Πλήρως ακατάλληλες εγκαταστάσεις κράτησης πολιτών τρίτων χωρών στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα, με συνωστισμό, άθλιες συνθήκες υγιεινής και σχεδόν ανύπαρκτη δυνατότητα προαυλισμού, καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι συνθήκες αυτές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων προσφύγων, ενώ υπογραμμίζει ότι οι εγκαταστάσεις είναι υπολειπόμενες, κατά πολύ, των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

Το ΕΣΠ, στο πλαίσιο παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής σε διοικητικά κρατούμενους πολίτες τρίτων χωρών που χρήζουν διεθνούς προστασίας, επισκέφθηκε στις 13 Οκτωβρίου τους χώρους κράτησης του Λιμενικού Σώματος στην Ηγουμενίτσα και τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, στην Πάτρα.

Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση, στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, την ημέρα της επίσκεψης δικηγόρων και διερμηνέων του ΕΣΠ, παρέμεναν υπό κράτηση περίπου 30 πολίτες τρίτων χωρών σε συνθήκες συνωστισμού.

Ο χώρος κράτησης των ανδρών είχε ελάχιστη πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό και αερισμό, ενώ υπήρχαν περίπου δέκα κρεβάτια, χωρίς μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται ανά δύο και σε βάρδιες».

Εξάλλου, «οι κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προαυλιστούν, καθώς δεν υπάρχει σχετικός χώρος». Αντίστοιχες περιγράφονται και οι συνθήκες στα κρατητήρια του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα.