Στην Πάτρα βρέθηκε η δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη, πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ΝΑΤΟ και μέλος της επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας, Eύα Καϊλή!

Η κα. Καϊλή έδωσε συνέντευξη στο patrasevents.gr, αναφερόμενη στις πρακτικές ευρωπαϊκές λύσεις για την Πάτρα του 2017 και ευρύτερα την Περιφέρεια και φυσικά στην γυναικεία επιχειρηματικότητα που όπως επεσήμανε στηρίζεται άμεσα από την Ε.Ε.

Σε δηλώσεις της για το μεταναστευτικό χαρακτήρισε την Ελλάδα ανεπαρκή στις υποχρεώσεις που θα έδιναν λύση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, ενώ μίλησε για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά "χτυπώντας" την πλάτη του κ. Νίκου Ανδρουλάκη που του χρέωσε την "ευρωπαϊκή εμπειρία" που θα χρησίμευε στον νέο φορέα στο μέλλον.

Η ευρωβουλευτής ανακοίνωσε και την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου που θα ελέγχει την διασπορά ψευδών ειδήσεων που ενδεχομένως να στοίχισε και το Βrexit, όπως μπορεί να συμβεί στον μέλλον σε όλα τα μέλη του Ευροκοινοβουλίου.


Στήριξη στην γυναικεία επιχειρηματικότητα

P.E. Γυναίκες και επιχειρηματικότητα είναι το θέμα πάνω για οποίο κληθήκατε να μιλήσετε στις Πατρινές και όχι μόνο. Πως μπορεί μια γυναίκα να δραστηριοποιηθεί σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης;

Ε.Κ. «Γίνονται αρκετά πράγματα και δράσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την γυναικεία απασχόληση και δραστηριότητα που πολλοί δεν γνώριζαν.

Η Πάτρα μπορεί να πρωτοστατήσει στην καινοτομία και να αξιοποιήσει το δυναμικό που έχει.

Έχετε πανέμορφες γυναίκες πολύ επιτυχημένες που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Να μπορέσουν από την Ελλάδα να απευθυνθούν σε μία ενιαία αγορά, να φέρουν μια δική τους καινοτομία και εμείς από την πλευρά μας να άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν. Να δώσουμε χρηματοδοτήσεις και πολλά επενδυτικά εργαλεία που δεν γνώριζαν ώστε να μπορέσουν να χτίσουν την δική τους επιχείρηση για οποιαδήποτε ιδέα χωρίς να φύγουν από τον τόπο τους.»

P.E. Μια σύγχρονη γυναίκα όμως, έχει σίγουρα να περπατήσει πιο στενούς δρόμους και δύσβατους σε σχέση με έναν άνδρα ανεξάρτητα από το γεγονός πως ζούμε σε μια διαφωτισμένη «Δύση» που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κλειτοριδεκτομής. Σε μεγαλύτερο βαθμό οι νέες γυναίκες.

E.K. «Αν μια γυναίκα έχει προβλήματα, μια νέα γυναίκα έχει πολλά περισσότερα. Στην Ελλάδα της κρίσης μια γυναίκα πρέπει να σπάσει στερεότυπα και να αντιμετωπίσει την ανεργία. Έχουμε μάχη φύλου και μάχη γενιάς.

Η αρχή σε ότι αφορά στην επαγγελματική δραστηριότητα των γυναικών έγινε, μαθαίνοντας σε νέα κορίτσια κάτω των 16 την γλώσσα προγραμματισμού. Να μπορούν να φτιάξουν δηλαδή ένα δικό τους ηλεκτρονικό μαγαζί. Αυτό μπορεί να δώσει διέξοδο και κάποιες ευκαιρίες. Στην Αμερική η Άμαζον καλείται να επιλέξει σε ποια πολιτεία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της και συναγωνίζονται οι «περιφέρειες» ποια θα προσφέρει τα μεγαλύτερα κίνητρα για να επιλεχθεί από την εταιρεία και να αναπτυχθεί όλη η κοινωνία.

Νομίζω η Πάτρα θα μπορούσε στην καινοτομία, στην ψηφιακή καινοτομία να ηγηθεί. Αρκεί να υπάρξει συνεννόηση, ένα όραμα και ένα σχέδιο στρατηγικό για την περιοχή.»

