Με αφορμή την αποχή των εργαζομένων του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" από την αξιολόγηση το Σωματείο Ιπποκράτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Ολοκληρώθηκε ήδη, βάσει των χρονικών ορίων της (Ν)τροπολογίας Γεροβασίλη, οι διαδικασίες των ¨ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ¨ και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ για τον χώρο μας, για το Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ, όπως και για όλον τον Δημόσιο Τομέα. Η απάντησή τους ήταν ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική νίκη του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος και των Εργαζόμενων, γιατί ακυρώσαμε στην πράξη ένα ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ μεταξύ της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.

Μετά τις σχετικές ενημερωτικές συγκεντρώσεις του Σωματείου μας, με όλους τους Προϊσταμένους και Διευθυντές αλλά και γενικά με όλους τους Συναδέλφους – Μέλη μας, όπου με επιχειρήματα αναλύθηκαν όλες οι παγίδες αυτής τα καθόλου ¨ΑΓΝΗΣ¨ αξιολόγησης,

ΣΗΜΕΡΑ μπορούμε ΕΥΘΑΡΣΩΣ να πούμε ότι

Παρά τα εκβιαστικά διλλήματα της Γεροβασίλη και κατ΄ επέκταση της Συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το 100% των Προϊσταμένων και των Διευθυντών συμμετέχοντας στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ, δεν αξιολόγησαν κανέναν Εργαζόμενο, που και αυτοί με την σειρά τους και μάλιστα με μια καθολική συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ γύρισαν την πλάτη τους στα προαναφερόμενα εκβιαστικά διλλήματα, στην μνημονιακής κατεύθυνσης και τιμωρητικού χαρακτήρα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Χαιρετίζουμε αυτήν την καθολική συμμετοχή των Συναδέλφων μας, αυτήν τους την δυναμική και ενότητα, την αντίστασή τους στα κυβερνητικά εκβιαστικά διλλήματα που από την μια μας χαροποιούν και από την άλλη στέλνουν το μήνυμα, που σ΄ αυτούς τους καιρούς είναι αναγκαίο και απαραίτητο, πως όταν οι Εργαζόμενοι παλεύουν και αγωνίζονται ενωμένοι πάντα κερδίζουν.

Σ' αυτήν την φάση κερδίσαμε μια ακόμη μάχη, όχι τον πόλεμο. Με την δυναμική συμμετοχή ΟΛΩΝ ΜΑΣ από κάθε διαδικασία "αξιολόγησης" ενταφιάσαμε την (ν)τροπολογία Γεροβασίλη και τον νόμο Βερναδάκη, όπως και αυτόν του Μητσοτάκη.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ την μάχη και τον αγώνα, δεδομένου ότι η Συγκυβέρνηση ΕΠΕΙΓΕΤΑΙ να εμφανίσει στους "θεσμούς ότι υλοποίησε την "αξιολόγηση" των Δημοσίων Υπαλλήλων, εν όψει της δικής της αξιολόγησης απ' αυτούς, πέραν των μακροπρόθεσμων στοχεύσεων για συρρίκνωση του Δημοσίου και την δημιουργία ενός επιτελικού κράτους, γι αυτό και οι ανοιχτές απειλές και πρακτικές τρομοκράτησης μπροστά στην αποφασιστική στάση του Δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποτροπή των προαπαιτούμενων μέτρων για την "αξιολόγηση" και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Για ολοκληρωτική ακύρωση αυτής της "αξιολόγησης".

Για ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ στο Δημόσιο και ιδιαιτέρως στον χώρο της ΥΓΕΙΑΣ, που στενάζει από τις μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού.

Για ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους μισθούς μας και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων με αυξήσεις στις Συντάξεις.

Για την περαιτέρω κτιριακή επέκταση του Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ και την χρηματοδότησή του, αλλά και για Προσλήψεις, για την κάλυψη όλων των αναγκών του και την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Και γενικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, των προβλημάτων για τα οποία αδιαφορεί πλήρως η Διοίκηση, την οποία ακόμη μια φορά καλούμε να αλλάξει γραμμή πλεύσης, ειδάλλως να μάς απαλλάξει από την επιζήμια παρουσία της.

