Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ένα από τα πιο πολύχρωμα και ποικίλα οικοσυστήματα του κόσμου και αν και καλύπτουν μόνο το 1% του βυθού των ωκεανών, έχουν τεράστια σημασία για την υγεία του υπόλοιπου κόσμου. Οι υγιείς κοραλλιογενείς ύφαλοι σημαίνουν ότι και οι ωκεανοί είναι υγιείς, που δηλώνει ότι και ο πλανήτης είναι υγιής. Ας δούμε λοιπόν6 σημαντικά στοιχεία γι’ αυτά τα μοναικά οικοσυστήματα.

1. Τα κοράλλια δεν είναι φυτά. Είναι ζώα και συγγενείς με τις μέδουσες και τις ανεμώνες.

2. Ωστόσο, βασίζονται στη φωτοσύνθεση για να επιβιώσουν. Αλλά οι πολύποδες των κοραλλιών δεν κάνουν πραγματική φωτοσύνθεση. Μικροσκοπικά φύκη, ή ζωογονάνθες, ζουν μέσα στα κύτταρα της πεπτικής κοιλότητας του πολύποδα. Το 90% της ενέργειας που χρειάζεται ένας πολύποδας προέρχεται από αυτή τη συμβιωτική σχέση. Το άλλο 10% είναι από το κυνήγι των πολυπόδων, που γίνεται επεκτείνοντας τα πλοκάμια τους για να πιάσουν τη λεία τους.

3. Τρώνε μικροπλαστικά και τους αρέσουν. Μια νέα μελέτη του 2017 αποκαλύπτει ότι τα κοράλλια, όπως και τα ψάρια, περνούν το πλαστικό που βρίσκεται στον ωκεανό ως θήραμα και το καταναλώνουν. Το εκπληκτικό, ωστόσο, είναι ότι οι ερευνητές αναφέρουν ότι τους αρέσει και η γεύση. Οι επιστήμονες συνέλεξαν κοράλλια στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας και τους πρόσφεραν για φαγητό αρκετές επιλογές, οι οποίες περιελάμβαναν άμμο και μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. Τα κοράλλια συντριπτικά προτιμούσαν το πλαστικό. «Αυτό δείχνει ότι το ίδιο το πλαστικό περιέχει κάτι που το κάνει νόστιμο», λέει ο Austin Allen, επιστήμονας βιολογίας.

4. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι μία από τις πιο βιοποικιλίες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, που σταγάζει χιλιάδες είδη. Η ποικιλομορφία οφείλεται στο γεγονός ότι οι ύφαλοι αποτελούν σημαντική θέση για την εξεύρεση τροφής, καταφυγίου, συντρόφων και χώρων αναπαραγωγής. Οι ύφαλοι λειτουργούν επίσης ως… βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα μικρά ψαράκια, διατηρώντας τα ασφαλή μέχρι να είναι αρκετά μεγάλα για να ζήσουν μόνα τους στα βάθη των ωκεανών.

5. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Σύμφωνα με την πρόσφατες μελέτες, τα φυτά και τα ζώα των κοραλλιογενών υφάλων αποτελούν σημαντικές πηγές νέων φαρμάκων που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, της αρθρίτιδας, των βακτηριακών λοιμώξεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ, των καρδιακών παθήσεων, των ιών και άλλων ασθενειών.

6. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι πολύτιμοι για τις αλιευτικές και τουριστικές βιομηχανίες, καθώς και για την προστασία των ακτών από τις καταιγίδες, που καταστρέφοντας μόνο ένα χιλιόμετρο από αυτούς σημαίνει απώλεια μεταξύ 137.000 και 1.200.000 δολαρίων σε περίοδο 25 ετών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων. Κι όμως, σχεδόν το 60% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, καταλήγει το perierga.