Στην Πάτρα έφτασε χθες το βράδυ η Ολυμπιακή Φλόγα των ΧΧΙΙΙ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018», καθώς ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία το μακρύ ταξίδι της προς την πόλη της PyeongChang της Ν. Κορέας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα με τον ισχυρό συμβολισμό που περικλείει, τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του προέδρου της επιτροπής διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όπου και παρέμεινε μέχρι σήμερα το πρωί.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κατά την εκδήλωση υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, ανέφερε τα εξής:

"Καλωσορίζουμε στην πόλη μας τον Γιουντζού Χονγκ, εκπρόσωπο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Δημοκρατίας της Κορέας και τον Αθανάσιο Βασιλειάδη, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας.

Σεβασμιότατε, αγαπητές φίλες και φίλοι

Καλωσορίζουμε την Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη μας, τη γενέτειρα του μεγάλου μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, που έγραψε τον επίσημο ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, τη γενέτειρα πόλη των αρχαίων Ολυμπιονικών Χείλωνα και Αυθίδιου και των σύγχρονων Ιωάννη Μητρόπουλου, Νικόλαου Ανδριακόπουλου, Αντώνιου Πεπανού, Στέφανου Χριστόπουλου, Αριστόβουλου Πετμεζά και Δημήτρη Τόφαλου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πάντα ένα μεγάλο γεγονός, όχι μόνο αθλητικό, αλλά κοινωνικό, πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει τα εκατομμύρια των λαών σε όλο τον πλανήτη.

Αναμφίβολα ο Ολυμπιακός θεσμός έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα από όσους κατά καιρούς διέρρηξαν των πυρήνα των αξιών του, την παγκόσμια ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση των λαών για να εξυπηρετήσουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Το «Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο ….» του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά αναμφίβολα βρίσκεται σήμερα σε ευθεία αντίθεση με ότι συμβαίνει στον κόσμο, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, διαφθορά, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πόλεμοι κ.ο.κ., παραμένει όμως ένα παράθυρο ανοιχτό, μία ακτίνα ελπίδας, μια φωνή για έναν καλύτερο κόσμο, κυρίως για τις νέες γενιές που τον οραματίζονται με αγνότητα.

Το μήνυμα του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν προς στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου πολλά χρόνια πίσω μας 1936, όταν απέφυγε να παραστεί ο ίδιος συνειδητοποιώντας τη φασιστική απειλή για την ανθρωπότητα είναι επίκαιρο όσο ποτέ «Κι εσείς Αθλητές θυμηθείτε της Φλόγα της Ολυμπίας …….Μεριμνήσετε για να διατηρηθεί αιώνια».

Θα θέλαμε το φως της Ολυμπιακής Φλόγας να φώτιζε στο διάβα του δρόμους φιλίας και ειρήνης ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς της γης, να σκορπούσε τα σκοτάδια και τον τρόμο των ιμπεριαλιστικών πολέμων που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή και να μην έχουμε δυστυχία και προσφυγιά στους λαούς του πλανήτη μας, στις γειτονικές μας περιοχές. 

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως διεθνής αθλητικός θεσμός, έχουν μετατραπεί σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα, οικονομική και πολιτική, επένδυση για τους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η κυριαρχία των πολυεθνικών  δίνει σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησής του σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων λαών και χωρών».

Γιατί εδώ και πολλά - πολλά χρόνια τον αθλητισμό τον έχουν αλώσει τα διεθνικά μονοπώλια, και πίσω από αυτά ισχυρά κράτη και κυβερνήσεις που επενδύουν και οικονομικά και πολιτικά.

Οι λαμπρές τελετές των ολυμπιακών αγώνων, τα ρεκόρ που επιτυγχάνονται, δεν μπορεί να κρύψουν τα τραγικά περιστατικά που καταγράφονται όλο και πιο συχνά στους αθλητές και αθλήτριες εξαιτίας του ντόπινγκ, της έντασης που προκαλούν οι χορηγοί και οι χορηγίες τους.

Ο θάνατός σου η ζωή μου κυριαρχεί και εδώ, συνδέοντας τη διάκριση με το κέρδος. Χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα θεμιτά και αθέμιτα, μετατρέποντας τους αθλητές σε εργαλεία αναλώσιμα που κινούν τη βιομηχανία θεάματος, με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής. Κερδισμένοι από τους Αγώνες να είναι οι πολυεθνικές και κάθε λογής μεγαλέμποροι ιδεών και πραγμάτων, οι αεριτζήδες και όχι οι λαοί και η Ολυμπιακή Ιδέα».

Ευχόμαστε να μην έχει ο λαός της Νότιας Κορέας την ίδια τύχη που είχε ο ελληνικός με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Με βάση τη δική μας εμπειρία, ο ελληνικός λαός πλήρωσε πανάκριβα τα έργα και τη διοργάνωση, ενώ οι μεγάλες εταιρίες συσσώρευσαν τεράστια κέρδη. Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες του λαού μας. Ο λαός τελικά κληρονόμησε χρέη, τα Ολυμπιακά έργα αφέθηκαν στην τύχη τους, όπως το Παμπελλοποννησιακό στάδιο στην πόλη μας, που καλείται ο πατραϊκός λαός να  ξαναπληρώσει τη συντήρηση και την λειτουργία του.

Παρακολουθούμε επίσης με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή λόγω της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας που πραγματικό στόχο έχουν την προώθηση των γεωστρατιγικών  συμφερόντων και επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ που απειλούν την ειρήνη στην Κορεάτικη Χερσόνησο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις της περιοχής.


Φίλες και Φίλοι,

Λόγω της τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής, δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος και να ικανοποιηθεί η ανάγκη για σωματική άσκηση και άθληση για όλους. Μέσα από την οργανωμένη συστηματικά άθληση, ξεκινώντας από την εκπαίδευση εξασφαλίζοντας την μαζική συμμετοχή των νέων θα προκύψει και το ταλέντο που θα πρωταγωνιστήσει σε διεθνείς οργανώσεις, σε Ολυμπιάδες.

Βασική προϋπόθεση είναι μία. Όλος ο πλούτος που παράγει ο λαός να επιστρέφει σε αυτόν σχεδιασμένα, οργανωμένα, με σύγχρονες παροχές, με σύγχρονα μέσα, στο σχολείο και στη γειτονιά, και όχι να τον καρπώνονται, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι

Φίλες και φίλοι,

Αν και γνωρίζουμε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα, στο μακρινό της ταξίδι για την PYEONGCHANG, δεν θα απομονώσει τα πλοκάμια των πολυεθνικών μονοπωλίων γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φέρνουν τις αρνητικές συνέπειες, θα ευχηθούμε , ο λαός της Νοτίου. Κορέας , ο  ελληνικός λαός, οι λαοί όλου του κόσμου με τους αγώνες τους ενωμένοι, να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός αδιάφθορου Ολυμπιακού κινήματος, που θα απελευθερώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να έχουμε στο βάθρο του νικητή τον ΑΝΘΡΩΠΟ

Για να αποθεωθούν τα πανανθρώπινα ιδανικά της Φιλίας των Λαών και της Ειρήνης.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!"