Κλείνοντας,

Αφού εκφράσουμε ακόμη μια φορά τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΣ σε ΟΛΟΥΣ τους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ, για την συμμετοχή τους στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ, την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ σ' αυτήν την ψευτο-αξιολόγηση και ειδικά στα εκβιαστικά διλλήματα της Γεροβασίλη και κατ' επέκταση της Συγκυβέρνησης

Να ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ

Την αναγκαιότητα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, αυτήν που δείξαμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ, να την εκφράζουμε σε ΟΛΕΣ τις ΔΡΑΣΕΙΣ και ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ του Σωματείου μας, για τα ζητήματα που μας απασχολούν, και

Έχοντας πάντα υπ' όψιν μας ……….Πως Λαός ΕΝΩΜΕΝΟΣ ποτέ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ.

ΔΙΩΧΝΟΝΤΑΣ την όποια ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΣΗ και κυρίως τον ΦΟΒΟ και απευθυνόμενοι για οποιοδήποτε εργασιακό σας πρόβλημα στο Σωματείο το οποίο ενημερώνουμε ΑΜΕΣΑ και για όλα τα συμβαίνοντα στον χώρο σας, βγαίνουμε ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ και τότε να είστε σίγουροι και αισιόδοξοι ότι όλα θα αντιμετωπιστούν.

Συνεχίζουμε λοιπόν τον ΑΓΩΝΑ, στέλνοντας ακόμη μία φορά το μήνυμα μας

• Η αντιλαϊκή αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά.

• ΟΧΙ στην συρρίκνωση και την διάλυση του Δημοσίου.

• ΟΧΙ στην παράδοση των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στους ιδιώτες.

• ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ -ΠΡΟΝΟΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ για ΟΛΟΥΣ.

Δοθείσης της ευκαιρίας παρακάτω αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους κηρύχθηκε η απεργία-αποχή, όπως αυτοί κατατέθηκαν στην Κυβέρνηση και σε όλους τους Βουλευτές από την ΑΔΕΔΥ και οι οποίοι μας οδήγησαν να συμμετάσχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ και να μην αξιολογηθούμε, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς την κυβέρνηση να ΣΕΒΑΣΤΕΙ τον Νόμο που ψήφισε, τον Ν. 4369/16 και ειδικά το άρθρο 30, να σταματήσει τις καρατομήσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στις κρίσεις των θέσεων ευθύνης και μετά να καθίσουμε να βρούμε ένα αντικειμενικό σύστημα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ προς όφελος των Εργαζόμενων και των Υπηρεσιών όπου αυτοί Εργάζονται.

Παρακάτω οι λόγοι που μας οδήγησαν στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ

1) Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προχώρησε τη διαδικασία της «αξιολόγησης», χωρίς καν να έχει υλοποιήσει το τμήμα του Ν.4369/2016 – νόμου που η σημερινή Κυβέρνηση ψήφισε – ως προς την επιλογή και τοποθέτηση των Προϊσταμένων, των Διευθυντών και των Γενικών Διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση. Επισημαίνουμε ότι προϊστάμενοι και διευθυντές που δεν έχουν κριθεί, θα κρίνουν τους υπόλοιπους κι αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο αναξιοπιστίας της όλης διαδικασίας.

