Η Πάτρα, ως γνωστόν, είναι η πρώτη πόλη που βομβαρδίστηκε από τα μαχητικά αεροσκάφη του ιταλογερμανικού φασιστικού άξονα.

Ο βομβαρδισμός της, την 28η Οκτωβρίου του 1940, άφησε πίσω του αρκετούς νεκρούς σε διάφορα σημεία της Πάτρας, ενώ και τις επόμενες μέρες και μήνες που ακολούθησαν μέχρι να υπογράψουν συνθήκη παράδοσης τα ελληνικά στρατεύματα στο Αλβανικό μέτωπο, η πόλη γέμισε από χαλάσματα, ερείπια και νεκρούς.

Οι Πατρινοί έψαχναν να βρουν τρόπους για να σωθούν από τα αεροπλάνα που έριχναν βόμβες και όταν χτυπούσαν οι συναγερμοί οι πάντες έτρεχαν στα υπόγεια και στα καταφύγια.

Ένα από τα σημεία της Πάτρας που είχε γλιτώσει δεκάδες ανθρώπους από τις βόμβες ήταν το αντιαεροπορικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από τα Ψηλαλώνια, δίπλα από τις σκάλες στο πάνω μέρος της Τριών Ναυάρχων.

Εκεί στριμώχνονταν οι οικογένειες με τα μικρά παιδιά τους, οι άνδρες, όταν άκουγαν τις σειρήνες, τρέχοντας για να βρουν μία θέση και να μπουν μέσα. Το αντιαεροπορικό καταφύγιο κάτω από τα Ψηλαλώνια είναι ένας ιστορικός χώρος, ένα μέρος ιστορικής μνήμης.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα φυσικά δεν τιμάει ούτε την ιστορία, ούτε τους προγόνους μας, ούτε την πόλη. Θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να είχαν φροντίσει λίγο τον χώρο, τουλάχιστον την μέρα της εθνικής επετείου και να άνοιγαν την περίφραξη για να ξεναγηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Δείτε πώς είναι το αντιαεροπορικό καταφύγιο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.