Η Πάτρα προστέθηκε, εδώ και μερικές ημέρες, στον κύκλο των ελληνικών πόλεων που θα καυχώνται ότι επιλέχθηκαν για να φιλοξενήσουν μια αθλητική διοργάνωση διεθνούς ακτινοβολίας, όπως, εν προκειμένω, οι παράκτιοι Μεσογειακοί αγώνες του 2019.

Με επιμέλεια, μεθοδικότητα και γνώση, η Επιτροπή Διεκδίκησης παρουσίασε έναν πλήρη φάκελο, που έπεισε τη ΔΕΜΑ για την επιθυμία της αχαϊκής πρωτεύουσας να αποτελέσει αθλητικό λίκνο της Μεσογείου τη μεθεπόμενη χρονιά, ασχέτως αν στο τέλος η Πάτρα απέμεινε μοναδική υποψήφια.

Η Βάσω Καραντάσιου ήταν από τα πρόσωπα που είχαν ρόλο στη συντονισμένη προσπάθεια της Επιτροπής, προσφέροντας τη γνώση, την εμπειρία, την προσωπικότητα, εν τέλει την καθολική αποδοχή της οποίας απολαμβάνει ένας Olympian. Η αθλήτρια η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόξευση του γυναικείου μπιτς βόλεϊ στην Ελλάδα μίλησε στο ΑΜΠΕ για την εμπειρία που βίωσε μετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια, αποκάλυψε το «παρασκήνιό» της και μίλησε για τη ζωή της στη μεγαλούπολη της Πελοποννήσου, στην οποία είναι μόνιμη κάτοικος τα τελευταία χρόνια. 

-Τελικώς, ήταν επιτυχία της Πάτρας η ανάληψη των Αγώνων ή η επιλογή υπήρξε μονόδρομος για τη ΔΕΜΑ, από τη στιγμή που αποσύρθηκαν Μασσαλία και Αλεξάνδρεια;

«Κανείς από τα μέλη της αποστολής δεν επέδειξε έπαρση ή ικανοποίηση με την απόσυρση των υπολοίπων υποψηφίων, διότι η ΔΕΜΑ δίνει τους αγώνες όταν η υποψηφιότητα αποπνέει σιγουριά και ασφάλεια. Αυτό, κατά τη γνώμη μου σήμαινε, για τις άλλες δυο πόλεις ότι υπήρξαν κριτήρια που δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν, οπότε οδηγήθηκαν προς τα εκεί ή τους κατηύθυναν στην απόσυρση». 

-Εκεί θεωρείς ότι κρίθηκε το «παιχνίδι»;

«Προφανώς... Κατά τη γνώμη μου έχει αλλάξει η τακτική των θεσμών, όπως η ΔΕΜΑ, με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα που προέκυψαν. Για να καταλάβετε, έχει υπάρξει περίπτωση που λόγω προβλημάτων, συνταγματικών ή οικονομικών, έχει μεταθέσει σε άλλη χρονιά τους αγώνες, όταν έκρινε ότι έτσι έπρεπε να γίνει, ακόμα κι αν φαινόταν ως αποτυχία η μετάθεση διεθνών αγώνων. Επιπλέον, άλλο ένα σημαντικό γραφειοκρατικό θέμα λύθηκε με την αγαστή συνεργασία της Ολυμπιακής Επιτροπής και του υπουργείου, οπότε μπήκε και η τελευταία απαραίτητη υπογραφή για την ολοκλήρωση της αποστολής. Το σπουδαίο είναι ότι όλοι οι σημαντικοί παράγοντες της ηγεσίας του αθλητισμού ήταν εκεί και στήριξαν την Πάτρα με κάθε τρόπο». 