2) Η συνολική στοχοθεσία της υπηρεσίας (και κατ’ επέκταση και η ατομική στοχοθεσία) καθορίζεται από τα πάνω, από τον Υπουργό ή το όργανο διοίκησης κάθε φορέα. Οι στόχοι δηλαδή για τους οποίους θα βαθμολογηθεί ο υπάλληλος είναι καθορισμένοι, υποχρεωτικοί και άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εφαρμογή της μνημονιακής – νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής. Στο περιβάλλον του υποστελεχωμένου και υποχρηματοδοτημένου Δημόσιου Τομέα, αρκετοί από τους στόχους πιθανότατα είτε να μην είναι εφικτοί είτε να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας. Για παράδειγμα, στην υγεία, στόχος θα είναι η μικρότερη παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο, με σκοπό την περικοπή της δαπάνης, τη λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κι όχι την καλύτερη παροχή υπηρεσίας στον πολίτη. Έτσι, δημόσιες δομές θα αξιολογούνται αρνητικά και θα οδηγούνται σε περαιτέρω συρρίκνωση και κατάργηση. Παράλληλα, ο εργαζόμενος θα χρεώνεται ο ίδιος την αρνητική αξιολόγηση της επίτευξης της συνολικής στοχοθεσίας και θα τον συνοδεύει σε όλο τον εργασιακό του βίο.

3) Οι πολυδιαφημιζόμενες Ολομέλειες των Διευθύνσεων και των Τμημάτων δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο. Στο τέλους του έτους, μάλιστα, καλούνται να εγκρίνουν την έκθεση αξιολόγησης (βάσει της στοχοθεσίας) του έργου που παρήγαγαν την οποία συντάσσει ο προϊστάμενος. Η δε επίφαση της δημοκρατίας με την αξιολόγηση των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους με ανώνυμο ερωτηματολόγιο είναι ουτοπία, καθώς οι καθημερινές σχέσεις θα αποκαλύπτουν πώς αξιολόγησε καθένας τον προϊστάμενό του, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την καχυποψία, τη συναλλαγή και το αντισυναδελφικό κλίμα.

4) Τα κριτήρια της «αξιολόγησης» των εργαζομένων είναι σκόπιμα αόριστα και υποκειμενικά όπως «η αφοσίωση», η «επίδειξη ενδιαφέροντος», η «πρωτοβουλία», οι «καινοτομίες» κ.ά. Αλήθεια, πόσο «καινοτόμος» μπορεί να είναι ή πόσο μπορεί να «αναπτύξει τις δεξιότητες» του ο εργαζόμενος, όταν π.χ. ο μισός εξοπλισμός του εργαστηρίου του είναι χαλασμένος κι ο άλλος μισός υπολειτουργεί ή όταν μία νοσηλεύτρια έχει στην ευθύνη της 40-50 ασθενείς; Παράλληλα οι εργαζόμενοι καλούνται να αξιολογηθούν για την «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων». Με την εισαγωγή αυτού του κριτηρίου, νόμιμα πλέον υποχρεώνονται να εκτελούν καθήκοντα που δεν περιλαμβάνονται στο εργασιακό τους αντικείμενο και μάλιστα βαθμολογούνται γι’ αυτά. Ταυτόχρονα, σε ένα ρημαγμένο δημόσιο αξιολογούνται για την «αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος»!

5) Υπάρχει σύνδεση της «αξιολόγησης» με το μισθολόγιο και δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών αμειβόμενων υπαλλήλων στον ίδιο κλάδο, αφού προβλέπεται ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη για τους «άριστους» και αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για όλους όσοι αξιολογηθούν ως «ανεπαρκείς» ή «ακατάλληλοι» (άρθρο 12 Ν. 4354/2015).

6) Οι προαγωγές των εργαζομένων και η εξέλιξή τους εξαρτώνται άμεσα από τις εκθέσεις «αξιολόγησης». Οι χαρακτηρισμοί των βαθμολογημένων υπαλλήλων σε «επαρκείς», «μέτριους», «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλους», θα συνοδεύουν το φάκελο κάθε εργαζόμενου. Επιπροσθέτως, όπως περιγράφεται ρητά σε άλλους πρόσφατους νόμους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή στον εργασιακό βίο του υπάλληλου κι από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία. Επίσης, όπως αναφέρεται, όσοι χαρακτηριστούν δύο συνεχόμενες φορές «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλοι», θα δημιουργήσουν μια «δεξαμενή προβληματικών» και δυνητικά «διαθέσιμων» υπαλλήλων, βλέποντας κοντά τους την πόρτα της εξόδου.

