Σε ερώτηση του προς τον Υπουργό Παιδείας, ο Αχαϊός βουλευτής Ν. Νικολόπουλος αναφέρει τα εξής: 

"Σάλο προκάλεσε σε εθνικό επίπεδο η αθλιότητα που υπέστη η ίδια η πρύτανις του Πανεπιστηµίου Πατρών από αντισυστηµικά στοιχεία στους χώρους του Πανεπιστηµίου. Μια θλιβερή εκτροπή, τόσο από πλευράς ανθρώπινου στοιχείου όσο και από συµβολική σκοπιά.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα το νέο επεισόδιο σε βάρος της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και μελών της Συγκλήτου.

Η ομάδα των φοιτητών είχε μπλοκάρει την πόρτα και εμπόδιζε την έξοδο των πανεπιστημιακών από την αίθουσα συνεδρίασης.

Δυστυχώς, υπάρχουν και τέτοιες ομάδες οι οποίες δημιουργούν μόνο πρόβλημα…» πρόσθεσε η Β. Κυριαζοπούλου και πρόσθεσε:  «Καλό είναι όποιος θέλει να ασκήσει βία να λέει και το όνομά του. Αυτοί  γνωρίζουν ποια είμαι εγώ. Όταν τους ρωτάμε πώς τους λένε, δεν λένε τα ονόματά τους»

Μία (αιρετή μάλιστα) πρύτανις, και δη στον πανεπιστημιακό χώρο, είναι κάτι παραπάνω από ένα φυσικό πρόσωπο και από μια διοικητική λειτουργό. Στο πρόσωπό της, επομένως, αποδοκιμάστηκαν η ελληνική Πολιτεία, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η ανώτατη παιδεία, οι δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες.

Η προβληματική περίπτωση των λεγόμενων «αναρχικών», δεν είναι καινούργια υπόθεση στο Πανεπιστήμιο, ούτε τη γέννησε η Κρίση. Τους θυμόμαστε για χρόνια να παρενοχλούν με κάθε τρόπο τις διαδικασίες που δεν εγκρίνουν στο ίδρυμα, όπως ο δημοκρατικός διάλογος.

Επί της ουσίας, είναι πυρήνες που αποστρέφονται ο,τιδήποτε παραπέμπει στο δημοκρατικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας, αντιπροτείνοντας στη θέση του νεφελοκοκκυγυίες, τάχα από ιδεαλιστικά κίνητρα, αλλά στην πραγματικότητα δηλώνοντας ψήφο δια της μαύρης οδού στην ελάσσονα προσπάθεια, απαιτώντας μια κοινωνία που θα παρέχει εφόδια σε όλους χωρίς να βάζει δύσκολα.

Ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν σε ιδεολογικό επίπεδο, ουδέποτε και σε αστυνομικό, όταν έδιναν βαριές αφορμές. Εξασφάλιζαν την ασυλοποίηση διά του εκβιασμού: Αν τους πειράξεις, θα σου κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μόνο που τα έκαναν χειρότερα και χωρίς να τους πειράξουν, επιβάλλοντας ετσιθελικά τις διαθέσεις τους.

Έσπευσε το υπουργείο Παιδείας να συμπαρασταθεί στην πρύτανι. Κροκοδείλεια τα δάκρυα: Γνωρίζουμε ότι απαρνήθηκε τα νομικά όπλα που θα μπορούσαν να δώσουν μια απάντηση στο ζήτημα.

Και η απάντηση είναι μία. Όποιος παραβαίνει τον νόμο τιμωρείται και όποιος δεν μετέχει της ακαδημαϊκής ζωής, με τους όρους που θέτει η ελληνική Πολιτεία, αποβάλλεται αυτής.

Επειδή, η πρύτανις ήταν απόλυτη ότι πρόκειται για φοιτητές, καθώς δεν ήταν άγνωστοι στους ακαδημαϊκούς.

Ερωτάσθε:

  1. Προβλέπονται εσωτερικές διαδικασίες για τους φοιτητές που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο; Εάν ναι, θα τηρηθούν οι κανόνες και θα λειτουργήσουν;
  2. Για τα παραπτώματα αυτών των φοιτητών θα συγκροτηθεί πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο είναι η Σύγκλητος;
  3. Δίνονται ηλεκτρονικά τα συγγράμματα, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι χωρίς να δαπανώνται χρήματα;
  4. Γιατί δεν έχει καλέσει η εισαγγελία Πατρών  ή έστω και τώρα γιατί δεν ενεργεί, μετά την δημόσια αποκάλυψη στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» (07-10-2017) ότι «πράγματι υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων μέσα στο Πανεπιστήμιο, ευτυχώς μικρή, η οποία είναι βίαιη και επιθετική; Θα κλητευθεί η κ. Πρύτανης Πατρών να καταθέσει όσα γνωρίζει για τις διακοπές συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, παρεμπόδιση εκλογικών διαδικασιών, μαθημάτων, επιστημονικών εκδηλώσεων και για τον πρόσφατο προπηλακισμό των πανεπιστημιακών αρχών της Πάτρας που έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα βίαιων προκλήσεων, που συνάμα παρόμοια έχουν δεχθεί όλα ανεξαιρέτως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας;"