Πρακτικές ευρωπαϊκές λύσεις, για την Πάτρα του 2017

P.E. Σχέδιο που δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση;

Ε.Κ. «Σχέδιο που σίγουρα λείπει από την κυβέρνηση. Πιστεύω η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια θα μπορούσε να κάνει πολλά για την Πάτρα χωρίς να περιμένει την κυβέρνηση.

Μια γυναίκα έχει πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει γιατί έχει περισσότερους ρόλους οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται όλοι ως επαγγελματικοί (δουλειές του σπιτιού ή της οικογένειας). Το δημογραφικό επίσης είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Θα πρέπει να στηρίξουμε την οικογένεια δηλαδή την γυναίκα, για να μπορεί να έχει και περισσότερα παιδιά χωρίς να σταματήσει να έχει μια έντονη επαγγελματική δραστηριότητα και να μπορεί να το υποστηρίξει.

Ζητήματα πολιτικής στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα που λόγω κρίσης έχει σκοτώσει την μεσαία τάξη και αυτό έχει τεράστια επίπτωση σε όλη την οικογένεια.

Φτάσανε στο σημείο, φίλοι μου να χωρίζουν γιατί δεν συμφέρει να είναι παντρεμένοι. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε. Να κάνουμε μια κουβέντα, να βγούμε μπροστά να προτείνουμε ιδέες. Ξέρετε δεν είναι εύκολο. Ο διάλογος παράγει πολιτική. Ακούγοντας ιδέες μπορούμε να υλοποιήσουμε πολύ γρήγορα και ευρωπαϊκές πολιτικές που θα γυρίσουν σε εμάς και θα μας ωφελήσουν.» 

P.E. Με μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο πως μπορούμε να πάμε μπροστά σαν περιοχή;

Ε.Κ. «Υπάρχουν επενδυτικά εργαλεία για απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρώπη. Μπορούν να γίνουν ενέργειες από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας όπως και κάθε περιοχή αντίστοιχα που περιλαμβάνουν άλλες περιφέρειες της Ευρώπης.

Έχετε μεγάλη αυτονομία σε πολλά ζητήματα. Οι Έλληνες είναι δημιουργικοί και πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά πλέον για να υπάρξουν ευκαιρίες που δεν κοστίζουν πάρα πολύ. Το κίνητρο και το σχέδιο δεν έχουν κόστος και στην υλοποίηση αν αρχίσει να φαίνεται ένα περιβάλλον σταθερό θα υπάρξουν και οι επενδύσεις. Οι ξένοι επιδιώκουν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί έχουμε γεωστρατηγικά μια πάρα πολύ καλή θέση και κλίμα που τους προσελκύει για να στήσουν τις επιχειρήσεις τους. Επίσης έχουμε και το επιστημονικό δυναμικό για να στηρίξουμε οποιαδήποτε επιχείρηση έρθει στην Ελλάδα.»


Το δημογραφικό, η ανεργία, το λιμάνι

P.E. Είναι πολλά τα προβλήματα ωστόσο που καλείται να αντιμετωπίσει μια Περιφέρεια!

Ε.Κ. «Το δημογραφικό, η ανεργία, το γεγονός πως δεν έχει αναπτυχθεί το λιμάνι όπως θα έπρεπε είναι κάποια σημαντικά προβλήματα της περιοχής όπως προέκυψαν μετά τις συναντήσεις που είχα με τα επιμελητήρια όπως και με της Αχαΐας και τον κ. Πλάτων Μαρλαφέκα. Θα έχουμε στενή συνεργασία σε μεγάλα ζητήματα».

P.E. Ξέρουμε πως υπάρχουν και τα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Ποιος φταίει για την κατάσταση που εμείς στην Πάτρα βιώνουμε καθημερινά βλέποντας «φυλακισμένους» ανθρώπους σε μια αφιλόξενη πόλη.

