Δυο φορείς πρόληψης της περιοχής μας, το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις και η Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ συμμετείχαν στην 11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο, από 18 έως 21 Οκτωβρίου 2017 με τίτλο: «ΣυμΠλέοντας Ξαναχτίζουμε Κοινότητες» η οποία διοργανώθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης και το Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ».

Περισσότεροι από 150 σύνεδροι από 60 και πλέον αναγνωρισμένους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, για 4 ημέρες έλαβαν μέρος σε μια σειρά από κεντρικές ομιλίες, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, εργαστήρια και ομάδες συζήτησης μέσα από τα οποία αναδείχθηκαν καλές πρακτικές αλλά και νέες ιδέες στον ευαίσθητο χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της υγείας των πολιτών. Οι διαπιστώσεις πολλές με βασικότερη την ανάγκη να συμβάλλουμε μέσα από την κοινοτική δουλειά που επιτελούμε στην ενίσχυση των ανθρώπινων σχέσεων σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα.

Για το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις ήταν σημαντική η αναγνώριση και ανατροφοδότηση που έλαβε από τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και τους προσκεκλημένους ομιλητές. Η συντονίστρια του  Πανελληνίου Δικτύου Γιάννα Ζορμπά, Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στην άψογη διοργάνωση αλλά και την σημαντική εξέλιξη και ενδυνάμωση των δεσμών του Δικτύου, καθώς για 4η συνεχή χρονιά συντονίζει το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης. Παράλληλα μέσα από το εργαστήρι με θέμα: «Φροντίζουμε τη συντροφική μας σχέση» παρουσιάστηκε ένα νέο πεδίο δράσης που ήδη υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης στην Αχαΐα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αφορά τη βελτίωση της συντροφικής σχέσης μέσα στην οικογένεια.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ με  πρωτοβουλία της οποίας και δημιουργήθηκε το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στην 1η Πανελλήνια συνάντηση φορέων πρόληψης στην Πάτρα το 1993, είχε ενεργή και σημαντική συμμετοχή τόσο στην επιστημονική υποστήριξη της διοργάνωσης και της λειτουργίας του Δικτύου, όσο και στις διεργασίες της συνάντησης με 10 στελέχη της, όπου, παρουσιάστηκε μέρος του έργου πρόληψης που υλοποιείται από την Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ. 

Ειδικότερα, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της ΠΡΟΤΑΣΗΣ  Δρ. Βασίλης Πασσάς  προλόγισε στην εναρκτήρια ομιλία -με σημαίνουσα τοποθέτηση στο ιστορικό και τις αρχές του ΠΔΦΠ- τον  καθηγητή ανατομικής και ιστολογίας του ΑΠΘ κο Γεώργιο Παπαδόπουλο ο οποίος μίλησε για την «Κοινωνιο-Βιολογία της Ευτυχίας: Συμπλέοντας με την Επιθυμία και την Ευχαρίστηση». Επίσης με προφορική ανακοίνωση  παρουσιάστηκε η λειτουργία του Κ.Δ.Α. με τα προγράμματα ΠΛΟΥΤΟΣ (Παραγωγική Λειτουργία Ομάδων σε ένα Υποδειγματικό Ταξίδι Λειτουργικής Συνύπαρξης)  & ΠΡΟ-ΝΟΙΑ (ΠΡΟτείνω γιατί ΝΟΙΑζομαι) την τελευταία διετία. Τέλος με αναρτημένη ανακοίνωση παρουσιάστηκε η λειτουργία της Ανοιχτής Ομάδας Φορέων της Γειτονιάς στο πλαίσιο του  προγράμματος πρόληψης «Κοινωνική Δικτύωση» και της δράσης «Ξαναχτίζουμε τη Σύγχρονη Γειτονιά μας, επειδή μας αφορά» της ομάδας εθελοντών  ΔΙΟΔΟΣΣΣ.

Η σύνδεση της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» με το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις μέσα από την παράλληλη και κοινή 20χρονη πορεία τους, επιβεβαίωσε και απέδειξε έμπρακτα τον τίτλο της 11ης Πανελλήνιας «ΣυμΠλέοντας Ξαναχτίζουμε Κοινότητες».

Στην συνεύρεση δεκάδων  στελεχών  πρόληψης από την Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τις Κυκλάδες και την Κύπρο, κυριάρχησε ένα κλίμα ουσιαστικής επικοινωνίας, εποικοδομητικού προβληματισμού και αναζήτησης λύσεων στις συνθήκες κρίσης που βιώνει η χώρα μας σε πολλά επίπεδα. Σε αυτό το κλίμα συνέβαλαν η σύνδεση και το μοίρασμα των παλιών στελεχών με τα καινούργια, η εμπειρία,  και το νοιάξιμο της Συντονιστικής  Επιτροπής, η πολύ καλή  οργάνωση από το ΚΠ Κυκλάδων ΘΗΣΕΑΣ και των συνεργατών τους.

Η επόμενη διοργάνωση της 12ης Πανελλήνιας προσδιορίστηκε για το φθινόπωρο του 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μέχρι τότε αποφασίστηκε -από την ολομέλεια των 45 και πλέον φορέων πρόληψης που συμμετέχουν στο Δίκτυο- να παραμείνει στον συντονισμό το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις αναγνωρίζοντας την σημαντική δουλειά που έχει επιτευχθεί και ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη για τη συνέχεια.