτες και ναύτες. Το «Κανάρης» επέστρεφε από αποστολή στο κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο στο ναύσταθμο στη Σαλαμίνα. 

Το χρονικό του ατυχήματος

06:15 Το πλοίο πλέει στο δίαυλο ανοιχτά της Ψυττάλειας. Από λάθος υπολογισμό το «Κανάρης» κατευθύνεται πάνω σε ξέρα στη νησίδα Αταλάντη. Μία ξέρα, όχι μόνο χαρτογραφημένη, αλλά και ευδιάκριτη, αφού πάνω της έχει προειδοποιητικά φανάρια.

Μόλις γίνεται αντιληπτό το λάθος, το πλοίο κάνει έναν απότομο ελιγμό, ανάποδα και δεξιά.
Ωστόσο η φρεγάτα πέφτει πάνω στην ξέρα με την πλώρη και το πλοίο ακινητοποιείται.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε επιθεώρηση του πλοίου για ζημιές, ρωγμές, εισροή υδάτων ή διαρροή καυσίμων.

Η φρεγάτα όμως δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από το βράχο και στο σημείο έσπευσαν τρία ρυμουλκά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να το αποκολλήσουν και τελικά χρειάστηκε η συνδρομή ισχυρού ιδιωτικού ρυμουλκού.

Τελικά στις 16.00, η φρεγάτα έδεσε στη βάση της στο ναύσταθμο Σαλαμίνας και αμέσως ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ξεφορτωθούν πυρομαχικά και καύσμα, ώστε το πλοίο να μπει στην ειδική δεξαμενή ώστε να σηκωθεί για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών, αλλά και η πιθανή ύπαρξη ρηγμάτων. Σίγουρα ζημιές έχει υποστεί το σόναρ που βρίσκεται στην πλώρη της φρεγάτας και χρησιμοποιείται για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.


ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