Είναι 37 χρονών και είναι ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες της χώρας, έχοντας πετύχει πάνω από 40 πρώτες θέσεις στους αγώνες που έχει πάρει μέρος, με αργυρό μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατοχή του ενώ κέρδισε την τρίτη θέση στην κατηγορία του στην περσινή βαθμολογία της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Ο Ανδρέας Μπαζάρογλου είναι από την Πάτρα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ονόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κατηγορία Master (30 με 39 ηλικία). Ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδήλατο λόγω του πάθους του με την γυμναστική. Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους, αλλά και με πολύ δουλειά.

«Το ποδήλατο για μένα είναι ένας τρόπος ζωής, ένα μέσο για να ξεφεύγω από όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας» τονίζει και προσθέτει για αυτά που έχει καταφέρει:

«Η ποδηλασία δεν είναι ατομικό άθλημα, αυτό το λάθος κάνουν παρά πολλοί. Όταν είσαι ομάδα θα πας πιο μακριά και πιο γρήγορα παντού, όποτε σε βοηθάει να αποκτήσεις πνεύμα ομαδικότητας και φυσικά μέσα από τον ανταγωνισμό να γίνεσαι καλύτερος».

Το επίπεδο της ποδηλασία στην Πάτρα είναι υψηλό, όπως υποστηρίζει. «Αυτή η πόλη έχει βγάλει πολλούς και καλούς αθλητές με παρά πολλές διακρίσεις στην ποδηλασία. Υπάρχουν άνθρωποι στην Πάτρα που αγαπούν πολύ το ποδήλατο και βοηθούν τους αθλητές όσο μπορούν».


"Κυκλοφορώ με το ποδήλατο, αλλά δεν νιώθω ασφάλεια"

Ο πρωταθλητισμός στην ποδηλασία βέβαια μόνο εύκολος δεν είναι και ο Ανδρέας Μπαζάρογλου τονίζει: «Για να κάνει κάποιος ποδήλατο σε υψηλό επίπεδο χρειάζεται 15 ώρες προπόνηση την εβδομάδα τουλάχιστον. Οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι είναι παρά πολλοί αφού είσαι έξω στο δρόμο πάνω σε ένα ποδήλατο με τα αυτοκίνητα να περνούν δίπλα σου χωρίς να σε υπολογίζουν καθόλου».

Ο ίδιος κυκλοφορεί στην Πάτρα με ποδήλατο, ως ένα μέσο για να κάνει τις δουλειές που έχει. «Δεν αισθάνομαι καθόλου ασφαλής, δυστυχώς. Κάτι θα πρέπει να γίνει πάνω σε αυτό το ζήτημα και οι οδηγοί θα πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση και παιδεία».

Μέσα από την ποδηλασία ο ίδιος πήρε σημαντικά πράγματα στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Όμως ξεχωρίζει τον σεβασμό που κέρδισε. «Το σημαντικότερο πράγμα που έχω πετύχει όσο καιρό κάνω ποδήλατο είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός από τους αντιπάλους αθλητές. Το ποδήλατο με έχει βοηθήσει σε πολλά πράγματα στην ζωή μου».


"Ο πρωταθλητισμός, θέλει θυσίες, χρόνο και χρήμα"

Ο Ανδρέας Μπαζάρογλου δεν θα κρυβόταν πίσω από το δάκτυλο του σε ένα νέο παιδί που θα ήθελε να ξεκινήσει να ασχολείται σοβαρά με το άθλημα της ποδηλασίας. «Θα του έλεγα ότι χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή και μεγάλη βοήθεια από τους δικούς του ανθρώπους. Θέλει πολλές θυσίες και αρκετό χρόνο για να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό, αλλά και πολλά χρήματα».

Ο ίδιος πάντως τα έχει καταφέρει και όπως λέει: «Σε αυτό με έχει βοηθήσει πολύ η οικογένεια μου και οφείλω πολλά στον Λουκά Καταπόδη που ήταν ο πρώτος που με έβαλε στα μυστικά της ποδηλασίας και έμαθα πολλά δίπλα του».