Πανηγυρίζει ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, στην Πάτρα, ένας από τους πιο ιστορικούς ναούς που βρίσκονται στην άνω πόλη.
Η ιστορία του αυτού του ναού έχει πίσω του πάνω από 135 χρόνια, καθώς εγκαινιάστηκε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Κώστας. Ν. Τριανταφύλλου, στο Ιστορικό Λεξικό των Πατρών, στις 16 Μαρτίου 1880, στο σημείο όπου βρισκόταν ο παλιός ναός.
Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της άνω πόλης, ενώ δύο χρόνια πριν από την επανάσταση του 1821 ήταν, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, μητροπολιτικός ναός της Πάτρας.
Από την συνοικία του, άλλωστε, ξεκίνησαν οι πρώτες ένοπλες διαμάχες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων. Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην κοινότητα των πιστών της Πάτρας είναι φημισμένος για το έθιμο με τις στάμνες που γίνεται εκεί κάθε πρώτη Ανάσταση του Πάσχα.
Εξάλλου, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά κτίρια της αχαϊκής πρωτεύουσας και είναι ένας ναός που εκτός από τους ενορίτες του, δέχεται αρκετούς πιστούς της Πάτρας, κάθε Κυριακή. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου δεκάδες ήταν οι πιστοί που ανέβηκαν στην άνω πόλη για να ανάψουν ένα κεράκι στην χάρη του Αγίου.