Ασφάλεια και ομορφιά

Εκτός του σοβαρού έργου που επιτέλεσαν οι εμπλεκόμενοι με το φάκελο της υποψηφιότητας, η Ελληνίδα Olympian εκτιμά ότι το φυσικό θέλγητρο της περιοχής και η ασφάλεια που αποπνέει ως χώρα η Ελλάδα, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με σημαντικό μέρος της «Γηραιάς Ηπείρου», έπαιξαν το δικό τους σημαίνοντα ρόλο στην απόφαση της ΔΕΜΑ και εξοβέλισαν, εμμέσως, Μασσαλία και Αλεξάνδρεια. 

«Θεωρώ ότι στο φάκελο που κατατέθηκε μέτρησε η ανάδειξη της γραφικότητας της Πάτρας, μέτρησε ότι όλες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μικρή απόσταση και οι μετακινήσεις δεν παίρνουν πάνω από 20 λεπτά, κάτι που διευκολύνει αθλητές και επισκέπτες, όλα αυτά ανέδειξαν την πόλη ως ένα πολύ καλό αθλητικό και τουριστικό προορισμό. Ακόμα, μέτρησε απόλυτα το θέμα ασφάλειας που αποπνέει η χώρα μας και είναι επίσης εξέχουσας προτεραιότητας, για όλες τις διοργανώσεις», εκτιμά η Καραντάσιου. 


-Ποιο εκτιμάς ότι υπήρξε το πιο δυνατό «χαρτί» της Πάτρας;

«Η ομάδα που ασχολήθηκε με τη σύνταξη του φακέλου είναι άνθρωποι που ζουν την πόλη, ξέρουν τις ανάγκες και τις αδυναμίες της κι έδωσαν την έμπνευσή τους στον υποψήφιο φάκελο. Κάποιοι από αυτούς δούλεψαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και είχαν την εμπειρία να προβάλλουν τα σωστά σημεία, συν το ότι περιστοιχίζονταν από νέους και ταλαντούχους μηχανικούς, καθώς και ανθρώπους της επικοινωνίας που μπορούν κατά τη γνώμη μου να διευκολύνουν και να αναδείξουν την "επόμενη μέρα" της Πάτρας. Άρα, το έμψυχο δυναμικό αυτού του φακέλου, καθώς και η ηγεσία που θα το υλοποιήσει, με τη βοήθεια του Εμπορικού Επιμελητηρίου και τους χορηγούς της διοργάνωσης, έκαναν και θα κάνουν καλή δουλειά πιστεύω». 

-Τα σχόλια της ΔΕΜΑ για το φάκελο;

«Αυτό που μας ευχήθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ και τα μέλη της είναι ότι ανυπομονούν να έρθουν στην Πάτρα και να απολαύουν τους αγώνες. Ευχήθηκαν καλή επιτυχία». 

-Για ποιο ύψος προϋπολογισμού μιλάμε;

«Νομίζω γύρω στα 3.000.000, ευρώ χωρίς να γνωρίζω επακριβώς. Η πολιτεία έχει τον πρώτο λόγο και ο δήμος». 

-Η Πάτρα θα είναι έτοιμη εγκαίρως για να υποδεχθεί τη διοργάνωση;

«Η απάντηση εξαρτάται αποκλειστικά από την χρηματοδότηση και τη σύνταξη του σχεδίου δράσης». 

-Εσύ πως αποφάσισες να εμπλακείς; Υπάρχει μήπως κάποιο μελλοντικό πολιτικό υπόβαθρο στην απόφασή σου;

«Η εμπειρία μου από τους Ολυμπιακούς και τους διεθνείς αγώνες που αγωνίστηκα, από πολλά μέρη του κόσμου που βρέθηκα, θα βοηθήσει την ανάμειξή μου στους αγώνες του μπιτς βόλεϊ. Άρα εδώ θα προσφέρω την αθλητική μου ιδιότητα, με μεγάλη χαρά και μέχρι εκεί!». 

-Η παρουσία σου έπαιξε τελικά το ρόλο της;

«Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι επηρέασα την εξέλιξη του φακέλου της υποψηφιότητας, γιατί δούλεψαν πολύ καλά οι κατάλληλοι άνθρωποι γι΄ αυτό. Θεωρώ όμως ότι όπου υπάρχει η ζωντανή παρουσίαση ενός πρωταθλητή με ένα καλό βιογραφικό, που στηρίζει μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς, αυτόματα η αποστολή αποκτά μεγαλύτερη δυναμική κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στα σπλάχνα της, λόγω του ότι αποτελεί παράλληλα Εθνική αποστολή. Δεν είναι μόνο τοπική, ξεφεύγει από τα τοπικά όρια. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με τον κύριο Κώστα Πετρόπουλο, τον διεθνή Έλληνα μπασκετμπολίστα, να στηρίξουμε με τον λόγο μας την δυναμική της Επιτροπής και της πόλης».

«Προνομιούχα η Πάτρα»

Τα τελευταία χρόνια η Βάσω Καραντάσιου έχει εγκατασταθεί οικογενειακώς στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου και δραστηριοποιείται με βασικό πεδίο τις αθλητικές εγκαταστάσεις BeachlifeX. «Σε αυτά τα γήπεδα είμαι υπεύθυνη για την προπόνηση και το πρόγραμμα των παιδιών και των μεγάλων που θέλουν να μάθουν μπιτς βόλεϊ. Μέχρι εκεί βρίσκεται το όνομά μου. Το υπόλοιπο κομμάτι το διαχειρίζεται ο ιδιοκτήτης του χώρου», εξηγεί.

Στα γήπεδα που διαχειρίζεται δεν θα διεξαχθεί πάντως μόνο το μπιτς βόλεϊ, καθώς «ο συγκεκριμένος χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο όλων των αποστολών. Όμως αυτό που θα προσπαθήσω, μέχρι να φτιαχτούν και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, είναι να γίνει στον Άγιο Βασίλειο και επίδειξη άλλων αθλημάτων που θα διεξαχθούν στους παράκτιους Μεσογειακούς αγώνες του 2019». 

-Τελικά, Βάσω, ρίζωσες στην Πάτρα. Μόνιμα;

«Η επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι εδώ, στην Πάτρα, που μεγαλώνει το παιδί. Θέλω να ζω με την οικογένειά μου σε μια προνομιούχα πόλη για οικογενειακή ζωή. Δεν είμαι αρνητική σε καμία μετακίνηση, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ακόμα και αν πρόκειται για την Αυστραλία. Νιώθω πολίτης του κόσμου, πέρα από πολίτης της Πάτρας!». 

-Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του μπιτς βόλεϊ στην Αχαΐα;

«Υπάρχει έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος, το ζητούμενο όμως είναι να γίνει ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ, που θα αναγκάσει όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να προπονηθεί όλο το χρόνο σε αυτό και να βελτιωθεί. Έτσι θα προσεγγίσουν το άθλημα περισσότερα παιδιά που βρίσκουν διέξοδο μόνο στη σάλα και χρησιμοποιούν το μπιτς βόλεϊ μόνο για το καλοκαίρι. Θα ήθελα να "μεγαλώσει" το άθλημα στην Πάτρα και να δημιουργηθεί μια δεξαμενή παιδιών, έστω λίγων στην αρχή, που θα ασχολούνται με το άθλημα για 10 μήνες τουλάχιστον. Αυτό θα είναι επιτυχία να αναπτυχθεί και, αργότερα, να τροφοδοτήσει τις Εθνικές ομάδες». 

-Θα σε δούμε σύντομα με πιο αναβαθμισμένο ρόλο στις Εθνικές ομάδες;

«Είμαι στην τεχνική ομάδα της Ομοσπονδίας που ασχολείται με τις Εθνικές ομάδες, με συμβουλευτικό χαρακτήρα. Θα ήθελα να ασχοληθώ με παιδιά και κυρίως ταλαντούχα παιδιά από την Πάτρα ή την Πελοπόννησο. Αυτό που έχω απαγορεύσει στον εαυτό μου είναι τα πολλά ταξίδια, λόγω του ότι είμαι μητέρα και έχω προτεραιότητα τον μικρό μου Κωνσταντίνο».