Ε.Κ. «Υπάρχουν πόροι που έχουν εξασφαλιστεί από τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Στυλιανίδη (Έλληνας και Κύπριος στην επιτροπή για το μεταναστευτικό και την διαχείριση των εσόδων). Αυτά τα χρήματα για να απορροφηθούν θα πρέπει η Ελλάδα και η Περιφέρεια να δημιουργήσουν τις ανάλογες υπηρεσίες.

 Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα διαχειριστούμε σε εθνικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και ένας λόγος είναι πως η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί σαν μοχλό πίεσης στην Ευρώπη και για τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει και την πληρώνει η τοπική κοινωνία.

Πρέπει να υπάρξει πίεση σε επίπεδο κοινωνίας για να μπορέσει να απαντηθεί το πρόβλημα αυτό. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να περάσουν από την Ελλάδα και όχι να μείνουν εδώ. Θα πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα όσο είναι εδώ να έχουν ανθρώπινη αντιμετώπιση για να προστατεύεται η ασφάλεια των Πατρινών. Να αισθάνονται ασφαλείς και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα με τις διαδικασίες για να τους αφήσουμε να πάνε στις οικογένειες τους ή να βρουν δουλειά εκεί που η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Είμαστε επαρκείς σαν χώρα....

Το μπάτζετ υπάρχει. Τα χρήματα έχουν δοθεί… Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ενεργή.

Έχουμε ένα ζήτημα ιδεοληψίας στην Ελλάδα και η νυν κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να τους στείλει πίσω (έχει καθυστερήσει πάρα πολύ τις διαδικασίες στον επαναπατρισμό), ούτε να φροντίσει για την μετεγκατάσταση τους. 

Αν δεν φτιαχτούν σωστά οι λίστες από εδώ, καθυστερούν τα πάντα και στην Ευρώπη. Μέχρι πρόσφατα η Πορτογαλία περίμενε 10.000 ανθρώπους και είχαμε στείλει μόνο 700. Θα πρέπει να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας. Αν υπάρχει κάτι άλλο πιο συγκεκριμένο που δεν γνωρίζω μέχρι τώρα μπορώ να το απαντήσω μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει διάθεση από πολλές χώρες (όχι από όλες), αλλά εμείς δεν είμαστε επαρκείς.»


Δημιουργείται παρατηρητήριο για τις ψευδείς ειδήσεις που επηρέασαν ή επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη

P.E. Ένα θέμα που απασχολεί την Ευρώπη είναι και οι ψευδείς ειδήσεις. Γνωρίζουμε πως υπάρχει μια προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης…

E.K. «Σαν πρόεδρος επιστήμης και τεχνολογίας στο ευρωκοινοβούλιο μαζί με άλλους συναδέλφους προχωράμε στην δημιουργία ενός παρατηρητήριου για ψεύτικες ειδήσεις και διασπορά ψεύτικων ειδήσεων που μπορεί να επηρεάσουν εκλογές ή να ανατρέψουν πολιτικές καταστάσεις.

Θα ερευνά θέματα όπως για παράδειγμα αν το Brexit προκλήθηκε λόγω παραπληροφόρησης. Το παρατηρητήριο αυτό θα στέλνει ακριβή στοιχεία, ελεγμένα από την Ευρώπη ώστε να απαντά και να σταματά την διάδοση ψεύτικων πληροφοριών για θέματα στα οποία έχουμε τα στοιχεία να απαντήσουμε.

Πολλές φορές ας πούμε υπάρχει εκτίμηση για το κόστους του μεταναστευτικού που μπορούμε να δώσουμε με νούμερα πραγματικά και όχι εξωπραγματικούς αριθμούς.

Θα το ανακοινώσουμε μέσα στο Νοέμβριο και η Κομισιόν την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει το δικό της παρατηρητήριο, το οποίο θα είναι σε άμεση συνεργασία με εμάς. Είναι τεράστιο θέμα σε Αμερική και Ευρώπη, για το οποίο πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σωστή πληροφορία στους πολίτες.»


P.E. Σε ότι αφορά την πολιτική ζωή του τόπου θέλω και το σχόλιο σας για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά…

Ε.Κ. «Είναι τεράστια ευκαιρία για τον χώρο. Συμμετέχουν κινήσεις που έχουν κοινωνικές αναφορές και έξω από τις παρατάξεις τις παραδοσιακές, άρα ανοίγει ο δρόμος και έχει διάθεση ο κόσμος να μας ακούσει ξανά.