7) Στην «Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης» η οποία αποτελείται μόνον από τους Γενικούς Διευθυντές και εξετάζει τις ενστάσεις των υπαλλήλων, οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι επιτροπές αυτές δεν έχουν συσταθεί ακόμα, ενώ στις αντίστοιχες εγκυκλίους περιγράφονται με τρόπο που δεν αποσαφηνίζει τα όρια μεταξύ αυτών και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Πρόκειται για… καινοτόμα μορφή «δημοκρατίας»!

8) Η Κυβέρνηση, με τη Διεύθυνση Παρακολούθησης και Στατιστικής Ανάλυσης των Βαθμολογιών «Αξιολόγησης», εξασφαλίζει την εξουσία να παρεμβαίνει στη βαθμολόγηση εφαρμόζοντας το «συντελεστή διόρθωσης». Ουσιαστικά βάζει τα ποσοστά στην «αξιολόγηση» με «έξυπνο» τρόπο, αφού, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τον αριθμό αυτών που έχουν αξιολογηθεί ως πολύ επαρκείς ή άριστοι υπάλληλοι (άρθρο 17 παρ.15 του Ν. 4369/2016).

9) Συγκροτείται η «Επιτροπή Ακρόασης» (σε σχέση με τη λογοδοσία, τον κοινωνικό έλεγχο κ.λπ.) που θα ασχολείται με τα αιτήματα κοινωνικών φορέων ή μεμονωμένων πολιτών. Είναι ολοφάνερο ότι όποιος ιδιώτης δεν καλύπτεται από την υπηρεσιακή απόφαση ή άποψη, ή θεωρεί ότι δεν ικανοποιούνται τα ατομικά του συμφέροντα θα καταφεύγει στην Επιτροπή στοχοποιώντας τον κάθε υπάλληλο ατομικά, αφού ισχύει η μνημονιακή ρύθμιση που αφήνει τον υπάλληλο εκτεθειμένο και υπόλογο για τις υπηρεσιακές αποφάσεις.

10) Η «αξιολόγηση» σχετίζεται και με την κινητικότητα, όπως αναφέρεται στο σχετικό N.4440/2016,ο οποίος προβλέπει υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων-ακόμη κι εκτός νομού,αρκεί ο φορέας προέλευσης να έχει κάλυψη στο ελάχιστο 50% των θέσεών του.

11) Σε συνδυασμό με το ενιαίο ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης (άρθ. 16 του Ν.4440/2016), στο οποία θα περιλαμβάνονται οι οργανικές μονάδες όλων των φορέων, όλοι οι υπηρετούντες υπάλληλοι και τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας τους, το κράτος θα έχει πλέον τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να συγκρίνει, με βάση μνημονιακής έμπνευσης δείκτες, το προσωπικό των φορέων και να το αναπροσαρμόζει κατά το δοκούν. Γνωρίζουμε όλοι που οδήγησαν παρόμοιες διεργασίες στο παρελθόν.

12) Η «αξιολόγηση» δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των Δημοσίων Υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές δομές να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Δεν έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών.

13) Οι διαδικασίες της «αξιολόγησης» στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα υπουργεία γενικότερα επιδιώκουν να συρρικνωθούν οι υπάρχουσες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες. Η «αξιολόγηση» εγγράφεται στο συνολικό πλαίσιο ρυθμίσεων που στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

14) Το θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας – «αξιολόγησης» υπαλλήλων διασταυρώνεται με το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα επιμέρους οργανογράμματα υπουργείων-αυτοδιοίκησης – φορέων, με τη συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων και συμπληρώνεται από την ιδιωτικοποίηση μέσω εργολαβιών και από τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, «ωφελούμενων», συμβασιούχων, αναπληρωτών κ.λπ. Όλη αυτή η νομοθεσία, με την ισχύ και της προηγούμενης μνημονιακής που δεν καταργήθηκε ποτέ, απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο, πλήττει τους μισθούς και τα δικαιώματα, υποβαθμίζοντας και ακριβαίνοντας συγχρόνως τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα.