Οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών δρουν στην Πάτρα, στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων, μπροστά από το νέο λιμάνι.

Μπορεί οι χώροι της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου να μην θυμίζουν ασφαλώς σε τίποτα ξενοδοχεία, όμως, για να μείνει εκεί ένας αλλοδαπός και να έχει τη δυνατότητα να πηδήξει από τα κάγκελα του νέου λιμανιού, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ταξιδέψει λαθραία, χρειάζεται να πληρώσει. Αδρά μάλιστα.

Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τα συνεχόμενα περιστατικά και τα άγρια επεισόδια που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην Ακτή Δυμαίων, είτε στον χώρο της ΑΒΕΞ, είτε στο πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου.

Το αποκορύφωμα ήταν το αιματηρό περιστατικό που έγινε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης από το οποίο ένας νεαρός αλλοδαπός κινδυνεύει να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με την αστυνομία το επεισόδιο έγινε από μέλη του κυκλώματος και ήδη έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις Αφγανών.

Πού όμως πληρώνουν οι μετανάστες που έρχονται για να ζήσουν στα ερειπωμένα «ανάκτορα» της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου; Πιθανότατα στους ίδιους ανθρώπους που τους πείθουν να τους φέρνουν στην Πάτρα, τάζοντας τους το πολυπόθητο ταξίδι στις χώρες της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης.

Με πρόσχημα το όνειρο για μια νέα ζωή τα μέλη των κυκλωμάτων "θησαυρίζουν" και όχι μόνο αυτό, αλλά κοιτάζουν να ελέγχουν την όλη κατάσταση που επικρατεί στους δύο άτυπους καταυλισμούς.

Φοβούνται ότι ο έλεγχος θα χαθεί

Έτσι, εξηγείται ότι ενώ λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να ταξιδέψουν λαθραία, την ίδια στιγμή αυξάνεται το κύμα των μεταναστών, μπροστά από το λιμάνι της Πάτρας. Το πράγμα, δηλαδή, από αλλού ξεκίνησε και αλλού καταλήγει.

Οι εκτιμήσεις των αρχών, τόσο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και του Κεντρικού Λιμεναρχείου, είναι ότι η κατάσταση είναι ακόμα υπό έλεγχο, όμως χρειάζεται να γίνει κάτι άμεσα γιατί διαφορετικά ο έλεγχος αυτός είναι σίγουρο ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα χαθεί. Ο αριθμός των μεταναστών από μήνα σε μήνα αυξάνεται.

Το άμεσο προφανώς έχει να κάνει με κάποιες επιχειρήσεις μαζικής εκκένωσης και εκκαθάρισης των χώρων των καταυλισμών, με τις ενώσεις των αστυνομικών και των λιμενικών, να προσανατολίζονται για τον σκοπό αυτό, στο να ζητήσουν ενίσχυση των δυνάμεων τους.