Θέλω να πιστεύω πως θα καταφέρουμε να αλλάξουμε και γενιά και νοοτροπία και να πάμε την παράταξη ένα βήμα παραπέρα. Έχω τον συνάδελφο μου τον Νίκο Ανδρουλάκη που κατεβαίνει από την Ευρώπη και συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία. Η ευρωπαϊκή εμπειρία που έχει, μπορεί να προσφέρει στην παράταξη. Υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι που σήμερα και αύριο θα είμαστε όλοι μαζί στο νέο φορέα. Αυτό πιστέψτε με είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση. Είμαστε σε καλό δρόμο.»

P.E. Ωστόσο στην Ελλάδα οπουδήποτε στήνεται κάλπη τα αποτελέσματα δείχνουν έφεση στην «οικογενειοκρατία» πολιτικών φορέων.

Ε.Κ. «Υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να αποδείξει κάποιος ότι υπάρχει σε μια ηγετική θέση, αλλά αυτό το κρίνουν οι πολίτες.

Έχω την αίσθηση πως κανείς δεν είναι δεδομένος και όσοι αισθάνθηκαν όπως για παράδειγμα στην Αμερική ότι μπορούν να κερδίσουν με μεγάλη ευκολία ο κόσμος τους έστειλε μήνυμα ότι όλα μπορούν να ανατραπούν.

Το μήνυμα δηλαδή που δεν έχουμε λάβει σωστά και ελπίζω ότι θα το καταλάβουμε στην Ελλάδα εγκαίρως χωρίς να έχουμε ζητήματα και στις δικές μας εκλογές. Κανείς δεν είναι δεδομένος και πρέπει να βρεθεί μέσα στους πολίτες με έναν νέο καθαρό λόγο. Όχι ως κατεστημένο, συντήρηση όχι με παλιές νοοτροπίες και ιδέες.

Δεν πέρασε η κρίση για να μην αλλάξει τίποτα αλλά για να αλλάξουν όλα. Θα υπάρχει μια ευκαιρία για τα νέα παιδιά να δουν την Ελλάδα να έχει ανακτήσει τις δυνατότητες της όσο μπορεί και της αξίζει. Μιλάω για αλλαγή γενιάς, καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Την «χρυσή» ευκαιρία για να πάει μπροστά η χώρα.»


P.E. Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε για το 1ο μνημόνιο.

Τα μνημόνια ήρθαν ξανά αλλά ο κόσμος δεν κατεβαίνει πια σε πορείες και διαδηλώσεις. Ξεχνάει εύκολα, όπως κάποιοι υποστηρίζουν;

Ε.Κ. «Ο κόσμος ξεχνάει εύκολα αλλά έχει αρχίσει να τιμωρεί και πολύ εύκολα. Είναι μια λεπτή ισορροπία. Όταν έχει ξεπεράσει κανείς τα όρια της αντοχής και της οικονομικής του, φαντάσου να μην μπορείς να βρεις δουλειά στα παιδιά σου ή να μην έχεις την αξιοπρέπεια σου. Νομίζω ο θυμός αυτός δεν ξεχνιέται εύκολα αυτή η πικρία και αυτό που έχουμε και κουβαλάνε μέσα τους οι Έλληνες. Πρέπει να πάμε μπροστά με άλλους ανθρώπους.

Είναι μεγάλη πολυτέλεια να έχεις χρόνο να επαναστατείς όταν πρέπει να βρεις χρόνο για να ζήσεις την οικογένεια σου. Οι Έλληνες δεν είναι παραιτημένοι, προσπαθούν να είναι δημιουργικοί και να δουλεύουν πολύ περισσότερο τα δύσκολα αυτά χρόνια. Απαντούν με δουλειά και όχι ψευτο-επαναστάσεις. Να το σεβόμαστε. Δεν είναι ένδειξη ευημερίας σε μια χώρα που όλα είναι τέλεια. Πρέπει να δώσουμε πίσω στον κόσμο την αξιοπρέπεια του.»